Ένας χρόνος μετά τα Τέμπη: Συγκλονιστική μαρτυρία από τον Κ. Λακαφώση – Βρήκαμε ανθρώπινο υπόλειμμα στο κυλικείο – Είπαμε στις αρχές να ψάξουν – Δεν πήγε κανείς για 6 μήνες

Μια συγκλονιστική μαρτυρία που προκαλεί σοκ για τις εγκληματικές παραλείψεις των ερευνών για τα Τέμπη, κατέθεσε ο πραγματογνώμονας και τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων, Κώστας Λακαφώσης. Η εξιστόρηση των γεγονότων έγινε στα πλαίσια της Συνέντευξης Τύπου στην ΕΣΗΕΑ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (26/2) από την Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) και τους συγγενείς των θυμάτων.

Ανάμεσα

σε άλλα συγκλονιστικά στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Λακαφώσης, μίλησε και για τη μέρα που ο ίδιος πήγε να ερευνήσει τα κατεστραμμένα βαγόνια του Intercity 62, ανακαλύπτοντας ένα μακάβριο εύρημα που τον σόκαρε. Στις 31 Μαϊου (3 μήνες μετά την τραγωδία στα Τέμπη), ο κ. Λακαφώσης μαζί με τον πραγματογνώμονα, ηλεκτρολόγο μηχανικό, Γιώργο Περιβολιώτη, ζητήσαν άδεια από τον εφέτη ανακριτή, για να ερευνήσουν τεχνικά ζητήματα στα συντρίμμια που υποτίθεται ότι φυλάσσονταν (αλλά στην πραγματικότητα ήταν απλώς πεταμένα και απροστάτευτα) στη θέση Κουλούρι.

Η άδεια δόθηκε και με τη συνοδεία ενός αστυνομικού, οι δύο πραγματογνώμονες αποφάσισαν να ερευνήσουν το βαγόνι του κυλικείου, εκεί όπου είχαν βρεθεί περίπου 20 νεκροί, όλοι τους απανθρακωμένοι. Ο κ. Λακαφώσης διηγείται:

«Πήγαμε στο βαγόνι του κυλικείου, σε ότι έχει μείνει από το βαγόνι που είναι ένα κομμάτι 6 μέτρων, σαν μεγάλο τραπέζι γεμάτο αποκαΐδια.

Εμείς ψάχναμε να βρούμε ίχνη τεχνικής φύσεως, βρήκαμε λοιπόν μια μάζα λιωμένου αλουμινίου που εξετάσαμε για να καταλάβουμε σε πόση θερμοκρασία έφτασε το βαγόνι του κυλικείου. Σηκώσαμε ένα κομμάτι λιωμένου αλουμινίου που είχε τρέξει, και κάτω ακριβώς είδαμε κάτι παράξενο το οποίο πολύ εύκολα και με το μάτι καταλάβαμε πως είναι ανθρώπινο υπόλειμμα.

Και καταλάβαμε πως αυτό έπρεπε να το έχει βρει κάποιος άλλος, πολύ πιο πριν από μας και πολύ κακώς το βρίσκουμε εμείς εκεί.

Και για να μην μάθουν κάποιες οικογένειες από ρεπορτάζ και βάζουν διάφορα με το μυαλό τους, εμείς ενημερώσαμε με απόλυτη μυστικότητα, την ανάκριση και τις αστυνομικές αρχές που ήρθαν στην συνέχεια της μέρας, το παρέλαβαν και τους είπαμε φυσικά ‘‘κοιτάξτε εκεί που το βρήκαμε αυτό, έχει κι άλλα, δεν μπορεί να μην έχει κι άλλα, είναι ένα παχύ στρώμα με αποκαΐδια που δεν το έχει ψάξει κανείς , κάποιος πρέπει να ψάξει, έχει κι άλλα”, μας είπαν ”εντάξει, θα ενημερώσουμε”.

Εμείς το κρατήσαμε μυστικό για αυτό το λόγο και θεωρήσαμε ότι κάποιος θα πάει να ψάξει. Δεν πήγε…

Δεν ξέρω τι να πω στους γονείς των ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε αυτήν την απίστευτη ψυχική οδύνη, να συζητάμε τόσους μήνες μετά ότι κάτι ακόμα βρήκαμε απ’ το παιδί σου που κάηκε…»

Η συνέχεια είναι πραγματικά απίστευτη και δείχνει με τι σκανδαλώδη προχειρότητα και καταφρόνηση εξελίχθηκε η έρευνα. Καμία από τις αρμόδιες αρχές δεν αποφάσισε να περισυλλέξει τα ανθρώπινα λείψανα, που ο κ. Λακαφώσης είχε υποδείξει ότι υπάρχουν. Οι πραγματογνώμονες ενημέρωσαν τις αστυνομικές αρχές από τα τέλη Μαΐου, πέρασε ολόκληρο το καλοκαίρι και κανείς δεν έκανε τίποτα. Συνειδητοποιώντας ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν απρόθυμος να πράξει τα αυτονόητα, οι πραγματογνώμονες αποφάσισαν να δράσουν εκ νέου μόνοι τους, όμως τα σχέδια τους ματαιώθηκαν από την καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Τελικά έφτασε Νοέμβριος του 2023, 9 ολόκληρους μήνες μετά την τραγωδία, όταν οι συγγενείς των θυμάτων προσέλαβαν ιδιωτική εταιρεία με εκπαιδευμένα σκυλιά που «σάρωσαν» τα συντρίμμια και βρήκαν αρκετά μικρά υπολείμματα οστών και βιολογικού υλικού στα βαγόνια, και συγκεκριμένα στο καμένο βαγόνι του κυλικείου και στο μπροστινό μέρος του πρώτου βαγονιού της δεύτερης θέσης, το βαγόνι με τον αριθμό Β2.

Μια έρευνα που έπρεπε να γίνει από τις πρώτες μέρες του δυστυχήματος, έγινε μετά από 9 μήνες. Από την άλλη μεριά, το περιβόητο «μπάζωμα» του σημείου σύγκρουσης, έγινε με συνοπτικές διαδικασίες σε τρεις μόνο μέρες. Το «μπάζωμα» ήταν η ταχύτερη κρατική δράση που έγινε ποτέ και μάλιστα κόστισε 650.000 ευρώ.

Νομίζουμε ότι τα λόγια περιττεύουν και τα συμπεράσματα μπορούν να βγουν απ’ τον καθένα…

Δεν ξέρω αν θα ακούσετε αυτή την αφήγηση και δεν θα ουρλιάξετε. Εγώ ούρλιαξα.
Και δεν θέλω καν να φανταστώ τι έκαναν οι μανάδες, οι πατεράδες, τα αδέρφια των θυμάτων. Δεν θέλω. Στα Τέμπη το πιο ανατριχιαστικό θρίλερ έγινε πραγματικότητα.
«Πήγαμε στο βαγόνι του κυλικείου, σε ότι… pic.twitter.com/aamThYmUOy

— Areti Athanasiou (@AretiAthanasiu) February 26, 2024

Πέτρος Δημόπουλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα