Γιώργος Ζαπάντης: Ο ομογενής που έπασχε από διπολική διαταραχή κι έπεσε νεκρός από αστυνομική βία

Ο Γιώργος Ζαπάντης πέθανε στις ΗΠΑ, όταν υπέστη καρδιακή προσβολή αφού είχε χτυπηθεί τουλάχιστον δύο φορές από τέιζερ της αστυνομίας.

Στις ΗΠΑ ο Γιώργος Ζαπάντης έχασε τη ζωή του την Κυριακή (21/6), όταν αστυνομικοί τον συνέλαβαν ύστερα από ψευδή καταγγελία γείτονα.

Πιο αναλυτικά, στο Γουαϊστόουν το βράδυ της Κυριακής, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν

με τέιζερ στον 29χρονο Γιώργο Ζάπατη (George Zapantis), ο οποίος λίγο αργότερα έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε.

Μάλιστα, η επιχείρηση της Αστυνομίας έγινε μετά την λανθασμένη πληροφορία που δέχθηκε από γείτονα πως ο ομογενής οπλοφορούσε. Όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν σπίτι του, τον είδαν ντυμένο μονομάχο, να φορά κράνος και να κρατάει ένα σπαθί σαμουράι. Ο Ζαπάντης έπασχε από διπολισμό, όπως αναφέρει η εφημερίδα «New York Daily News».

Η Αστυνομία λοιπόν, έφτασε στο σπίτι του Ζαπάντη στην 150η οδό του Γουαϊτστόουν λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ μετά την καταγγελία πως οπλοφορούσε, για να τον δουν όμως να κρατάει μόνο το σπαθί.

Όταν αρνήθηκε να υπακούσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις των τεσσάρων αστυνομικών να πετάξει το σπαθί, εκείνοι του προκάλεσαν ηλεκτροσόκ με το τίζερ δύο φορές. Δεν είναι σαφές τι επίδραση είχε το ηλεκτροσόκ πάνω του, αλλά οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν.

{https://youtu.be/7CvD0_wIHRI}

Μάλιστα, η Μαρίνα Ζαπάντη που είναι συγγενής του νεκρού, έχει ανοίξει λογαριασμό σε ιστοσελίδα που γίνονται δωρεές για να καλυφθούν τα έξοδα της κηδείας του, τα οποία η οικογένεια δεν μπορεί να καλύψει.

Το ποσό που έχει οριστεί είναι 50.000 δολάρια και μέσα σε δύο ημέρες έχουν συγκεντρωθεί ήδη 40.000 δολάρια.

Επίσης, η ιστοσελίδα δέχεται ακόμη προσφορές και πολλοί σπεύδουν να βοηθήσουν την οικογένεια του 29χρονου και συγκεκριμένα στη μητέρα και την αδελφή του, η οποία είναι παιδί με σύνδρομο down.

Το ξέσπασμα της μάνας

Η Αθανασία Ζαπάντη που είναι η μητέρα του νεκρού Γιώργου Ζαπάντη, μίλησε στον ΑΝΤ1 και περιέγραψε όσα έζησε ο γιός της.

Η ίδια λοιπόν, τονίζει ότι «σπάσανε την πόρτα. Τον τραβήξανε έξω. Βγήκε έξω το παιδί μου, τον είχαν κολλημένο στον τοίχο. Είχε τα χέρια του πίσω, όπως του είπανε. Ό,τι του λέγανε. Μέχρι που βγήκε έξω, ήταν ζωντανός. Δεν είχε γίνει τίποτα».

«Έξω αρχίσανε και του κάνανε τον ηλεκτρισμό με το τέιζερ στην πλάτη. Μία γυναίκα από πάνω φώναζε να μην του το κάνουνε άλλο και αυτοί συνεχίζανε», ανέφερε αναφορικά με την σύλληψη του Γιώργου Ζαπάτη.

Παράλληλα, μίλησε για την στάση της αστυνομίας κατά την διάρκεια της σύλληψης, καθώς οι παρευρισκόμενοι αστυνομικοί φέρθηκαν βίαια, επισημαίνει.

«Ένας από τους αστυνόμους, δεν ξέρω ποιος, είπε “κάντο πάλι”. Το παιδί μου φώναζε “δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω” και ο αστυνομικός του φώναζε “όλοι σας κάνετε τα ίδια”. Δεν τον πιστεύανε καθόλου», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, υπογράμμισε πως «δεν μπορώ να το ανεχτώ το τι τράβηξε το παιδί μου. Αυτή την ώρα, να μην μπορώ να είμαι δίπλα του».

Μάλιστα, η μητέρα του Έλληνα ομογενή αποκάλυψε στο τοπικό κανάλι της Νέας Υόρκης, Pix11, ότι ο γιος της την πήρε τηλέφωνο όταν αντιλήφθηκε πως η αστυνομία βρισκόταν έξω από την πόρτα του.

«Μου είπε “μαμά, πρέπει να έρθεις σπίτι τώρα. Βλέπω πολλούς αστυνομικούς απ' έξω”. Του είπα πως ήμουν στη δουλειά και δεν μπορούσα».

Η κ. Αθανασία υποστηρίζει επίσης ότι οι αστυνομικοί έσπασαν το πλέξιγκλας της πόρτας και εισέβαλαν στην οικία με τη βία.

Σύμφωνα με την ίδια, ένας στενός φίλος της οικογένειας πήγε για να δει τι συνέβαινε.

Ωστόσο, όταν έφτασε στο σημείο, ο 30χρονος ήταν ήδη πεσμένος στο έδαφος και γίνονταν προσπάθειες να τον επαναφέρουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα