Σημαντική νίκη με Παρτιζάν ο Ολυμπιακός, αλλά και γερά «καμπανάκια» από τη στατιστική

Ο Ολυμπιακός πήρε εξαιρετικής σημασίας νίκη επί της Παρτιζάν, όμως από την άλλη δεν πρέπει να παραβλέψει κάποια γερά «καμπανάκια» που προκύπτουν από τη στατιστική.

Αν κανείς διαβάσει τους αριθμούς του Ολυμπιακού και δεν γνωρίζει το τελικό σκορ θα νομίζει οτι η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα επικράτησε της αντιπάλου του με τουλάχιστον 15 πόντους διαφορά. Και όμως, κέρδισε οριακά, στην παράταση.

Και

κέρδισε μια ομάδα που ούτε κάποιο πολύ μεγάλο μπάτζετ έχει, ούτε το σούπερ υλικό. Ναι η Παρτιζάν είναι ένα εξαιρετικό σύνολο, κάτι το οποίο οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος παίρνει το… 120% από καθένα από τους, όχι και τόσο «φανταχτερούς», παίκτες που διαθέτει.

Για να γυρίσουμε στην στατιστική του αγώνα παρατηρούμε. Ο Ολυμπιακός έχει πάρει 18(!) επιθετικά ριμπάουντ (και άλλα 20 αμυντικά), έχει κάνει 10 κλεψίματα, έχει κερδίσει 31 φάουλ και έχει ευστοχήσει σε 33 από τιυς 36 βολές που κέρδισε. Επιπλέον υποχρέωσε τους Σέρβους σε 18 ολόκληρα λάθη, με αποτέλεσμα ο συσχετισμός με τις ασίστ που μοίρασαν (17) να είναι αρνητικός.

Με αυτά τα νούμερα και μάλιστα σε ματς στο ΣΕΦ η νίκη έπρεπε να είχε έρθει πολύ πιο εύκολα. Και εντάξει, ένα κομμάτι από αυτούς τους αριθμούς διαμορφώθηκε στην παράταση -όταν η Παρτιζάν είχε αποδεκατιστεί και φαινόταν οτι δεν θα άντεξε ως το τέλος- όμως το συμπέρασμα δεν αλλάζει.\

Σημαντική νίκη με Παρτιζάν ο Ολυμπιακός, αλλά και γερά «καμπανάκια» από τη στατιστική

Αν το ματς της Πέμπτης (19/10) γινόταν στη Βελιγράδι ή απέναντί στους ερυθρόλευκους ήταν μια πιο «γεμάτη» ομάδα πιθανόν το αποτέλεσμα να μην ήταν νικηφόρο για τους Πειραιώτες.

Φάνηκε και πάλι οτι ο Ολυμπιακός δεν διαθέτει σταθερούς σκόρερ. Βασίζεται κυρίως σε κάποιες… εξάρσεις, πότε του Κάνααν, πότε του Γουόκαπ και πότε του Λαρεντζάκη ή του Γκος. Ο Πίτερς αποκάλυψε αρετές… Βεζένκοφ στην αρχή της σεζόν, όμως κι αυτός δεν είναι πάντα σταθερός.

Ο πιο σταθερός ως τώρα είναι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ που όμως είναι σέντερ, δηλαδή ένας παίκτης που περιμένει τη μπάλα και που δεν την έχει στα χέρια του για να «κάνει παιχνίδι».

Επιπλέον φαίνεται πως ο Ολυμπιακός δεν διαθέτει τόσο μεγάλο βάθος. ΟΚ έχει κάποιες απουσίες όμως απουσίες έχουν όλες οι ομάδες στη Euroleague και δεν γίνεται να αποτελεί δικαιολογία. Αποτέλεσμα είναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας να βασίζεται το πολύ σε 6-7 παίκτες που έχουν ήδη επιβαρυνθεί πολύ προτού καλά καλά αρχίσει η σεζόν.

Επίσης πέρσι όταν έβγαινε ο Γουόκαπ, έμπαινε ο Σλούκας. Ή το αντίθετο. Δηλαδή ένας παίκτης που και σημαντική συμβολή είχε στο σκοράρισμα και ακόμη μεγαλύτερη στην οργάνωση και στον τομέα των ασίστ. Αυτό δεν μπορούν να το κάνουν ΜακΚίσικ και Γκος. Δεν έχουν στο ρεπερτόριό τους ούτε την πάσα, ούτε τη δημιουργία.

Έχουν άλλα πολύτιμα στοιχεία, όπως το ένας εναντίον ενός, όχι όμως την ικανότητα να αντικαθιστούν επάξια τον Γουόκαπ.

Τέλος πάντων ο Ολυμπιακός πήρε μια άκρως πολύτιμη νίκη ειδάλλως θα είχε βρεθεί από πολύ νωρίς σε δύσκολη θέση, ειδικά για το θέμα της 4άδας που δίνει πλεονέκτημα έδρας.

Στη συνέχεια όμως θα πρέπει ο Γιώργος Μπαρτζώκας να κάνει ειδική διαχείριση και να βρει τέτοια «χημεία» έτσι ώστε ο Ολυμπιακός να πάρει τις νίκες που πρέπει. Ειδικά μακριά από το ΣΕΦ που θα είναι και πιο δύσκολα…

Αλέξανδρος Κωτάκης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα