Νέα μέτρα στην Αυστρία και ξανά μάσκες FFP2 για κορονοϊό εν μέσω αύξησης κρουσμάτων covid

Η Αυστρία είναι η πρώτη κυβέρνηση που επαναφέρει τη μάσκες για κορονοϊό περιορισμούς κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύματος.Η Αυστρία επαναφέρει τις μάσκες προσώπου καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. Μάλιστα η Βιέννη είναι η πρώτη κυβέρνηση που επαναφέρει περιορισμούς με νέα μέτρα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύματος.…

Η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Παγώνα Λάγιου, τόνισε ότι οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού είναι ακόμη πιθανές λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία,

ενώ ο Σωτήρης Τσιόδρας πρόσθεσε πως τα δεδομένα κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση και πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα.

Αντίθετος με το σενάριο της κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού εμφανίστηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μπορεί ο αριθμός των νεκρών να έχει μειωθεί σημαντικά, ωστόσο, καθημερινά συνεχίζουν να φεύγουν από τη ζωή δεκάδες συμπολίτες μας. Ένα εύλογο ερώτημα είναι λοιπόν γιατί τα ίδια νούμερα κρουσμάτων, ενώ θεωρούνταν σοκαριστικά το Δεκέμβριο, τον Μάρτιο - μια ανάσα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου - οδηγούν σε σκέψεις για χαλάρωση των περιορισμών;

Κατάργηση μέτρων η νέα «τάση» στην Ευρώπη - Τι φοβούνται οι ειδικοί

«Πολλές χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Βρετανία έχουν αποσύρει την χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού», δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, προαναγγέλλοντας πως αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες. Δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές χώρες που αποφασίζουν να χαλαρώσουν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα για τον κορονοϊό, ελπίζοντας στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και στην προ πανδημίας εποχή έστω και εικονικά για λίγους μήνες.

Τα βασικότερα κριτήρια για την απόφαση αυτή, είναι το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον ως επί το πλείστον προκαλεί ήπια νόσηση, το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού είναι υψηλό σε σχέση με πέρσι, ενώ στις περισσότερες περιοχές, τα νοσοκομεία έχουν ακόμη περιθώρια για να... αντισταθούν. Κατά πόσο όμως η απόφαση των κυβερνήσεων να πουν «αντίο» στα μέτρα είναι ασφαλής, την ώρα που ο κορονοϊός συνεχίζει να είναι παρών, αλλά και με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι είναι εξαιρετικά πιθανή η εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης;

Η τάση κατάργησης των περιορισμών από πλήθος κρατών μοιάζει να διχάζει τους επιστήμονες, οι διαφωνίες των οποίων τονίζουν τις αβεβαιότητες για το άμεσο και το απώτερο μέλλον της πανδημίας.

Πιο μακροπρόθεσμα, ορισμένοι φοβούνται την υπερβολική αισιοδοξία των κυβερνήσεων που διαμορφώνουν την ιδέα ότι η Covid βρίσκεται οριστικά υπό έλεγχο.

Η Ιταλία καταργεί την υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, τεστ για τον κορονοϊό ή βεβαίωσης νόσησης για την είσοδο σε δημόσιους χώρους από την 1η Μαΐου. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Worldometer που παρακολουθεί live τα δεδομένα της πανδημίας για κάθε χώρα, η Ιταλία βρίσκεται στην πέμπτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη. Τη Δευτέρα (21/3) καταγράφηκαν στη χώρα 32.573 νέα κρούσματα, ενώ κατέληξαν λόγω του ιού 119 άτομα.

Μάλιστα, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βρετανία, μία από τις χώρες που αποφάσισε να χαλαρώσει τα μέτρα. Σύμφωνα δε με την Evening Standard, οι εβδομαδιαίες μολύνσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 37%.

Η Πορτογαλία βρίσκεται στο νούμερο 13 με 21.408 μολύνσεις. Οι πλέον απαισιόδοξοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της υποπαραλλαγής BA.2 της Ομικρον, η οποία εμφανίζεται ακόμη πιο μεταδοτική. Η μεγάλη κυκλοφορία του ιού απειλεί με σοβαρή νόσηση τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες: τους ανεμβολίαστους, τους ανοσοκατεσταλμένους, τους υπερήλικες.

«Αν δεν έχουμε αρκετή υπομονή για να αναλάβουμε το έλεγχο του παρόντος επιδημικού κύματος, θα εγκαταλείψουμε μία σημαντική μειονότητα, ίσως εκατομμύρια ανθρώπους», προειδοποίησε τον Ιανουάριο ο ιολόγος Stephen Griffin.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυστρία, FFP2,afstria, FFP2