Αγία Σοφία: Πέφτουν κομμάτια από τον τρούλο της (Συγκλονιστικό βίντεο)

«Εάν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό», προειδοποιεί Τούρκος ειδικός.Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη έχει μετατραπεί σε τζαμί αλλά ένα βίντεο, που ήρθε στη δημοσιότητα την Τρίτη (28/11), δείχνει το μνημείο βα καταρρέει αφού πέφτουν κομμάτια από τον τρούλο του…

«Ο τρούλος της Αγιάς Σοφιάς μπορεί να καταρρεύσει»

Ο Σερίφ Γιασάρ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης (STD), τόνισε ότι η Αγία Σοφία πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος δήλωσε το εξής: «Εάν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό. Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, δηλαδή πριν γίνει τζαμί, υπήρχε ένα επιστημονικό συμβούλιο. Στην τελευταία του συνεδρίαση, το συμβούλιο που καταργήθηκε είπε: "Η Αγία Σοφία είναι τώρα 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, θα καταστραφεί σε έναν σεισμό. Στην Αγία Σοφία θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες των 25 ατόμων η καθεμία". Ακόμα και εκατοντάδες άνθρωποι που αναπνέουν ταυτόχρονα στην Αγία Σοφία, μειώνουν τη διάρκεια ζωής του ιστορικού κτιρίου. "Αποκαταστήστε αυτό το μέρος για λίγο", είπε επίσης η επιστημονική επιτροπή».

Ακόμα, ο Σερίφ Γιασάρ σημείωσε: «Εκείνη την εποχή, η Αγία Σοφία ήταν το μουσείο που έφερνε τα περισσότερα χρήματα και οι διαχειριστές εκείνης της περιόδου έλεγαν: "Αυτό το μέρος είναι η κότα που γεννάει χρυσά αυγά. Πώς μπορούμε να το κλείσουμε; Τώρα χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εδώ κάθε ημέρα και είναι πολύ επικίνδυνο. Πέφτουν κομμάτια και αυτό είναι, επίσης, γνωστό. Αν δεν αποκατασταθεί επειγόντως, ο τρούλος μπορεί να καταρρεύσει πάνω στα κεφάλια των ανθρώπων. Κομμάτια πέφτουν από τα ακριβή σημεία σύνδεσης. Ο τρούλος πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν και η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για λίγο. Φημολογείται ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον επάνω όροφο της Αγίας Σοφίας. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να εισέλθουν, μόνο οι ειδικοί καλεσμένοι επιτρέπεται να ανέβουν στον επάνω όροφο».

Πάντως, ο Σερίφ Γιασά εξήγησε ότι – σε αντίθεση με την κύρια πεποίθηση – η Αγία Σοφία είναι παλαιότερη: «Οι κολόνες που φέρουν τον κύριο τρούλο της Αγίας Σοφίας, είναι ηλικίας άνω των 1.500 ετών. Αυτές οι κολόνες μεταφέρθηκαν από πολλές αρχαίες πόλεις. Η τελευταία μεγάλη και ολοκληρωμένη αποκατάσταση έγινε από τον Μιμάρ Σινάν πριν από περίπου 500 χρόνια. Δυστυχώς, με αυτόν τον ρυθμό, κομμάτια θα συνεχίσουν να πέφτουν από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας. Αν γίνει ο αναμενόμενος σεισμός της Κωνσταντινούπολης, θα καταρρεύσει πάνω στα κεφάλια μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αγία Σοφία, Πέφτουν, Συγκλονιστικό,agia sofia, peftoun, sygklonistiko