Ανεξέλεγκτα τα νέα μέτωπα φωτιάς τώρα: Στα σπίτια στη Νέα Ζωή Μάνδρας - Σε αυλές οι φλόγες στο Λουτράκι

Πύρινα μέτωπα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η εξέλιξη με τις φωτιές.Μάχη με τις φλόγες δίνουν για δεύτερο 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε πολλαπλά μέτωπα με την εικόνα της φωτιά να προβληματίζει. Δύσκολα είναι τα πράγματα στο μέτωπο των Δερβενοχωρίων, που…

Δήμαρχος Λουτρακίου: «Τραγική η κατάσταση σε Άγιο Χαράλαμπο και Πανόραμα Λουτρακίου»

Πύρινα μέτωπα σε Δαφνί και Χαϊδάρι

Πυρκαγιά ξέσπασε νωρίτερα σε χαμηλή βλάστηση στο Δαφνί στην περιοχή του Χαϊδαρίου.

Συγκεκριμένα η φωτιά καίει πάνω από τη λεωφόρο Αθηνών

στο ύψος της γέφυρας του προαστιακού.

Στο σημείο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 3 ελικόπτερα.

Ένα νέο μέτωπο πυρκαγιάς εκδηλώθηκε και στο Χαϊδάρι. Σύμφωνα με τη Πυροσβεστική η νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε περίπου στο ίδιο ύψος με την φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σε χαμηλή βλάστηση στο Δαφνί, αλλά από την άλλη πλευρά της λεωφόρου Αθηνών.

Στο σημείο σπεύδουν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στο μέτωπο στο Δάφνι, όπου τώρα επιχειρούν 26 πυροσβέστες, 1 πεζοπόρο τμήμα, 7 οχήματα και 4 ελικόπτερα.

Νέο μέτωπο στη Μεσσηνία

Σύμφωνα με την πυροσβεστική πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας.

Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

{https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1681289315869917186}

Μάχη με τις φλόγες και στην Αρχαία Ολυμπία

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά, που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε δασική έκταση στην περιοχή Ηράκλεια, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ηλεία.

Στο σημείο επιχειρούν 52 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 16 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα.

{https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1681279144108195841}

Πύρινο μέτωπο και στην Λέσβο

Παράλληλα, το μεσημέρι της Τρίτης φωτιά ξέσπασε και σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λαφιώνας Λέσβου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

{https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1681284261704335361}

Τέσσερα Canadair από Γαλλία και Ιταλία στην Ελλάδα

Τέσσερα canadair από τη Γαλλία και την Ιταλία αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρει, σε ανάρτησή του στο twitter, ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

Ειδικότερα, ο κ. Λέναρσιτς σημειώνει: «Μετά από αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην περιοχή της Αττικής, κινητοποιούμε δύο Canadair από την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στη Γαλλία και δύο Canadair από τον στόλο μας του rescEU στην Ιταλία, που αναμένεται να φθάσουν ακόμη και σήμερα. Οι Ευρωπαίοι προτοποθετημένοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία βοηθούν ήδη».

O υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Νταρμαρέν, έκανε γνωστό, πριν από λίγο ότι «με εντολή του Γάλλου προέδρου, η Γαλλική Πολιτική Προστασία θα στείλει βοήθεια στην Ελλάδα 2 καναντέρ, 1 αεροπλάνο αναγνώρισης και 18 πυροσβέστες».

{https://twitter.com/GDarmanin/status/1681253064710209538}

Λέκκας: Οι δασικές πυρκαγιές πυροδοτούν την κλιματική κρίση

Τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στο περιβάλλον αλλά και τον βαθμό που αυτές επηρεάζουν την κλιματική κρίση αναλύει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

«Πρόσφατα, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει υπολογισθεί ότι αύξηση 0,5 βαθμών σε ειδικά ευαίσθητες περιοχές όπως η Μεσόγειος, αυξάνει κατά 30 ημέρες τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών και κατά 5 τις ημέρες καύσωνα. Μία δασική πυρκαγιά αυξάνει κατά 7 φορές τον κίνδυνο πλημμυρών, κατά 4 φορές τον κίνδυνο διάβρωσης του εδάφους και κατά 3 φορές τον κίνδυνο κατολισθήσεων, ενώ όλα αυτά συντελούν στην προέλαση της ερημοποίησης και βέβαια στην περαιτέρω επιτάχυνση της αύξησης της θερμοκρασίας. Ένας φαύλος δηλαδή κύκλος, του οποίου η ταχύτητα εξέλιξης συνεχώς αυξάνεται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά ο κ. Λέκκας τονίζει:

«Είναι προφανές ότι οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις πρόσφατες πυρκαγιές στον ελληνικό χώρο είναι σημαντικότατες.

Εκείνο όμως που είναι δύσκολο να αποτιμήσουμε είναι οι επιπτώσεις στο περιβαλλοντικό επίπεδο, επιπτώσεις που ίσως αφήσουν το αποτύπωμά τους για πάντα, συμβάλλοντας έτσι στην αυτοτροφοδότηση ανατροφοδότηση μιας επιταχυνόμενης διαδικασίας, που συγκροτεί την κλιματική κρίση, που εμφανώς βιώνουμε, όχι μόνο εδώ στη χώρα μας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι συνολικές επιπτώσεις από τις δασικές πυρκαγιές αντιστοιχίζονται με επιπτώσεις στην πανίδα, στη χλωρίδα, στον αέρα, στο έδαφος, στο υπέδαφος, στο υδάτινο στοιχείο, στα υπόγεια και επιφανειακά νερά, όλα δηλαδή τα κύρια συστήματα που συνιστούν την έννοια «Περιβάλλον».

Καθένα σύστημα από τα ανωτέρω, τα οποία περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό υποσυστημάτων, καταστρέφεται ή υποβαθμίζεται σημαντικά, διαδικασία που έχει αναλυθεί με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια από τους αντίστοιχους επιστημονικούς κλάδους, όπως της Γεωλογίας, της Κλιματολογίας, της Δασολογίας, της Βιολογίας, της Γεωπονίας, της Φυσικής, της Χημείας, της Περιβαλλοντικής Μηχανικής και άλλων, επιστήμες οι οποίες έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου, ειδικά πάνω στα θέματα διαχείρισης του Περιβάλλοντος, σε προκαταστροφικό, συνκαταστροφικό και μετακαταστροφικό επίπεδο.

Η διαχείριση των δασών, η ρύπανση του αέρα, η μόλυνση των υδάτων, η πρόβλεψη εξέλιξης της δασικής πυρκαγιάς, οι αλλοιώσεις στο έδαφος, ο κατολισθητικός κίνδυνος, τα πλημμυρικά φαινόμενα, η αντιμετώπιση της διάβρωσης, ο επανασχεδιασμός των υποδομών και των κρίσιμων δικτύων, η πορεία αναγέννησης του δάσους, η ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του υδάτινου στοιχείου, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που συγκροτούν τα επιστημονικά πεδία, που διερευνώνται με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει από πλευράς τεχνολογίας από τους Έλληνες επιστήμονες.

Πρόσφατα, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει υπολογισθεί ότι αύξηση 0.5 βαθμών σε ειδικά ευαίσθητες περιοχές όπως η Μεσόγειος, αυξάνει κατά 30 ημέρες τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών και κατά 5 τις ημέρες καύσωνα. Μία δασική πυρκαγιά αυξάνει κατά 7 φορές τον κίνδυνο πλημμυρών, κατά 4 φορές τον κίνδυνο διάβρωσης του εδάφους και κατά 3 φορές τον κίνδυνο κατολισθήσεων, ενώ όλα αυτά συντελούν στην προέλαση της ερημοποίησης και βέβαια στην περαιτέρω επιτάχυνση της αύξησης της θερμοκρασίας. Ένας φαύλος δηλαδή κύκλος, του οποίου η ταχύτητα εξέλιξης συνεχώς αυξάνεται».

Δείτε φωτογραφίες από την Αττική:

Δείτε φωτογραφίες από τα Δερβενοχώρια:

Keywords
Τυχαία Θέματα