Με το... αριστερό κάνει ποδαρικό το 2024: Αυξήσεις σε διόδια και ΦΠΑ - Με ανατιμήσεις το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Ο Άη Βασίλης έρχεται αλλά όχι για τους καταναλωτές. Το κοκτέιλ ακρίβειας που μας περιμένει τις επόμενες εβδομάδες.Με το… δεξί αναμένεται να μπει στο 2024 η ακρίβεια, καθώς οι καταναλωτές θα κληθούν να γυρίσουν ανάποδα τις τσέπες τους λόγω των ανατιμήσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε μία…

Ο Άη Βασίλης έρχεται με... αυξήσεις στα Διόδια

Από όλο το αυτό το εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας έρχονται να προστεθούν ως «κερασάκι στην τούρτα» και οι πρωτοχρονιάτικες αυξήσεις στα Διόδια.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι «αποφασίστηκε τμηματική αύξηση 7,6% το 2024, 2% το 2025 και 2% το 2026».

Δηλαδή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «μια αναληφθείσα υποχρέωση αποφασίστηκε να γίνει όσο πιο ήπια και σταδιακά γίνεται. Γιατί άλλο το σταδιακό και άλλο το 12% απευθείας».

Νωρίτερα η Καθημερινή ανέφερε πως θα υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης και εταιρειών για τις αυξήσεις που θα υπάρξουν στα διόδια η οποία φαίνεται να κυμαίνεται από 7,6% έως 7,7%.

Οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους (Ολυμπία Οδό, Αττική Οδό, Ιόνια Οδό, Νέα Οδό, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, Μορέα) σύντομα θα ανακοινώσουν τις νέες τιμές αφού πρώτα ενημερώσουν τις δανείστριες τράπεζες για την συμφωνία που έχει επιτευχθεί.

Τα ποσά θα οριστικοποιηθούν με τις στρογγυλοποιήσεις που θα κάνουν οι εταιρείες ανά Σταθμό και Κατηγορία Οχήματος, με βάση όσα ορίζει κάθε σύμβαση και θα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες στο υπουργείο.

Όπως προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των Τελών Διέλευσης γίνεται για κάθε έτος βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους. Αυτό είναι δηλαδή το ανώτατο περιθώριο της αύξησης.

Πόσο θα κοστίζει η διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Αθήνα - Ιωάννινα

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι νέες αυξήσεις σημαίνουν πως ένας πολίτης για να μετακινηθεί με το αυτοκίνητό του από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη πλέον θα χρειάζεται να πληρώσει 33,75 ευρώ ενώ ήθελε 31,35 ευρώ, η διαδρομή ΑθήναΙωάννινα (από Ρίο-Αντίρριο) θα φτάνει στα 41,15 ευρώ, ενώ παλία κόστιζε 38,25 ευρώ.

Η διαδρομή ΑθήναΠάτρα θα φτάσει τα 12,70ευρώ ενώ στοίχιζε 11,80 ευρώ και από Αθήνα - Καλαμάτα θα χρειαστεί να πληρώσει κάποιος 15 ευρώ, ενώ πριν το αντίτοιμο ήταν 13,95 ευρώ.

Τις αυξήσεις ανά κατηγορία οχήματος θα ανακοινώσουν αναλυτικά οι παραχωρησιούχοι μετά τα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Keywords
Τυχαία Θέματα