Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι δεν το δικαιούνται

Το Εργατικό Κέντρο Αθηνών, με αναλυτικό σημείωμα που εξέδωσε χθες παίρνει θέση για τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν στους εργαζόμενους. Το σωματείο ζητάει επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού καθώς και διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ. Αναλυτικά, τα «κενά» στα μέτρα του Υπ. Εργασίας σύμφωνα με τους συνδικαλιστές. 

Ζητήματα από τις πρόσφατες ρυθμίσεις σχετικά με τους εργασιακούς όρους στην εποχή του κορονοϊού αναδεικνύει η νομική υπηρεσία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών

(ΕΚΑ).

Το σωματείο επισημαίνει τις προβληματικές γύρω από την άδεια ειδικού σκοπού και τους δικαιούχους της αποζημίωσης των 800 ευρώ, ενώ στέκεται και σε φαινόμενα όπως η αδήλωτη εργασία.

Τέλος το ΕΚΑ ζητά από την κυβέρνηση της κατάργηση του άρθρου 9 της πρόσφατης ΠΝΠ περί «προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας», το οποίο, όπως επισημαίνεται οδηγεί σε εκ περιτροπής εργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη και μείωση αποδοχών.

Αναλυτικότερα, η νομική υπηρεσία του ΕΚΑ επισημαίνει τα εξής:

1. Επέκταση αδειών ειδικού σκοπού.

Με το άρθρο 4 της από 11-3-2020 ΠΝΠ θεσμοθετήθηκε η λεγόμενη άδεια ειδικού σκοπού. Σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου αυτού, δικαιούχοι της άδειας αυτής είναι: «α) Οι γονείς εργαζόμενοι, εκτός των ανωτέρω εναλλακτικών, δύνανται να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ως ορίζεται κατωτέρω στην παρούσα. Ως γονείς εργαζόμενοι για τις ανάγκες της παρούσας νοούνται οι γονείς παιδιών: αα) που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, αβ) που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αγ) που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, καθώς και οι εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

Αποκλείστηκαν έτσι γονείς με παιδιά κάτω των 4 ετών, δηλ. παιδιά που δεν είναι γραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς τα οποία αναγκάζονται να παραμείνουν στο σπίτι με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, δηλ. τις ευπαθείς κατηγορίες των συμπολιτών μας τις οποίες ήθελε να προστατεύσει το κράτος επιβάλλοντας την άδεια ειδικού σκοπού. Ήδη για το Δημόσιο τομέα, ισχύει το άρθρο τριακοστό όγδοο της από 20-3-2020 ΠΝΠ, το οποίο ορίζει ότι «4. Στο άρθρο 5 της από 11.3.2020 Π.Ν.Π. προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής: «8. Οι διευκολύνσεις της παρ. 4, καθώς και κατ' εξαίρεση της παρ. 1 εφόσον εγκρίνονται με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες από το αρμόδιο όργανο χορηγούνται υπό τις ίδιες προϋποθέσεις στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων και στους γονείς των οποίων τα τέκνα ηλικίας έως τεσσάρων (4) ετών δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς». Πρέπει επομένως το Υπουργείο Εργασίας να επιδείξει τα ίδια αντανακλαστικά με το Υπουργείο Εσωτερικών και να επεκτείνει την άδεια αυτή και στους γονείς με τέκνα ηλικίας έως τεσσάρων (4) ετών δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Και όχι μόνο αυτό: η άδεια αυτή πρέπει να παραμείνει και κατά το διάστημα των εορτών του Πάσχα, όπως άλλωστε δήλωσε για το Δημόσιο και ο Υπουργός Εσωτερικών, δοθέντος ότι δεν εκλείπουν οι λόγοι για τους οποίους αυτοί πρέπει να δίνεται, από τη στιγμή που και οι δύο γονείς εργάζονται και δεν είναι σε καθεστώς αναστολής, αφού τα παιδιά δεν πρέπει να διαβιούν με ηλικιωμένα άτομα τα οποία πρέπει να προστατευθούν πάση θυσία, όπως και ο κ. Τσιόδρας αλλά και ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει και σωστά, με κάθε ευκαιρία.

2.- Διεύρυνση των κατηγοριών εργαζομένων που δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Με τη διατύπωση των ΠΝΠ και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 12998/232/2020 (ΦΕΚ 1078/Β/28-3-2020) και ιδίως από το γεγονός ότι η πρόβλεψη αφορά εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία, προκύπτει ότι εξαιρούνται πολλές κατηγορίες εργαζομένων όπως:

εργαζόμενοι με εργόσημο (ενδεικτικά: οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας, οι κηπουρικές εργασίες, η φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών, η παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων, προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και κηπουρικής κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών κλπ.),εργαζόμενοι σε εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, όταν ο έμμεσος εργοδότης έχει αναστείλει τη λειτουργία του ή υπολειτουργεί με το δικό του προσωπικό ενώ η Ε.Π.Α. δεν έχει θεωρηθεί πληττόμενη (με άμεσο κίνδυνο την απόλυση),απλήρωτοι εργαζόμενοι ευρισκόμενοι σε επίσχεση εργασίας. Ειδικά για το τελευταίο έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο εργαζομένων σε δύο εργοδότες, ο ένας (τωρινός) εκ των οποίων αναστέλει τη σύμβαση εργασίας, πλην όμως ο εργαζόμενος, λόγω της ύπαρξης ενεργούς αλλά απλήρωτης σύμβασης εργασίας από το δεύτερο υπερήμερο εργοδότη (όπου έχει ήδη ασκήσει την επίσχεση εργασίας του), δεν δικαιούται την αποζημίωση.

Το Υπουργείο πρέπει άμεσα, αφενός να συμπεριλάβει και τις ανωτέρω κατηγορίες στο δικαίωμα λήψης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ειδικά δε για όσους ασκούν επίσχεση εργασίας σε δεύτερο (αρχικό) εργοδότη, να θεωρηθεί αυτόματα από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ότι η επίσχεση ήδη έχει αναστείλει την αρχική εργασιακή σχέση, επομένως δικαιούται ο εργαζόμενος να υπαχθεί στη ρύθμιση λόγω μη ενεργούς εργασιακής σχέσης.

3.- Εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση του ποσοστού 10% επί των τηλεργαζόμενων και παράλληλα ευρισκόμενων σε αναστολή εργαζομένων, δεδομένου ότι παρατηρήθηκε η αύξηση της «αδήλωτης εργασίας». Μ’άλλα λόγια εργοδότες αναγκάζουν τους υπό αναστολή ευρισκόμενους μισθωτούς σε τηλεργασία (αλλά και με φυσική παρουσία), εκμεταλλευόμενοι την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος, μεταθέτοντας στο απώτερο και άγνωστο μέλλον την καταβολή της διαφοράς (που προβλέπεται και από την ΚΥΑ).

4.- Ρητή απαγόρευση αναστολής εργασιακής σχέσης ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Με βάση πληθώρα διατάξεων αλλά κυρίως το Ν. 682/1977, έχουν δημιουργηθεί, στα πλαίσια εναρμόνισης της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, όροι ισοδυναμίας του εργασιακού και υπηρεσιακού καθεστώτος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με αυτό των εκπαιδευτικών των δημοσίων σχολείων και έχουν θεσπισθεί κανόνες εποπτείας και ελέγχου των εργασιακών σχέσεων, του περιεχομένου και των όρων απασχόλησης τους. Μια μερίδα ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων όμως, εντελώς παράνομα, επιβάλλει την αναστολή των εργασιακών σχέσεων εκπαιδευτικών και μάλιστα (σε αρκετές περιπτώσεις), παρά το γεγονός ότι αυτοί παρέχουν εξ αποστάσεως διδασκαλία! Ακριβώς για το λόγο αυτό και προκειμένου να προστατευθεί τόσο το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών αλλά και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς τους μαθητές από αυτούς, πρέπει να υπάρξει σαφής νομοθετική ρύθμιση που να απαγορεύει και να τιμωρεί αντίστοιχες πρακτικές από εταιρείες οι οποίες μάλιστα εισπράττουν δίδακτρα από τους γονείς!

5.- Κατάργηση του άρθρου ένατου της από 20-3-2020 ΠΝΠ περί «προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας» .

Η διάταξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς ενημέρωση, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καν να προβάλλουν κάποιο λόγο, να θέτουν με μονομερή απόφασή τους το μισό προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασία, μειώνοντας αντίστοιχα τόσο το μισθό τους όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ένσημα. Mετά τις αντιδράσεις, υπήρξε αναδίπλωση του Υπουργείου Εργασίας και υποστηρίχθηκε ότι αφορά όχι όλους τους εργοδότες αλλά μόνο τις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις. Πλην όμως, η Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε πριν λίγες μέρες, δεν αντικαθιστά τη γενική διάταξη της ΠΝΠ, απλώς ορίζει τα έντυπα που οι πληττόμενοι εργοδότες οφείλουν να καταθέσουν στην ΕΡΓΑΝΗ. Δηλ. αν η συγκεκριμένη διάταξη δεν καταργηθεί εξυπαρχής, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θεσπίστηκε, είτε δηλ. με νέα ΠΝΠ είτε με νόμο, ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο τις πληττόμενες, αφού δεν δίνει εξουσιοδότηση στον Υπουργό να την τροποποιεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μειώσεις μισθών 50%: Ποιοι κινδυνεύουν, πότε μπορεί να επιβληθεί στον εργαζόμενο

Keywords
Τυχαία Θέματα