Κοντά σε νέο ρήγμα ο ΣΥΡΙΖΑ - Όλα ανοιχτά στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι «πολεμική» και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα συμβεί.  Υπό τη σκιά νέας διάσπασης και μόλις τρία 24ωρα πριν την έναρξη του Συνεδρίου, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από αίτημα 17 (από τα 24 συνολικά) μέλη της.…

Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο Χρήστος Γιαννούλης. «Δεν μπορεί κανείς, πρόεδρος, κεντρικά στελέχη, να θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ

οικόπεδο για αντιπαροχή από κληρονομιά που είναι όλοι χαρούμενοι όταν προκύπτει το οικόπεδο, άλλα όταν έρχεται το σχέδιο του μηχανικού όλοι θέλουν το ρετιρέ και κανείς τον πρώτο όροφο», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής Θεσσαλονίκης.

«Πρέπει κάποια στιγμή να πάψει να είναι προσχηματική η επίκληση των μελών, από κάθε πλευρά και στη μέση να είναι τα ίδια τα μέλη», τόνισε ο Χρήστος Γιαννούλης.

«Κάποια στιγμή δεν υπάρχει γυρισμός είναι η τελευταία ευκαιρία που λέμε… Ή θα αποφασίσουμε τα προβλήματα κακής οργάνωσης, υπάρχουν, προσωπικών τακτικών, υπάρχουν, τακτικισμών, υπάρχουν, λαθών από την ηγεσία, υπάρχουν, κακές συμβουλές, υπάρχουν» επισήμανε ο κ. Γιαννούλης.

«Τα ερωτήματα αυτά (του ερωτηματολογίου) μπορείς να τα θέτεις σε ένα δημοκρατικό διάλογο, αλλά πρέπει να σκέφτεσαι, πιστεύω, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον πονεμένο και πληγωμένο από όλα αυτά που πολλές φορές γίνεται η τρίχα τριχιά, πρέπει να προβλέπεις το χρόνο, τη συγκυρία και τη στιγμή που το κάνεις» σημείωσε.

Το «αλλάξτε τα όλα» δεν γίνεται α λα καρτ τόνισε ο βουλευτής. «Δικαίωμα έχει ο πρόεδρος (να αναζητήσει τον παλμό της βάσης) σε συνεργασία με τα κομματικά όργανα που κι αυτά εκφράζουν τη βάση, δεν είναι δοτοί και διορισμένοι», συνέχισε.

«Ο iSyriza δεν λειτουργεί σε κενό χώρου, χρόνου, ευθύνης και αρμοδιότητας, η συνεργασία η συνεννόηση η συζήτηση και η συναντίληψη δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν, αντίθετα απομακρύνει από συζητήσεις που κάνουμε τώρα» επισήμανε.

Σπίρτζης: Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Με τη σειρά του ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε πως δεν πρόκειται να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη. «Πολλά από αυτά είναι ληγμένα ζητήματα. Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το τι είδους κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λήξει στο προηγούμενο συνέδριο. Τα ταυτοτικά ζητήματα δεν λήγουν ανάλογα με το ποιος είναι πρόεδρος, αλλά στο συνέδριο» είπε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να βγάζει ερωτηματολόγιο με πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τόνισε, δε, πως «όταν ο πρόεδρος ενός κόμματος δεν γνωρίζει ποιες είναι οι διαδικασίες που ο ίδιος εισηγήθηκε, κάτι δεν πάει καλά» Ο Χρήστος Σπίρτζης έκανε λόγο για οργανωτικό χάος στον ΣΥΡΙΖΑ και προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να το βγάλει από πάνω του και μίλησε για κατάρρευση του κόμματος.

Ρήγας: Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση

Από την πλευρά του ο Πάνος Ρήγας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, και ο οποίος είχε στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη στην εσωκομματική κούρσα για την ηγεσία του κόμματος, σημείωσε πως «η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιου για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε. Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση».

Ειδικότερα, στη δήλωση του ο Πάνος Ρήγας ανέφερε:

«Πέντε ημέρες πριν την κορυφαία διαδικασία του 4ου Συνεδρίου του κόμματος μας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ εμφανίζονται πρωτόγνωρες καταστάσεις και διαδικασίες. Είναι αλήθεια πως μετά την αποχώρηση από την ηγεσία του κόμματος, του Αλέξη Τσίπρα, κάποιοι μη σεβόμενοι δημοκρατικές διαδικασίες αποχώρησαν λοιδωρώντας τον πρόεδρο Στέφανο Κασελάκη. Άλλοι λίγες μέρες πριν το συνέδριο ανοίγουν συζήτηση για συμμαχίες και θέματα στρατηγικής που θα έπρεπε να τεθούν στο συνέδριο.

Ο πρόεδρος θα έπρεπε να διαμορφώσει συνθήκες σύνθεσης και συλλογικής λειτουργίας. Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιου για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε.

Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση.

Σήμερα μάλιστα που η πολιτική της ΝΔ καταστρέφει την κοινωνία, που με αυταρχικές μεθόδους αντιμετωπίζει αγρότες και φοιτητές , που παραβιάζει το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα. ΥΓ. Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ το 1989. Όπως πάντα έτσι και τώρα θα στηρίξω την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τις αγωνίες των χιλιάδων συντρόφων μακριά από προσωπικές στρατηγικές».

Στο πλευρό του Κασσελάκη η Τζάκρη, η Κασιμάτη και ο Πέτρος Παππάς

Στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη τάχθηκε η στενή συνεργάτιδα του προέδρου και γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, η Νίνα Κασιμάτη και ο Πέτρος Παππάς.

Με δήλωση της στην ηλεκτρονική έκδοση της «Αυγής» η Θεοδώρα Τζάκρη, σε ιδιαίτερα αιχμηρό λόγο, έκανε λόγο για «φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

Ειδικότερα η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε:

«Δεν έχουν περάσει ούτε έξι (6) μήνες από την εντολή των πολλών κι απλών στις 24 Σεπτεμβρίου 2023: "ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΟΛΑ!”.

Η επιταγή αυτή μορφοποίησε το βοών αίτημα ενός χώρου περήφανου που πάντοτε επωμίστηκε τη σωτηρία του λαού και της πατρίδας.

Ενός χώρου που συχνά αντιμετώπισε την εχθρότητα του πλέον οπισθοδρομικού κατεστημένου με προσπάθειες εξόντωσης.

Μιλώ για την δημοκρατική παράταξη και τη δεξιά!

Εμείς που μάθαμε τον τελευταίο μισό αιώνα να θεωρούμε φυσική θέση της δεξιάς το χρονοντούλαπο, βρίσκουμε τελείως αφύσικο το σημερινό τοπίο δεξιάς κυριαρχίας, απότοκο μιας διαδρομής συνεχούς επταετούς πτώσης.

Στην προσπάθεια της αναζωογόνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος, να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων γιατί ποτέ δεν επαρκούσε στην ιστορία η απλή εναλλαγή προσώπων.

Κάνω λοιπόν έκκληση προς όλες κι όλους:

Ας μην εμποδίζουμε τη συζήτηση να μπει στην ουσία. Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται. Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

Από την πλευρά της η Νίνα Κασιμάτη ανέφερε σε ανάρτηση της:

«Για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα πρέπει να επανιδρυθεί και ο Πρόεδρος σ. Στέφανος Κασσελάκης δικαιούται να προσκαλεί τα Μέλη να συμμετάσχουν ουσιαστικά σε αυτήν την πορεία και μέσω #iSYRIZA. Γιατί το κόμμα και ο λόγος ανήκει πρώτα στα Μέλη —όχι στη συλλογική ηγεσία που δεν ανέλαβε καμία ευθύνη μέχρι σήμερα και, προκειμένου για τη διατήρηση του εσωκομματικού status quo, θέλει να επαναλαμβάνεται επίμονα η πεπατημένη που μας οδήγησε στο 17% και παρακάτω…

Επειδή λοιπόν οι απόψεις είναι ελεύθερες, αλλά τα γεγονότα ιερά, αυτά συνοπτικά έχουν ως εξής:

1.Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σ. Στέφανος Κασσελάκης έλαβε εντολή ηγεσίας του κόμματος από τα χιλιάδες μέλη. Από τους πολίτες δηλαδή, που πείστηκαν από την υποψηφιότητά του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια χαμένη υπόθεση και τελικά προσήλθαν στην κάλπη για να τον υπερψηφίσουν ως νέο και αξιόπιστο πρόσωπο και για να ανατάξουμε μαζί τους, όπως ο ίδιος είχε δεσμευθεί, με τρόπο διαφανή, δημοκρατικό, συντεταγμένο και συλλογικό, ένα κόμμα σε μεγάλη πτωτική φορά ήδη τον Σεπτέμβριο ‘23, αφού προηγουμένως είχε αυτό αποδοκιμαστεί ηχηρά, χάνοντας το 1/2 της εκλογικής του δύναμης πρωτοφανώς από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

2.Ο σ. Αλέξης Τσίπρας, δεν «παρέδωσε στον διάδοχό του». Με αίσθημα αξιοπρέπειας παραιτήθηκε τον Ιούνιο ‘23 στην Εκτελεστική Γραμματεία και στη συνέχεια, ολομόναχος, μέσα από μια παγωμένη αίθουσα στο Ζάππειο μίλησε στο πανελλήνιο, καθώς και στα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για έναν ιστορικό κύκλο του κόμματος «που έχει πια κλείσει», μεταξύ άλλων καλώντας μας: «να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μία μέρα τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες, παθογένειες και προβλήματα. Μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης, που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη του κόμματος, αλλά και τους φίλους και τις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να εκπροσωπούμε είναι άμεση προτεραιότητα. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι άμεση προτεραιότητα».

3.Τα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή, από τον Ιούλιο του 2023 αρνήθηκαν μετά από ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία την άμεση διεξαγωγή συνεδρίου και τον εσωκομματικό διάλογο για τα αίτια της ήττας, που θα λειτουργούσε ως γνώμων και θα επέτρεπε την εξαγωγή χρήσιμων και ασφαλών συλλογικών συμπερασμάτων για τον ιδεολογικοπολιτικό επανακαθορισμό της πορείας και της ταυτότητας του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι προτάχθηκε η ονοματολογία αντί της Πολιτικής.

Ο Πρόεδρος τώρα και ενόψει του 4ου Συνεδρίου απευθύνει νέο ανοιχτό κάλεσμα στην κοινωνία, τα μέλη μας αλλά και όσους θέλουν να γίνουν μέλη, να διαμορφώσουμε από κοινού, από τα κάτω, τον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα που θα εκφράσει τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου, τις ελπίδες και την προοπτική του ελληνικού λαού.

Συμμετέχουμε όλες, όλοι, όλ@ μπαίνοντας στον iSYRIZA.

Νίνα Γ. Κασιμάτη

Βουλευτής Β’ Πειραιά

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (Οκτ. ’23)»

Από την πλευρά του ο Πέτρος Παππάς τάχθηκε κι αυτός υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη. «Ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε εντολή από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να τα αλλάξει όλα. Στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι προχωράει στον μετασχηματισμό του κόμματος σε μια σύγχρονη δημοκρατική παράταξη», αναφέρει ο βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ σε βίντεο που «ανέβασε» στον προσωπικό του λογαριασμό στο X (πρώην twitter) και προσθέτει: «Είναι σίγουρο ότι πάντα υπάρχει αντίδραση στο καινούριο. Ωστόσο, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αλλάζει ριζικά».

{https://x.com/PetrosPappas4/status/1759312711295311897}

Keywords
Τυχαία Θέματα