Vicente Huidobro: Η Google τον τιμά 127 χρόνια από τη γέννησή του

Τα 127 χρόνια από τη γέννηση του Vicente Huidobro τιμά σήμερα η Google με ένα doodle. Το σημερινό doodle έχει φιλοτεχνήσει η καλλιτέχνιδα Luisa Rivera, που έχει ως βάση της το Λονδίνο.

Ο Χιλιανός ποιητής Vicente Huidobro έχει σήμερα την τιμητική του, αφού η Google

του αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 127 χρόνων από τη γέννησή του.

Ο Vicente Huidobro, ή Vicente García Huidobro Fernández όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 10 Ιανουαρίου 1893, στο Σαντιάγο της Χιλής. Το σημερινό doodle έχει φιλοτεχνήσει η καλλιτέχνιδα Luisa Rivera, που έχει ως βάση της το Λονδίνο.

Έγινε ευρέως γνωστός ως «πατέρας του λογοτεχνικού κινήματος Creacionismo (Δημιουργισμός)». Αρνήθηκε να περιοριστεί από τη λογοτεχνική ορθοδοξία και έδωσε ωθήσει τα όρια της δημιουργικότητας.

Έγινε ποιητής, ακολουθώντας τα χνάρια της μητέρας του. Έκανε την πρώτη του δημοσίευση σε ηλικία 12 ετών. Λίγα χρόνια αργότερα σπούδασε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο. Σταδιακά, άρχισε να αισθάνεται περιορισμένος από τα παραδοσιακά ποιητικά πρότυπα και το 1914 τα απέρριψε στο μανιφέστο του «Non Serviam» (Δεν θα υπηρετήσω).

Ο Vicente Huidobro μετακόμισε στο Παρίσι για να συνεργαστεί με τους σουρεαλιστές ποιητές Guillaume Apollinaire και Pierre Reverdy στο λογοτεχνικό περιοδικό Nord-Sud (Βορρά-Νότου). Στο Παρίσι εφηύρε το Creacionismo, την ιδέα ότι οι ποιητές πρέπει να δημιουργήσουν τους δικούς τους φανταστικούς κόσμους αντί να γράφουν για τη φύση σε παραδοσιακά στυλ και με την παραδοσιακή γλώσσα.

Έγραψε πάνω από 40 βιβλία, συμπεριλαμβανομένων θεατρικών έργων και μυθιστορημάτων. Πέθανε στις 2 Ιανουαρίου 1948, στο Σαντιάγο.

Το σημερινό Doodle, εικονογραφείται από την καλλιτέχνιδα Luisa Rivera με έδρα το Λονδίνο, H οποία γιορτάζει τον αείμνηστο ποιητή της Χιλής και συγγραφέα Vicente Huidobro στα 127ά του γενέθλια.

Το σημερινό Doodle, εικονογραφείται από την καλλιτέχνιδα Luisa Rivera

«Θα ήθελα οι άνθρωποι να δουν το Doodle και να σκεφτούν τον Vicente Huidobro»

Η Luisa Rivera αναφέρει ότι ο «Vicente Huidobro είναι ένας από τους αγαπημένους χιλιανούς ποιητές μου, οπότε είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούμε με την φιγούρα και τη λογοτεχνική του κληρονομιά. Όντας χιλιανός ο ίδιος, είναι συναρπαστικό να επιλεγεί για να απεικονίσει το δημιουργικό του σύμπαν, το οποίο ήταν πάντα μια πηγή έμπνευσης στο δικό μου έργο.

«Θα ήθελα οι άνθρωποι να δουν το Doodle και να σκεφτούν τον Vicente Huidobro όχι μόνο όσον αφορά τη βιογραφία, αλλά και να τον εκτιμήσουν ως τον σπουδαίο ποιητή που ήταν. Ελπίζω ότι η ερμηνεία μου να είναι μια πρόσκληση για όλους να στραφούν στην ποίησή του, που είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γιορτάσει τα 127α γενέθλιά του».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Vicente Huidobro, Google,127