Ακραία πρόκληση από την Τουρκία – «153 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες δεν ανήκουν στην Ελλάδα»

Τις προκλήσεις στα ελληνοτουρκικά επαναφέρει η Τουρκία μετά από ένα διάστημα που επικράτησαν οι ήρεμοι τόνοι ανάμεσα στη γειτονική χώρα και την Ελλάδα.

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με όσα μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν περί Γαλάζιας Πατρίδας, ήταν η σειρά των ΜΜΕ της Τουρκίας.

Πλέον οι Τούρκοι μιλούν και πάλι για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο

Πέλαγος, μη διστάζοντας να μιλήσουν ακόμα και για 153 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν ανήκουν στην Ελλάδα!

Μάλιστα, στο στόχαστρο τους μπαίνει μια συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται στην κατοχή της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα αναφέρονται στη νήσο Ζουράφα ή Λαδοξέρα.

Ακραία πρόκληση από την Τουρκία – «153 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες δεν ανήκουν στην Ελλάδα»

Ειδικότερα, στο δελτίο ειδήσεων του TGRT HABER έγινε αναφορά στην περιοχή λέγοντας πως «η βραχονησίδα Ζουράφα βρίσκεται σε απόσταση 6.4 μιλίων από την Σαμοθράκη που ανήκει στην Ελλάδα και σε απόσταση 14.2 μιλίων από τις τουρκικές ακτές. Έχει μέγεθος 9 τ.μ Εδώ βρίσκεται η Σαμοθράκη, η Ίμβρος και η Αλεξανδρούπολη και να θυμίσουμε εκεί βρίσκονται και οι αμερικανικές βάσεις».

Σε ακόμη πιο προκλητικό τόνο μίλησε ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίς, υποστηρίζοντας πως «Oι Έλληνες μιλούν για ᾽᾽γκρίζες ζώνες᾽’, το δικό μας ναυτικό μιλάει για νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που η κυριαρχία τους δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες. Το υπουργείο Εξωτερικών τα αναφέρει ως ᾽᾽γεωγραφικούς σχεδιασμούς᾽᾽. Τους αρέσει να δημιουργούν ορολογίες. Αλλά εδώ μιλάμε για 153 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που η κυριαρχία τους δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με συνθήκες».

Τέλος, τα τουρκικά μέσα έκαναν αναφορά και στη Συνθήκη της Λωζάνης σημειώνοντας πως όπως και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 ,η κυριαρχία πολλών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα έτσι αυτές οι περιοχές θα έπρεπε να βρίσκονται στην τουρκική κυριαρχία καθώς είναι Οθωμανική κληρονομιά και η Τουρκία θα πρέπει να τις απαιτήσει.

Πηγή: Geostratigika.gr

Βαγγέλης Λάσκαρης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα