Κορονοϊός: Άδεια ως και 15 μέρες στους γονείς (vid)

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και ο Υπουργός υγείας, Βασίλης Κικιλίας, ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων για 14 ημέρες. Μάλιστα η κυβέρνηση εξετάζει ειδική άδεια για τους γονείς, αλλά και επίδομα.

Οι ημέρες αδείας θα ισχύσουν τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα και θα ανέρχονται στις 15 μέρες για τη

μητέρα και 15 μέρες για τον πατέρα.

Έτσι λοιπόν αναμένεται να εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα, με βάση το οποίο ένα μέρος της αδείας θα αφαιρείται από την κανονική και ένας θα επιβαρύνει τον εργοδότη και ένα το κράτος.

Μάλιστα το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να καταβολής επιδόματος σε εργαζομένους που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους με κρατική εντολή.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ενθαρρύνει το ευέλικτο ωράριο και την τηλεργασία για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στους χώρους εργασίας

Όπως επισημαίνει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, «επειδή η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε λόγους “ανωτέρας βίας” οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να καταβάλλουν μισθούς στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας με ανωτέρα βία. Είναι επιτακτική ανάγκη η καταβολή μισθών -ενδεχομένως υπό την μορφή επιδότησης από τον ΟΑΕΔ- στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που κλείνουν».

Επιπλέον, αν κριθεί κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης για λόγους νοσηλείας ή πρόληψης κατά του κορονοϊού, ότι ο εργαζόμενος πρέπει να απομακρυνθεί από το χώρο εργασίας δικαιούται ότι και κατά τη διάρκεια άδειας ασθενείας:

α) να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως ενός μήνα, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει στην εργασία του ένα έτος

β) να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως 15 ημερών, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει 10ήμερη παροχή εργασίας αλλά δεν έχει συμπληρώσει έτος.

The post Κορονοϊός: Άδεια ως και 15 μέρες στους γονείς (vid) appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα