Κύμα κακοκαιρίας με χιόνια και στην Αττική: Ποιες περιοχές χτυπά η ψυχρή εισβολή (LIVE Εικόνα)

Στα λευκά έντυσαν τα χιόνια περιοχές γύρω από την Αθήνα. Η εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες.Κακοκαιρία με πολύ κρύο και χιόνια - στην Πάρνηθα και πέριξ της Αττικής - είναι σε εξέλιξη. Πολλές περιοχές ντύθηκαν στα λευκά ενώ παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες έχουν φέρει ξαφνικά…

Στη Θεσσαλονίκη, θα έχουμε χιονοπτώσεις στην Χαλκιδική αλλά στη συνέχεια θα έχουμε ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία από 0 έως 6 βαθμούς.

Την
Πέμπτη, χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς καθώς θα έχουμε έντονο το φαινόμενο της πάχνης στη βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Επίσης θα έχουμε συννεφιές στα δυτικά και λίγα φαινόμενα στην Ήπειρο με τοπικές χιονοπτώσεις. Την Παρασκευή, και από τα δυτικά και τα νότια θα έχουμε μια ζώνη με βροχές που ενδεχομένως θα φτάσουν μέχρι την Αττική. Ίσως επίσης θα έχουμε και μικρής διάρκειας φαινόμενα στα ορεινά της Χαλκιδικής. Το Σάββατο και στην Κρήτη θα έχουμε νέες συννεφιές με βροχές και στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε ήλιο με δόντια. Την Κυριακή θα έχουμε σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Πάντως, από 16 Ιανουαρίου έως και τις 19 του μήνα θα είναι έχουμε ξανά ανοιξιάτικο καιρό.

Αναλυτικά ο καιρός από τον Σάκη Αρναούτογλου:

{https://www.youtube.com/watch?v=MyhKMYgFqUc}

Στα λευκά η Πάρνηθα

Ειδυλλιακές είναι οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του Forecast Weather από την Πάρνηθα όπου χιονίζει και μάλιστα φαίνεται να το στρώνει. Μάλιστα, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για να κινούνται με ασφάλεια τα οχήματα.

{https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/359659856674233/}

Δείτε εικόνες από την Πάρνηθα:

Πηγή φωτογραφιών: Weather Hellas / Liakos Karras

Στη σελίδα Forecast Weather σημειώνεται ακόμα: «Αποφύγετε τις μετακινήσεις στην Παρνηθα καθώς τα εκχιονιστικά δεν έχουν περάσει ακόμα».

Νωρίτερα, πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στη Δυτική Μακεδονία. Στη Φλώρινα ο υδράργυρος έδειξε -1 βαθμούς Κέλσιου, ενώ το «έστρωσε» στους δρόμους της πόλης. Παρόμοιες εικόνες απαντάμε και σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

{https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/307607485567199}

Πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στα ορεινά της Θεσσαλίας. Στην Εύβοια το έστρωσε τα ορεινά της Στενής, με τη θερμοκρασία να έχει υποχωρήσει αισθητά σε ολόκληρο το νησί.

Στα λευκά ντύθηκε και η χώρα της Σαμοθράκης. Μάλιστα, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Τετάρτη.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στην Πάρνηθα, ενώ ίσως δούμε τα πρώτα χιόνια και στην Αττική εντός του Σαββατοκύριακου και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν από τις πρωινές ώρες της Τρίτης 09/01 στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά, με τις ριπές των βορειοανατολικών ανέμων να ξεπερνούν τα 80 km/h, ενώ μεγάλα ύψη βροχής σημειώνονται στα ανατολικά τμήματα.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr έως τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 09/01, η υψηλότερη μέγιστη ριπή ανέμου σημειώθηκε στoν Ξάνεμο Σκιάθου με 100 km/h, ενώ το μεγαλύτερο ύψος βροχής στο στo Στρατώνι Χαλκιδικής με 78 mm.

Οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες ριπές και τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής, έως τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 09/01, παρουσιάζονται στον Πίνακα 1 και Πίνακα 2, αντίστοιχα.

Η πρόγνωση καιρού από το meteo

Νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά και παραθαλάσσια και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής και νότιας χώρας, σχεδόν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα.
Πιο αναλυτικά:

Για την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Ανατολικής Πελοποννήσου, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και πιθανόν τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα σε περιοχές της Θεσσαλίας με χαμηλότερο υψόμετρο και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά, που τοπικά στη Δυτική Μακεδονία ενδέχεται να είναι ισχυρός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 7 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -7 έως 1 βαθμούς), 3 έως 8 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 5 έως 13 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από -2 έως τους 8 βαθμούς στην Ήπειρο), 7 έως 11 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 5 έως 10 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου από 2 έως 5 βαθμούς), 11 έως 14 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν γενικά από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με παροδικές βροχές στα βόρεια και ανατολικά και χιονοπτώσεις στα ορεινά τις πρωινές ώρες περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και αργότερα θα σταματήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 8 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις αρχικά μέτριοι 4-5 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Χιονοθύελλα σε Σαμοθράκη, χιόνια σε Φλώρινα, Κοζάνη, Πέλλα

Λευκή εικόνα αντίκρισαν οι κάτοικοι του νησιού της Σαμοθράκης και τα σχολεία δεν λειτούργησαν.

Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Σαμοθράκης, την οποία επικαλείται η τοπική ιστοσελίδα e-evros.gr, τονίστηκε το εξής: «Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα σχολεία έκλεισαν απο σήμερα (09/01), στις 09:30, και θα παραμείνουν και αύριο (10/01) κλειστά με απόφαση δημάρχου. Ο λόγος της αυριανής πρόβλεψης είναι για να δοθεί η δυνατότητα στους διευθυντές να προγραμματίσουν την τηλεκπαίδευση».

Η Σαμοθράκη, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί από την ομάδα «Forecast Weather Greece», επλήγη από χιονοθύελλα. Επίσης, στα λευκά «ντύθηκαν» και περιοχές του Δήμου Σουφλίου ενώ, από νωρίς το πρωί, νιφάδες χιονιού έπεσαν και στην Αλεξανδρούπολη.

{https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/1086196542396819/}

Ακόμα, έντονη ήταν η χιονόπτωση, την Τρίτη (09/01) και στη Φλώρινα, καθώς τα πάντα έχουν καλυφθεί από ένα λευκό πέπλο. Το θερμόμετρο δείχνει -1 βαθμό Κελσίου, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται στις μετακινήσεις κυρίως στις ορεινές περιοχές.

Ακόμα, σε πλήρη εξέλιξη είναι, από νωρίς το πρωί της Τρίτης (09/01), οι εργασίες αποχιονισμού και ρίψης αλατιού από τα εκχιονιστικά του Δήμου Κοζάνης, κρατώντας καθαρό και ασφαλές το δημοτικό οδικό δίκτυο.

Μάλιστα, αυτό υπογραμμίζουν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Λεωνίδας Αρνίδης (Πολιτικής Προστασίας) και Κώστας Βόμβας (Τεχνικών Έργων), καλώντας παράλληλα τους φίλους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους εξαιτίας του παγετού που επικρατεί, όπως τονίζεται σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Χιόνια στην Πέλλα – Πού χρειάζονται αλυσίδες

Επί ποδός βρίσκεται ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης που σημειώθηκε, την Τρίτη (09/01), στα ορεινά χωριά του Δήμου Έδεσσας.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Δάνης Τζαμτζής, στο Aridaia News, από τις ανηφόρες του Άγρα και μέχρι τα όρια του νομού Φλώρινας η χιονόπτωση είναι έντονη, ενώ κάλεσε τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το εθνικό οδικό δίκτυο, πάντως, παραμένει ανοιχτό.

Ακόμα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της τοπικής ιστοσελίδας aridaianews.blogspot.com, λόγω χιονόπτωσης και παγετού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για τα οχήματα που κινούνται στα εξής οδικά σημεία:

Ημαθία: Από το 91ο έως το 98ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής οδού ΘεσσαλονίκηςΚοζάνης (μέσω Καστανιάς) και από το 18ο έως το 26π χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας – Σελίου

Κιλκίς: Από το 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καστανερής – Λιβαδίων.

Πέλλα: Από το 10ο χιλιόμετρο του οδικού δικτύου Άρνισσας – Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρα

{https://youtu.be/WNw6whEycd0}

Κλειστοί δρόμοι λόγω κακοκαιρίας

Κλειστοί δρόμοι σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω της κακοκαιρίας που σαρώνει, με τα χιόνια να έχουν προκαλέσει προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων. Η ΕΛΑΣ έχει ανακοινώσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, πού γίνεται η κίνηση αποκλειστικά με αντιολισθητικές αλυσίδες και καλεί τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες για την ασφάλειά τους.

Υπενθυμίζεται πως από το απόγευμα της Τρίτης (9/1) έγινε διακοπή της κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης.

Αναλυτικά για τους κλειστούς δρόμους και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά - Πού θα γίνει τηλεκπαίδευση

Αρκετά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ενώ κάποια άλλα προσαρμόζουν το ωράριό τους ή εφαρμόζουν την τηλεκπαίδευση. Οι ανακοινώσεις των Δήμων έχουν ως εξής:

Δήμος Φλώρινας

Σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας, Βασίλη Γιαννάκη, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστά, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, που έχουν πλήξει την περιοχή. Ανοιχτοί θα είναι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου.

Δήμος Εορδαίας

Λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για την ασφάλεια των μαθητών, αύριο Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Εορδαίας, θα λειτουργήσουν στις 09:15. Επίσης, η λήξη των μαθημάτων στα Εσπερινά Γυμνάσια, Λύκεια, Εσπερινά ΕΠΑΛ θα γίνει στις 19:15.

Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δήμος Κοζάνης

Λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή μας, με απόφαση του Δημάρχου Κοζάνης, Γιάννη Κοκκαλιάρη, όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) καθώς και Ειδικής Αγωγής (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας) του Δήμου Κοζάνης, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 09:15, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024.
Επίσης, η λήξη των μαθημάτων στα Εσπερινά Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 θα γίνει στις 20:00.

Οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά

Δήμος Σαμοθράκης

Σύμφωνα με την απόφαση του δημάρχου Σαμοθράκης, Θανάση Βίτσα, τα σχολεία θα παραμείνουν αύριο κλειστά αλλά θα γίνει τηλεκπαίδευση.

«Σύμφωνα με την καιρική πρόγνωση αναμέναμε χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες μετά το μεσημέρι και κυρίως στα ορεινά. Από τις 8.30 το πρωί όμως ο καιρός άρχισε να "αγριεύει". Αυτή τη στιγμή χιονίζει παντού, η θερμοκρασία είναι περίπου στους 2 βαθμούς και πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης περίπου 7 μποφόρ, λόγω των οποίων δεν πραγματοποιήθηκε και το πρωινό δρομολόγιο του πλοίου από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη. Εκτιμώντας ότι με τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες -χιονόπτωση και χαμηλή θερμοκρασία- από αύριο το πρωί θα υπάρχει ολισθηρότητα στο οδικό δίκτυο, αποφασίστηκε η μη λειτουργία των σχολείων για δύο ημέρες πρωτίστως για λόγους ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών και επίσης για να ετοιμαστεί η τηλεκπαίδευση από τους διευθυντές ώστε να μη χαθούν περισσότερες ημέρες μαθημάτων. Σε ό,τι αφορά στο οδικό δίκτυο, αυτό παραμένει ανοιχτό με τα διαθέσιμα εκχιονιστικά μηχανήματα σε ετοιμότητα ενώ έχει δοθεί ήδη οδηγία στους κατοίκους της Χώρας και της Καμαριώτισσας για απομάκρυνση των σταθμευμένων οχημάτων από τα στενά των δύο οικισμών ώστε να διευκολυνθεί η εργασία των συνεργείων εφόσον χρειαστεί.

Πυλαία

Για τρίτη ημέρα θα παραμείνουν και αύριο κλειστά τα συστεγαζόμενα 2ο Νηπιαγωγείο και 4ο Δημοτικό Σχολεία Πυλαίας, στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται, ότι εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία του περασμένου Σαββάτου, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες του δήμου για την αποκατάστασή τους. Ειδικότερα, σε εκκρεμότητα είναι η επαναλειτουργία του συστήματος φυσικού αερίου, καθώς είναι απαραίτητο για τη θέρμανση της σχολικής μονάδας.

Δήμος Λαρισαίων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Λαρισαίων, μέχρι και την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024 θα παραμείνουν κλειστές οι εξής σχολικές μονάδες, λόγω βλάβης στο σύστημα θέρμανσης:

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας Ειδικό Νηπιαγωγείο Λάρισας ΚΔΑΠΑΜΕΑ Δήμου Λαρισαίων

Δήμος Χαλκιδέων

Ύστερα από σχετική απόφαση της Δημάρχου Χαλκιδέων, Έλενας Βάκα, θα είναι κλειστό το Δημοτικό σχολείο Βαθέος Αυλίδας, εξαιτίας προγραμματισμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης στην περιοχή, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες της ΔΕΔΔΗΕ.

Δήμος Πρεσπών

Σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Πρεσπών, Γεωργίου Στεργίου, αύριο Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, τα μαθήματα στις σχολικές μονάδες του Δήμου Πρεσπών θα ξεκινήσουν μια ώρα αργότερα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή. Ο παιδικός σταθμός θα λειτουργήσει κανονικά.

Δείτε σε live χάρτη την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Δείτε στον παρακάτω χάρτη την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

Keywords
live, χιονια, αττικη, κυμα, χτυπα, εισβολη, το νησι, αθηνα, θεσσαλονικη, ελλαδα, κρητη, καιρος, youtube, weather, facebook, hellas, φλώρινα, κοζανη, σχολεια, αιγαιο, meteo.gr, αλεξανδρουπολη, news, blogspot, ελασ, επαλ, εκκρεμότητα, κδαπ, αμεα, δεδδηε, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, διακοπη ρευματος, www.facebook.com, www.meteo.gr, www.youtube.com, meteo, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, δεδδηε, υδραργυρος, φλώρινα, βιντεο, αμεα, δωδεκανησα, εικονες, επαλ, εργασια, ευβοια, ιονιο, κδαπ, κυκλαδες, νησι, νησια, προγνωση καιρου, σαμοθρακη, υψος, χαλκιδικη, ωρα, blogspot, news, weather, youtube, βορεια, βρισκεται, γεωργιου, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δειτε, δειχνει, δοθει, δοντια, δικτυο, δυτικη μακεδονια, δυτικη ελλαδα, δυτικη, εγινε, υπαρχει, εκκρεμότητα, ελασ, εξελιξη, ζωνη, εικονα, κελσιου, κινηση, λευκα, λειτουργια, λεωνιδας, ληξη, μακεδονια, νηπιαγωγειο, ομαδα, παντα, οκτω, ορια, οχηματων, οχηματα, πελλα, πεμπτη, προβληματα, πρωινο, πρωι, ρυθμισεις, ριπη, σαββατο, συνεχεια, στεργιου, σχολειο, τριτη, ισχυρος, υψομετρο, ωρες, αρναουτογλου, ασφαλεια, μποφορ, δημοτικα, εκχιονιστικα, εθνικο, evros, evros.gr, ηπειρωτικα, ηπειρο, hellas, χωρα, ιδιαιτερα, κλειστο, κωστας, κυριακη, λευκο, θερμανση, θερμομετρο, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα
Κύμα, Αττική, Ποιες, LIVE Εικόνα,kyma, attiki, poies, LIVE eikona