«Αλαλούμ» με τις σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν - Vouchers αντί επιστροφής χρημάτων

Το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει τις σχολικές εκδρομές σαν «πελάτες» ενός πρακτορείου καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων των μαθητών της χώρας. Καταγγελίες από ΕΚΠΟΙΖΩ και ΟΛΜΕ.

Αντιδράσεις προκαλεί η πολιτική ακυρώσεων των σχολικών-εκπαιδευτικών εκδρομών της κυβέρνησης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα

με τις ενώσεις καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ και ΠΟΜΕΚ, τα τουριστικά πρακτορεία, που ήταν υπεύθυνα για την οργάνωση των εκδρομών, αντί να επιστρέψουν τα χρήματα από τις ακυρωμένες εκδρομές στις οικογένειες των μαθητών, τους επιβάλλουν τη χρήση κουπονιών (voucher), ώστε να τα χρησιμοποιήσουν σε μεταγενέστερη περίοδο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον να αποδεχθούν πληθώρα καταγγελιών από γονείς.

Επισημαίνεται πως τα εκδρομικά αυτά πακέτα δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, λόγω ενδεχόμενης αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος από μαθητές ή αποφοίτησής τους.

Αποτελούν δε αναπόσπαστο κομμάτι της παιδαγωγικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας, τα οποία ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εντάσσονται στα πλαίσια στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας, σύμφωνα με τις ΕΚΠΟΙΖΩ και ΠΟΜΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι,το κράτος δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής νομοθετική μέριμνα ειδικά για τις σχολικές εκδρομές, ώστε να επιστραφούν άμεσα τα ποσά στις οικογένειες όλων των μαθητών που επρόκειτο να πάρουν μέρος σε αυτές, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες  των Ομοσπονδιών ενώσεων γονέων και κηδεμόνων και άλλων.

Σε αυτό το πλάισιο οι προαναφερθείσες ενώσεις ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας ώστε να εκδοθεί οδηγία ή ακόμα να ληφθεί επείγουσα νομοθετική ρύθμιση, για την επιστροφή των χρημάτων των ακυρωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών στις οικογένειες των μαθητών.

Άμεση επιστροφή ολόκληρου το ποσού, στους μαθητές και τις οικογένειες τους, από τις σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας ζητά από το υπουργείο Παιδείας και η ΟΛΜΕ.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ζητά συγκεκριμένα, να γίνει άμεσα νέα νομοθετική ρύθμιση για αποζημίωση όλων των γονέων και κηδεμόνων, που έχουν καταβάλει προκαταβολή ή ολόκληρο το ποσό της σχολικής εκδρομής που ακυρώθηκε, λόγω της απόφασης του Υπουργείου για αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας.

Όπως αναφέρει: «… αφού με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13-4-2020 ΦΕΚ 84Α/13.04.2020 για τις συνέπειες ακύρωσης της σχολικής εκδρομής, δεν προκύπτει η υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών που δεν πραγματοποιήθηκαν οι εκδρομές».

Τέλος, επισημαίνει να επιστραφεί άμεσα ολόκληρο το ποσό - με τη μορφή που δόθηκε - και όχι μέρος του.

Η ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ακόμη ότι με το πιστωτικό ποσό (voucher) δεν εξασφαλίζεται ούτε η επιστροφή ολόκληρου του ποσού, ούτε ότι ο μαθητής μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε επόμενη εκδρομή εντός 18μήνου, πρώτον γιατί δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχει σε επόμενη εκδρομή, δεύτερον γιατί μπορεί να έχει αποφοιτήσει από το σχολείο ή να έχει αλλάξει σχολικό περιβάλλον, τρίτον γιατί δεν είναι βέβαιο ότι το ίδιο πρακτορείο θα μειοδοτήσει την επόμενη σχολική χρονιά σε εκδρομή στο σχολείο του μαθητή και τέταρτον γιατί πρέπει να συνοδεύεται από ενήλικο, σε περίπτωση που αποφασίσει να την πραγματοποιήσει ατομικά.

Ανακοίνωση εξέδωσε για το θέμα και η Ανώτατη Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, η οποία κάνει λόγο για «εμπαιγμό» από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία «εδώ και δυο μήνες περίπου αντιμετωπίζει τις σχολικές εκδρομές σαν "πελάτες" ενός πρακτορείου που αποφάσισαν να κάνουν μια εκδρομή και που μπορούν σήμερα να την μεταθέσουν σε μια άλλη ημερομηνία κάνοντας χρήση των voucher από τα πρακτορεία».

«Υπάρχουν μαθητές 3ης Λυκείου που του χρόνου δεν θα συμμετέχουν σε εκδρομές ή και μαθητές που για διαφόρους λόγους δεν μπορούν να δεσμευτούν από φέτος για την συμμετοχή τους την επόμενη χρονιά ή μέσα στο 18μηνο που αναφέρει η ΠΝΠ.

Να θυμίσουμε ότι οι σχολικές εκδρομές είναι κομμάτι τις εκπαιδευτικής διαδικασίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται ενιαία από το κάθε υπουργείο.

Επίσης είναι απαράδεκτο να «σπρώχνει» η κυβέρνηση συλλόγους Γονέων , εκπαιδευτικούς και μαθητές σε διαπραγματεύσεις με το κάθε πρακτορείο για να βρεθεί λύση στα χρήματα που έχουν καταβάλει από το υστέρημα τους», προσθέτει η ΑΣΓΜΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα