Κόλαση φωτιάς σε Κάρυστο, Κέρκυρα και Αίγιο: Για 6ο βράδυ στις φλόγες η Ρόδος (Βίντεο - Φωτογραφίες)

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», λέει η Πυροσβεστική. Ολονύχτια η μάχη στα μέτωπα της φωτιάς. Κατά δεκάδες οι εκκενώσεις οικισμών. Λερναία ύδρα θυμίζουν τα πύρινα μέτωπα που ξεπροβάλουν λόγω του καύσωνα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Παρά το γενικό συναγερμό για τις φωτιές η Πυροσβεστική Υπηρεσία για ένα ακόμα βράδυ…

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας» - 64 νέες πυρκαγιές

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, τόνισε ότι μόνο την Κυριακή εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές, ενώ συνολικά σε όλη την επικράτεια η Πυροσβεστική αντιμετωπίζει 82 περιπτώσεις ενεργών

δασικών πυρκαγιών.

Ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας και ότι οι συνθήκες είναι ακραίες. Παράλληλα, απεύθυνε έκκληση προς τους πολίτες που εκκενώνουν οικισμούς.
«Για τη δική σας ασφάλεια, σε περίπτωση που επιθυμείτε να επιστρέψετε στον τόπο διαμονής σας, θα πρέπει υποχρεωτικά να ενημερώνεστε από τις Αρχές», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Διάσπαρτα μέτωπα στη Ρόδο

Στη Ρόδο το νησί δοκιμάζεται για ένα ακόμα βράδυ με τα αρκετά διάσπαρτα μέτωπα να αναγκάζουν την Πυροσβεστική να προχωρά σε διασπορά δυνάμεων. Μερικές από τις περιοχές που απασχολούν είναι τα Λάερμα και το Ασκληπιείο.

Τα τελευταία δεδομένα από την Πυροσβεστική αναφέρουν πως στο νησί επιχειρούν 266 πυροσβέστες με 55 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ μέχρι να πέσει το φως της ημέρας επιχείρησαν 10 αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 σε ρόλο συντονιστικών.

Σημειώνεται πως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου, κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Στην σχετική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Το χρονικό εξάπλωσης της φωτιάς στη Ρόδο

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στο Κιοτάρι

Κόλαση φωτιάς στην Κάρυστο – Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί

Άνιση μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στην Κάρυστο στην Εύβοια. Από νωρίς στην περιοχή επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 20 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα. Ρίψεις νερού έκαναν και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Σημειώνεται πως και στην περίπτωση της Καρύστου ενεργοποιήθηκε το «112».

Ειδικότερα, ζητήθηκε να εκκενωθούν οι οικισμοί Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός προς Κάρυστο.

{https://twitter.com/112Greece/status/1683129524978843648}

Αίγιο: Μάχη με τις φλόγες και τη νύχτα - Ήχησε το 112

Το έργο της κατάσβεσης συνεχίζεται και στο Δερβενάκι κοντά στο Αίγιο όπου το μεσημέρι της Κυριακής εκδηλώθηκε φωτιά που πήρε γρήγορα διαστάσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία επιχειρούν στην περιοχή 85 πυροσβέστες με 28 οχήματα, 4 πεζοπόρα τμήματα ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

{https://twitter.com/Meteonews_gr/status/1683119311848603648}

Σημειώνεται πως νωρίτερα στον Αίγιο ήχησε και το 112 ζητώντας από κατοίκους του οικισμού «Κάστρο» να εκκενώσουν προς «Καθολικό». Αργά το βράδυ νέο «112» ενημέρωνε τους κατοίκους για εκκένωση της περιοχής Τράπεζα προς Ακράτα.

{https://twitter.com/112Greece/status/1683151798004076544}

Ήχησε το 112 και στην Κέρκυρα - Μεγάλη η φωτιά

Νωρίτερα δασική πυρκαγιά ξέσπασε στις Λούτσες Κέρκυρας με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν άμεσα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο νησί.

Όμως μετά τις 20:30 ήχησε και εκεί το «112» για τις περιοχές Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές.

{https://twitter.com/112Greece/status/1683171624277663744}

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νησί επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 12 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα. Μέχρι να πέσει το φως ρίψεις νερού έκαναν 1 ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Θήβα: Μάχη με τις φλόγες στην Υλίκη

Τέλος στο πύρινο μέτωπο στην Υλίκη στη Βοιωτία επιχειρούν συνολικά 60 πυροσβέστες με 21 οχήματα.

Ενώ 3 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη έκαναν ρίψεις νερού νωρίτερα μέχρι να πέσει ο ήλιος.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς και τη Δευτέρα

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο, Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023, για πέντε περιφέρειες της χώρας καθώς και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για 8 περιφέρειες, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:

Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας) Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας) Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας) Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

{https://twitter.com/GSCP_GR/status/1683067651835191296}

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας) Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω) Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας) Περιφέρεια Κρήτης Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας) Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου) Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Αχαΐας) Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

{https://twitter.com/GSCP_GR/status/1683063455681597440}

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Φωτιά: Πού μαίνονται τα μέτωπα, ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

Keywords
Τυχαία Θέματα