Ο Ανδρέας Βορύλλας της ΝΙΚΗΣ το είπε – Το Sportime το ανέδειξε -Τώρα συντάσσεται και ο ΣΥΡΙΖΑ με την αντισυνταγματικότητα του φορολογικού νομοσχεδίου

Η αναφορά του Ανδρέα Βορύλλα της 30 Νοεμβρίου, στην διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αφορούσε στο σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 1880 και 1888/2019) που έφερνε τα πάνω κάτω στο φορολογικό και είχε να κάνει με την ταύτιση των ατομικών επιχειρήσεων και των μισθωτών, όπως και τη θεώρηση του βασικού μισθού ενός μισθωτού ως βάση υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος των επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Β2 τομέα Αθηνών

της Νίκης, Ανδρέα Βορύλλα, η ταύτιση ήταν «αντίθετη με το σκεπτικό απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 1880 και 1888/2019)» καθώς στην εν λόγω απόφαση μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «τα εισοδήματα των μισθωτών και μη μισθωτών δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη, δεδομένου ότι οι κατηγορίες των μισθωτών και των μη μισθωτών βιώνουν ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος, οπότε αντίκειται στη συνταγματική αρχή της ισότητας».

Μάλιστα, ο Ανδρέας Βορύλλας υπογράμμισε πως η ΝΙΚΗ θα καταθέσει αντίγραφο της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 1880 και 1888/2019) για τα πρακτικά της Βουλής.

Σήμερα, στις 6 Δεκεμβρίου ο Νίκος Παππάς, αναφέρθηκε στις βασικές προϋποθέσεις, βάσει του Συντάγματος, για να φορολογούνται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με τεκμήρια, σύμφωνα με τις οποίες αυτά πρέπει να είναι μαχητά και να βασίζονται σε διδάγματα κοινής πείρας.

Σύμφωνα λοιπόν με το Νίκο Παππά, στην περίπτωση του φορολογικού νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση «δεν έχουμε διδάγματα κοινής πείρας», πράγμα που όπως είπε υπογραμμίζεται με εμφατικό τρόπο από την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε «ένσταση αντισυνταγματικότητας», ζητώντας μάλιστα να συζητηθεί η ένσταση προτού ανέβει στο βήμα ο πρωθυπουργός.

Να σημειωθεί πως σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η ΝΙΚΗ, αναφορικά με τις εξελίξεις για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Από τις 4-12 πρώτη η ΝΙΚΗ επεσήμανε μέσω του βουλευτή της Ανδρέα Βορύλλα την αντισυνταγματικότητα του άρθρου 15 κατά τη διάρκεια της 1ης συνεδρίασης της διαρκούς επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Σήμερα 6-12-23 κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο Ανδρέας Βορύλλας ζήτησε τον σεβασμό της γνωμάτευσης της επιστημονικής αρχής της Βουλής που έκρινε τη διάταξη 1880 κ1888 του 2019 αντισυνταγματική.

Όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Βορύλλας η ταύτιση των ατομικών επιχειρήσεων και των μισθωτών, όπως και θεώρηση του βασικού μισθού ενός μισθωτού βάση υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος των επαγγελματιών, είναι αντίθετη με το σκεπτικό της απόφασης της ολομέλειας του ΣΤΕ. Όπως εξήγησε στην εν λόγω απόφαση αναφέρεται ότι τα εισοδήματα μισθωτών και μη μισθωτών δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη , δεδομένου πως οι κατηγορίες αυτές βιώνουν διαφορετικές συνθήκες απασχόλησης και παραγωγής εισοδήματος, οπότε αντίκειται στη συνταγματική αρχή της ισότητας από άποψη ενιαίας επιχείρησης προσώπων που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες».

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα