Τα βλέμματα στη Λάρισα: Η ώρα της απόφασης για τους αγρότες - Σε εξέλιξη η σύσκεψη

Δεν υποχωρούν οι αγρότες, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και αυτή την ώρα αποφασίζουν τα επόμενα βήματά τους.Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και να φτάσουν ακόμη και στην Αθήνα δείχνουν οι αγρότες, οι οποίοι σήμερα Τρίτη (6/2) συνεδριάζουν για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Κρίσιμη…

Εν τω μεταξύ τα αγροτικά μπλόκα ενισχύονται καθημερινά. Στη Θεσσαλονίκη, στον κόμβο Δερβενίου, στην Κουλούρα

Ημαθίας, στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, στον κόμβο της Καρδίτσας, στον Πλατύκαμπο της Λάρισας, στο Ζάρκο Τρικάλων, στη Βόνιτσα, στο Κάστρο Βοιωτίας, στη Σκάλα Αταλάντης, αλλά και στην Αρκαδία στην είσοδο του Άστρους Κυνουρίας.

Κινήσεις εκτόνωσης με τους αγρότες αναζητούν στο Μαξίμου

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το iEidiseis σε ρεπορτάζ του (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), το Μαξίμου βρίσκεται εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων των αγροτών.

Σε μία ακόμα προσπάθεια να αποτραπεί η κλιμάκωση των αντιδράσεων, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης άφησε χθες το βράδυ ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με εκπροσώπους τους, όπως επιμόνως ζητούν τις τελευταίες μέρες.

«Ας δούμε πρώτα τις αποφάσεις τους» είπε ο κ. Μητσοτάκης όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν μετά το τέλος της παρουσίασης του βιβλίου του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου Δημ. Τσιόδρα. Κι όταν του ζήτησαν να αποσαφηνίσει αν το αποκλείει, πρόσθεσε: «Εμείς, δεν αποκλείουμε τίποτα».

Στο κυβερνητικό επιτελείο αναλύουν όλα τα σενάρια σε σχέση με την εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, με τους περισσότερους να θεωρούν ότι η ιστορία αυτή δεν θα λήξει γρήγορα, ούτε εύκολα. Άλλωστε, είναι πλέον κοινή παραδοχή ότι οι αρχικές εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την έκταση των κινητοποιήσεων, όπως επίσης και για τον τρόπο με τον οποίον θα υποδέχονταν οι αγρότες τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείει συνάντηση μαζί τους, ωστόσο, από το Μαξίμου εκπέμπεται το μήνυμα ότι δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα στήριξης. «Οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι γι’ αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Μπροστά σε αυτό το τοπίο, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου αναζητούν κινήσεις εκτόνωσης της έντασης, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι προφανείς, με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε άλλες παροχές προς τους παραγωγούς. Το επανέλαβε και χθες, παραμονή της ανακοίνωσης των αποφάσεων από τους αγρότες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης. «Οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι γι’ αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, προκαλεί νευρικότητα στους γαλάζιους βουλευτές, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι το μπρα ντε φερ κυβέρνησης – αγροτών και η άρνηση των δεύτερων να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα, όπως χαρακτηρίζουν τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην παράταξή τους.

Μάλιστα είναι το πρώτο θέμα για το οποίο είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι αν δεν βρεθεί κοινός τόπος και δεν αποχωρήσουν μερικώς έστω ικανοποιημένοι από τα μπλόκα οι παραγωγοί, ο μόνος κερδισμένος θα είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που στο παρελθόν είχε ισχυρά ερείσματα στον αγροτικό κόσμο και σε αυτές τις κινητοποιήσεις έχει κρατήσει μία προσεκτική στάση. «Έχουμε απώλειες προς τα δεξιά μας από το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, τώρα κινδυνεύουμε να χάσουμε ψηφοφόρους μας και προς το ΠΑΣΟΚ» λένε βουλευτές που θεωρούν ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος αποκλιμάκωσης της έντασης και για έναν πρόσθετο λόγο : Ότι αυτή τη φορά στηρίζει τον αγώνα τους και η πλειονότητα των πολιτών, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στο πλευρό των αγροτών η αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, μήνυμα υπέρ των αγροτών έστειλε από την Κοζάνη, ο Στέφανος Κασσελάκης υπογραμμίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων τους. «Συνεχίστε τις κινητοποιήσεις σας, μην το βάλετε κάτω, η δικαιοσύνη μόνο με αγώνες θα μπορέσει να υπάρξει στο τέλος της ημέρας. Η ΝΔ δεν μπορούσε να συγκρατήσει την ειρωνεία και το πάθος της για τη φωτογραφία μου πάνω στο τρακτέρ μετά από πρόσκληση αγρότη στο πρώτο από τρία μπλόκα που επισκέφτηκα και που θα είναι το πρώτο από πάρα πολλά μπλόκα που θα επισκεφτώ. Εγώ δεν χρειάζομαι τον κύριο Γκρίνμπεργκ και σκηνοθετημένες πόζες μέσα στην κοινωνία», είπε.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για εμπαιγμό των αγροτών και αποσπασματικά μέτρα, ενώ στην αγροτική κρίση αναφέρθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. «Δεν υπάρχει καμία στρατηγική για τον πρωτοβάθμιο τομέα παραγωγής», τόνισε.

Στα μπλόκα των αγροτών θα βρεθεί την Πέμπτη (8/2) ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τι ζητούν οι αγρότες της κεντρικής Μακεδονίας

Αγρότες από τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής επιχείρησαν τη Δευτέρα (5/2) να φτάσουν με τα τρακτέρ τους στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, να καταθέσει ψήφισμα, ωστόσο δεν τα κατάφεραν καθώς αποκλείστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, στην Εθνική οδό, στο ύψος του Λακκώματος. Λίγη ώρα αργότερα οι αγρότες επέλεξαν να φύγουν από την περιοχή και να επιστρέψουν στο μπλόκο των Μουδανιών.

Την ίδια ώρα, στο ψήφισμα με τα αιτήματά τους, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης έθεταν ως πρωταρχική επιδίωξη τις αποζημιώσεις για την ακαρπία της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική, που αγγίζει το 90%.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες της Φλώρινας

Κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της περιοχής της Φλώρινας με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Αμέσως μετά ακολούθησε μια πορεία μηχανοκίνητη τόσο μέχρι το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας.

Με τα τρακτέρ τους έφτασαν έως το τελωνείο Νίκης, στα σύνορα της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία, όπου τα παράταξαν δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος, έτσι ώστε να μπορέσουν να διατρανώσουν, όπως αναφέρουν, τα αιτήματά τους στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Στις Σέρρες οι αγρότες έκλεισαν την Εγνατία οδό στον κόμβο του Στρυμονικού

Στις Σέρρες, οι αγρότες έκλεισαν συμβολικά για 15 λεπτά την Εγνατία Οδό, στον κόμβο του Στρυμωνικού.

«Αυτό που καταφέραμε είναι να έχουμε ένα μπλόκο στον κόμβο του Στρυμονικού θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας» δήλωσε ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου.

Συγκέντρωση αγροτών με τρακτέρ στην πόλη των Τρικάλων

Στα Τρίκαλα αγρότες με τα τρακτέρ τους από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, κατέκλυσαν την πόλη. Συναντήθηκαν με την αντιπεριφερειάρχη Χρύσα Ντιντή, στην οποία υπέβαλαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Είναι μαζί τους αγρότες από τα μπλόκα της Θεσσαλίας, αγρότες από πληγείσες περιοχές αλλά και φοιτητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις σπουδές τους λόγω των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφεραν οι αγρότες στην ρεπόρτερ της ΕΡΤ, «δεν θα φύγουν από τα μπλόκα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, καθώς οι ίδιοι έχουν ετοιμάσει τους φακέλους με τις ζημιές που έχουν υποστεί και πολλές φορές ξεπερνάνε τις 100.000 ευρώ, ενώ η πρώτη αρωγή που έχουν πάρει αγγίζει τις 2.000 ευρώ». Σήμερα θα υπάρξουν τοπικές συσκέψεις των αγροτών σε όλα τα μπλόκα της Θεσσαλίας ενόψει και της αυριανής πανελλαδικής σύσκεψης.

Keywords
λαρισα, ωρα, εξελιξη, τελευταίες δημοσκοπήσεις, γιώργος παπανδρέου, αθηνα, θεσσαλονικη, νέα, δειτε, μαρινακης, ΠΑΣΟΚ, δημοσκοπηση, κοζανη, νεα δημοκρατια, ειρωνεία, παπανδρεου, σερρες, τρικαλα, ΕΡΤ, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, μπλοκα αγροτων, τελευταίες δημοσκοπήσεις, βουλευτες, το πρωτο θεμα, αστυνομια, εθνικη, θεμα, πρωτο θεμα, τα νεα, υψος, φωτογραφια, χαλκιδικη, αγροτικη, αγωνες, αρκαδια, αρωγη, βονιτσα, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γιώργος παπανδρέου, δευτερα, εγνατια, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρωνεία, εκτιμηση, ελληνικη αστυνομια, ζημια, ιδια, κυβερνηση, λογο, μακεδονια, μαξιμου, μητσοτακης, μπλοκο, ρεπορτερ, παθος, πεμπτη, συγκεντρωση, τελωνειο, τρακτερ, τρια, τριτη, φορα, βηματα, δημητρης, υπουργειο, παυλος, ποζες
Τυχαία Θέματα
Ημέρα, Πανελλαδική, Λάρισα, Αθήνα,imera, panelladiki, larisa, athina