Ο κορονοϊός προς νέα φάση έξαρσης, τι θα γίνει με τις πτήσεις από 1η Ιουλίου στην Ελλάδα

Ο κορονοϊός φαίνεται να μπαίνει σε νέα φάση έξαρσης σε πολλές χώρες, όπως αποκαλύπτουν τα νέα κρούσματα, ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει τα σύνορά της, ενώ φαίνεται ότι θα δεχθεί και Βρετανούς τουρίστες, χωρίς καραντίνα στη χώρα.

Τα νέα

κρούσματα σε όλο τον κόσμο αποκαλύπτουν ότι ο κορονοϊός όχι μόνο βρίσκεται εδώ, αλλά την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σχεδόν σε όλο τον κόσμο, η πανδημία δείχνει να μπαίνει σε νέα φάση έξαρσης.

Περισσότερα από 10.110.000 κρούσματα παγκοσμίως και περισσότεροι από 501.000 νεκροί είναι ο τελευταίος απολογισμός με πολλές χώρες να πλήττονται ακόμη.

Στην Ευρώπη, εμφανίζονται εστίες που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Η επιβολή καραντίνας σε περιοχή του Βερολίνου και της Λισαβώνας επανάφερε το κλίμα ανησυχίας της άνοιξης.

Στις ΗΠΑ, αν και είχε επιτευχθεί μία σχετική επιβράδυνση, ο χάρτης της πανδημίας διευρύνεται καθημερινά

Η Ελλάδα ανοίγει για τους τουρίστες

Η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση που ανοίγει τα σύνορά της για του τουρίστες. Από την 1η Ιουλίου ανοίγουν οι πτήσεις, ενώ ταυτόχρονα οι Βρετανοί τουρίστες αναμένεται να μπορούν να ταξιδέψουν σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς να υποχρεώνονται να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη Βρετανία που έχει χτυπηθεί από τον κορονοϊό με πολλά κρούσματα, ενώ οι χώρες με τις οποίες έχει έρθει σε διευθετήσεις η Βρετανία για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υποχρεώνονται οι Βρετανοί να μπαίνουν σε καραντίνα είναι, όπως μεταδίδει το BBC, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Τουρκία, η Γερμανία και η Νορβηγία, εκτός φάινεται να μένουν όμως η Πορτογαλία και η Σουηδία.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι οι νέοι κανόνες θα δώσουν στον κόσμο την ευκαιρία να κάνει διακοπές στο εξωτερικό, ενώ θα δώσουν ώθηση και στη βρετανική οικονομία, ωστόσο τόνισε ότι η χαλάρωση των μέτρων εξαρτάται από τη διατήρηση του κινδύνου σε χαμηλά επίπεδα.

Θα εφαρμοστεί ένα σύστημα σηματοδότησης, στο οποίο οι χώρες προορισμού-προέλευσης θα καταχωρούνται με πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα, ανάλογα με το εάν θεωρούνται χαμηλού ή υψηλού ρίσκου σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού. Η Βρετανία είναι πιθανό να κάνει διευθετήσεις με διάφορες χώρες τις επόμενες ημέρες, αλλά η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι «δεν θα διστάσει να πατήσει φρένο», αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Μιλώντας στο BBC Breakfast ο Ελληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε ότι θα χρειαστούν έως τρεις εβδομάδες ωσότου η Ελλάδα ανοίξει αερογέφυρα με τη Βρετανία, καθώς οι συζητήσεις με τους επιδημιολόγους συνεχίζονται.

«Μόλις υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια, θα μπορέσουμε να ορίσουμε τις σωστές ημερομηνίες και το σωστό μήνυμα, για αυτό δεν είναι εύκολο για μένα να προσδιορίσω επακριβείς ημερομηνίες».

Τρία βήματα θα πρέπει να ακολουθήσει όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί την χώρα μας.

Συγκεκριμένα:

Όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν την Ελλάδα από το εξωτερικό θα πρέπει τουλάχιστον 48 ώρες πριν να συμπληρώνουν την ειδική φόρμα στο travel.gov.gr

Στη συνέχεια θα γίνεται αξιολόγηση των στοιχείων από ομάδα ειδικών.

Στα κριτήρια επικινδυνότητας συγκαταλέγονται:

Η χώρα προέλευσης

Το ιστορικό υγείας

Οι χώρες στις οποίες έχει ταξιδέψει

Εφόσον συμπληρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ο επισκέπτης θα λαμβάνει με μήνυμα μέσα σε 24 ώρες ένα ειδικό barcode. Αυτό θα το επιδεικνύει στις ελληνικές αρχές κατά την άφιξή του στη χώρα και έτσι θα ξέρουν ποιος πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω.

Η Βρετανία βάζει σε καραντίνα το Λέστερ

Η κυβέρνηση της Βρετανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε καραντίνα τη Λέστερ, καθώς καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε αυτή το τελευταίο διάστημα, γράφει η εφημερίδα The Sunday Times επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ μελετά εάν και ποια νομοθετική ρύθμιση απαιτείται για την επιβολή lockdown στην πόλη αφού αποκαλύφθηκε ότι στη Λέστερ (περίπου 350.000 κάτοικοι) καταγράφηκαν πάνω από 650 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό το δεκαπενθήμερο ως τη 16η Ιουνίου, σύμφωνα με το κυριακάτικο φύλλο των Τάιμς του Λονδίνου.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων από το νέο κορονοϊό στη Βρετανία ξεπέρασε τις 43.550, καθώς καταγράφηκαν 36 νέοι θάνατοι από το Σάββατο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Έξαρση στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 288 νέοι θάνατοι που σχετίζονται με την Covid-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, ανακοίνωσε χθες το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Το ποσοστό μόλυνσης παραμένει υψηλό στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία καταπολεμά νέο ξέσπασμα της ασθένειας.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο στον κόσμο από την Covid-19, με συνολικά 125.768 θανάτους και περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης χθες Κυριακή στις 20:30 μ.μ. τοπική ώρα (03:30 Δευτέρα, ώρα Ελλάδας).

Εξαιτίας της αύξησης μετάδοσης, ορισμένες Πολιτείες αναγκάστηκαν να αναστείλουν την πορεία άρσης των περιορισμών.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας διέταξε χθες το κλείσιμο μπαρ στο Λος Αντζελες και σε έξι άλλες κομητείες σε αυτήν την πολιτεία, η οποία αντιμετωπίζει αναζωπύρωση της πανδημίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα