ΟΑΚΑ: Λαβωμένο και επικίνδυνο το στέγαστρο - Νέες αυτοψίες στο στάδιο (βίντεο)

Το λουκέτο στο ΟΑΚΑ προκάλεσε μέχρι και εισαγγελική παρέμβαση - Τι έχει δηλώσει ο Γιάννης Βρούτσης.Αναστάτωση έχει προκαλέσει η κυβερνητική απόφαση της Παρασκευής (29/09) για λουκέτο στο ΟΑΚΑ λόγω προβλημάτων με τη στατικότητα των στεγάστρων «Καλατράβα» τόσο στην κεντρική εγκατάσταση, δηλαδή στο Ολυμπιακό Στάδιο, όσο…

Σπυράκος: «Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο
ατύχημα»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Κωνσταντίνος Σπυράκος, μίλησε το Σάββατο (30/09) στο OPEN και τόνισε τα εξής: «Η συνήθης τακτική σε τέτοια έργα είναι να γίνεται συνεχής παρακολούθηση και, μάλιστα, με βάση συγκεκριμένη διαδικασία. Η πρακτική λέει ότι γίνεται έλεγχος με διάφορες μεθόδους και μάλιστα υπάρχει τεχνολογία, με την οποία μπορείς να εντοπίσεις πού υπάρχει πρόβλημα και το μέγεθός του. Με αυτόν τον τρόπο παρεμβαίνεις προτού επιδεινωθεί και το επισκευάζεις γιατί αν δεν παρέμβεις άμεσα και το αφήσεις, με την πάροδο του χρόνου υπάρχει και μεγαλύτερη επιδείνωση και μεγαλύτερο κόστος».

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Έπρεπε οι έλεγχοι να γίνονται τακτικά εδώ και χρόνια. Οι φθορές, οι ελλείψεις κ.λπ. δεν έχουν φροντιστεί όπως θα έπρεπε και είναι ένα θέμα ευρύτερο των υποδομών. Σε άλλες χώρες υπάρχει αυστηρότερη παρακολούθηση και έλεγχος των υποδομών. Ευτυχώς, δεν είχαμε κάποιο ατύχημα από αυτό το γεγονός και πρέπει να μας γίνει μάθημα να αρχίσουμε να ψάχνουμε και σε άλλες κατασκευές. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στο ΟΑΚΑ και πρέπει να παρέμβουμε ώστε να είναι ασφαλής η χρήση του κτηρίου. Οπωσδήποτε το κόστος για την τοποθέτηση οργάνων παρακολούθησης είναι πολλαπλάσια μικρότερο αν δεν φροντίσεις να παρέμβεις έγκαιρα στα προβλήματα που διαπιστώνονται».

Γαλακτόπουλος: «Έπεφτε σίδερο 80 κιλών και βάζαμε… βίδες»

Ο ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος ανέφερε, το Σάββατο (30/09), στον ΑΝΤ1 πως ανέλαβε πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2011-2012 και ήταν σε αυτή τη θέση για περίπου 4,5 χρόνια, σχολίασε την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα στέγαστρα τόσο στο γήπεδο ποδοσφαίρου, όσο και στην «Αγορά» και άλλους χώρους.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Γαλακτόπουλος δήλωσε: «Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα», ανέφερε αρχικώς. «Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες «έκοβαν». Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!».

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε: «Πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Άρχισα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον - τότε - υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν».

«Το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που είχε, προσπαθούσε να βάζει βίδες και ό,τι μπορούσε, γινόταν συντήρηση με το προσωπικό του ΟΑΚΑ. Κάθε μήνα έστελνα χαρτί στο Υπουργείο και δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα καλώδιο», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος. Ανέφερε ακόμα ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήθελαν να φτιάξουν και το Μουσείο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να το δώσουν σε λειτουργία, ήρθε ο κ. Κοντονής και τα σταμάτησε όλα και δεν ήθελε να κάνει τίποτα».

«Είχε πέσει σίδερο που ήταν 80 κιλά! Πέφτοντας κάτω, αυτό γινόταν 1,5 τόνος…», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος, ουσιαστικά επισημαίνοντας ότι από τύχη δεν έχουν υπάρξει σοβαροί τραυματισμοί ή και κάτι χειρότερο τα τελευταία χρόνια. Με έναν μορφασμό απάντησε στο «πώς και δεν έχει μαθευτεί τίποτα τόσα χρόνια;», ενώ σημείωσε ότι «το μπάσκετ είναι πιο δεμένο και δεν έχει πάθει τίποτα».

Βρούτσης: «Δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο, μόνο στο στέγαστρο»

Ο αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης, αναφέρθηκε το Σάββατο (30/09) στο κλείσιμο του ΟΑΚΑ, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο Ολυμπιακό Στάδιο παρά μόνο στο στέγαστρο».

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Βρούτσης είπε: «Μετά από την απόφαση του πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2021 για αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ανατέθηκαν σχετικές μελέτες και τώρα ήρθε στα χέρια μου το πόρισμα της μελέτης από την κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε μετά από διαδικασία 6 μηνών. Η μελέτη ήρθε στα χέρια μου προχθές και οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και αυτό οδηγεί σε ανασφάλεια για την στατικότητα των στεγάστρων και μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση», είπε ο Γιαννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν «να διασφαλίσουμε την αυτονόητη προτεραιότητα της ασφάλειας των αθλητών, προπονητών και φιλάθλων του ΟΑΚΑ, που είναι η "καρδιά του αθλητισμού" της χώρας μας. […] Προ ετών παρατηρήθηκε μια ταλάντωση στις κερκίδες στην διάρκεια ενός αγώνα και τότε υπήρξε μελέτη που έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο. Πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο στέγαστρο».

Ερωτηθείς για την τακτική των προηγούμενων ετών, ο κ. Βρούτσης απάντησε ως εξής: «Επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο Γιάννης Ανδριανός δέσμευσε 8 εκατομμύρια ευρώ για την μελέτη στατικότητας των στεγάστρων "Καλατράβα", όμως άλλαξε η κυβέρνηση και δεν υπήρξε εξέλιξη και δεν γνωρίζω το γιατί. Μόλις ανέλαβα την θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, υπέγραψα απόφαση ώστε κανέναν αθλητικό κέντρο να μην μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν έχει μελέτες στατικότητας και πυρασφάλειας»,

Όπως είπε, στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, «αυτή την περίοδο γίνονταν στο ΟΑΚΑ αγώνες τάεκβοντο και μπριτζ, οι οποίοι κατόπιν συνεννόησης διεξάγονται από σήμερα στο ΣΕΦ». Αναφορικά με τον Παναθηναϊκό, ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε: «Μας προβληματίζει το θέμα του Παναθηναϊκού, είναι εμβληματική ομάδα και ειδοποιήσαμε ότι θα είμαστε δίπλα του, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Εισιτήρια δεν κόπηκαν, όπως λέει ο Παναθηναϊκός, ο αγώνας είναι στο τέλος Οκτωβρίου. Ο Παναθηναϊκός είναι μέρος του προβλήματος, γιατί φιλοξενούνται στο ΟΑΚΑ πολλά σωματεία και σύλλογοι».

«Μαζί με το ΤΕΕ θα προχωρήσουμε σε επαναξιολόγηση της μελέτης και σύντομα θα έχουμε νεότερα, ώστε στον συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθεί και πάλι με ασφάλεια το ΟΑΚΑ», τόνισε ο κ. Βρούτσης, χωρίς πάντως να δεσμευθεί σε σαφές χρονοδιάγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα