WRC Safari Rally Kenya: Rovanperä ξεδιπλώνεται, Fourmaux στο βάθρο, Neuville σε αργή κίνηση

WRC Safari Rally Kenya: Πίσω από έναν κυρίαρχο Kalle Rovanperä στη σαβάνα, ο Adrien Fourmaux και ο Takamoto Katsuta εκμεταλλεύτηκαν τα προβλήματα των Thierry Neuville και Elfyn Evans.

Το Safari Rally Kenya ανταποκρίθηκε στη φήμη του ως σκληρού αγώνα κατά τη διάρκεια αυτού του δεύτερου σταδίου που
πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Απριλίου. Μια λιτανεία από τρυπήματα και άλλα περιστατικά αμαύρωσαν την πρόοδο των περισσότερων από τους αμφισβητίες, ξεκινώντας από τον Thierry Neuville (Hyundai).Ο Βέλγος, που ξεκίνησε πολύ γρήγορα σήμερα το πρωί και ανέβηκε στην προσωρινή 2η θέση, πέρασε τρία στάδια σε αργή κίνηση μετά από μια σοβαρή μηχανική βλάβη, την προέλευση της οποίας δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να διευκρινίσει δημόσια. Ο νικητής του τελευταίου Monte-Carlo έπεσε στην 5η θέση, αλλά κατάφερε να τερματίσει το στάδιο, κάτι που θα του επιτρέψει να συγκεντρώσει 8 πολύτιμους βαθμούς στο πρωτάθλημα οδηγών. Πράγματι, από φέτος, βαθμολογούνται στο τέλος του Σαββάτου, με την προϋπόθεση ότι οι οδηγοί τελειώνουν το ράλι την Κυριακή το μεσημέρι.

Ο Έλφιν Έβανς (Toyota) έλαβε το βραβείο αδεξιότητας, δεχόμενος τρία τρυπήματα σε έξι ειδικές διαδρομές! Ο Ουαλός κατεβαίνει από την εξέδρα.Το χατ-τρικ που πραγματοποιήθηκε από την Toyota το βράδυ της Παρασκευής μετατράπηκε σε διπλό γιατί μόνο ο Τακαμότο Κατσούτα κράτησε τη θέση του αυτό το Σάββατο. Ο Ιάπωνας έχει ένα καλό προβάδισμα έναντι του Γάλλου Adrien Fourmaux (M-Sport Ford). Ο Βόρειος δεν έκανε λάθη και απέφυγε επεισόδια για να εμφανιστεί στο προσωρινό βάθρο την παραμονή του τερματισμού! Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, σε έναν περίφημο γύρο του ημερολογίου, θα αποτελούσε μια νέα επίδοση μετά την κατάκτηση του βάθρου του στη Σουηδία τον Φεβρουάριο.Οι περιπέτειες ήταν τόσο πολλές που σχεδόν ξεχάσαμε τη βόλτα υγείας στη σαβάνα που έκανε η Kalle Rovanperä (Toyota). Ο απερχόμενος διπλός παγκόσμιος πρωταθλητής, που πεθαίνει στη Σουηδία (ατύχημα), έχει ξαναβρεί το μεγαλείο του. Είναι ο καλύτερος ερμηνευτής του Safari Rally Kenya 2024 και είχε ένα πολύ ήρεμο Σάββατο: χωρίς τρυπήματα, χωρίς μηχανικές βλάβες και χωρίς σφάλματα οδήγησης. Προφανώς, συνολικά, ο Φινλανδός πήρε το προβάδισμα.

Starting the afternoon in style! #ToyotaGAZOORacing #GRYaris #WRC #SafariRallyKenya pic.twitter.com/BMDanymmDo

TOYOTA GAZOO Racing WRT (@TGR_WRC) March 30, 2024

Στο M-Sport Ford, ο Grégoire Munster δεν οδήγησε σήμερα το απόγευμα μετά από μια βλάβη στην ανάρτηση νωρίτερα το πρωί. Ο ρούκι από το Λουξεμβούργο θα πρέπει να επιστρέψει την Κυριακή.Έμεινε με βαριά ποινή μετά το ατύχημα του την Παρασκευή, ο Ott Tänak (Hyundai) μπήκε οριακά στην πρώτη 10άδα.Στο WRC2, παρόλο που πάσχει από γρίπη, ο Γκας Γκρίνσμιθ (Skoda) κυριαρχεί στις συζητήσεις. Ο Άγγλος έχει περιθώριο περίπου 2 λεπτών έναντι του Όλιβερ Σόλμπεργκ (Skoda). Ο Γάλλος Nicolas Ciamin (Hyundai), στη φάση εκμάθησης αυτού του θρυλικού γεγονότος του WRC , βρίσκεται στους πρόποδες του βάθρου, πίσω από τον Kajetan Kajetanowicz (Skoda).Το τρίτο και τελευταίο στάδιο του Safari Rally Kenya θα ξεκινήσει πολύ νωρίς την Κυριακή (06:02 π.μ.). Οι προσφορές της τελευταίας Κυριακής θα ακολουθηθούν σε ζωντανό κείμενο.WRC Safari Rally 2024: Kalle Rovanperä σε πορεία για νίκη στην Κένυα

WRC Safari Rally Kenya:  Ο οδηγός της Toyota πηγαίνει στην τελευταία μέρα του Safari Rally στην Κένυα με προβάδισμα άνω των δύο λεπτών – προβλήματα για τους διώκτες Evans, Katsuta, Neuville και Co.

Ο Kalle Rovanperä (Toyota) βρίσκεται σε πορεία για τη νίκη στο Ράλι Σαφάρι στην Κένυα, τον τρίτο από τους 13 γύρους της σεζόν του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC) 2024. Στο στάδιο του Σαββάτου, η φοβερή δυνατή βροχή δεν πραγματοποιήθηκε για πολύ καιρό. Στην τελευταία ειδική διαδρομή (SS) της ημέρας άρχισε να βρέχει. Ακόμη και πριν από τη βροχή, κάθε άλλο παρά εύκολη μέρα ήταν για αρκετούς από αυτούς που ήταν στο top 10 μετά το στάδιο της Παρασκευής.

Αυτό δεν επηρέασε τον οδηγό της Toyota, Kalle Rovanperä, ο οποίος συνεχίζει να οδηγεί με αυτοπεποίθηση στο ράλι. Ο δύο φορές και ισχύων παγκόσμιος πρωταθλητής κέρδισε μόνο μία από τις έξι δοκιμές του Σαββάτου με ένα εξεταζόμενο στυλ οδήγησης. Ωστόσο, ο Rovanperä αύξησε το προβάδισμά του στην κορυφή από λίγο λιγότερο από ένα λεπτό σε πάνω από δύο λεπτά, επειδή οι διώκτες του αντιμετώπισαν προβλήματα διαφόρων ειδών.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με τη δεύτερη διέλευση της δοκιμασίας μήκους 36 χιλιομέτρων «Sleeping Warrior» (WP 13). Και αυτό είναι όπου τα σκοτεινά σύννεφα βροχής στην πραγματικότητα εκκενώθηκαν. Όμως το μεγάλο χάος δεν έγινε. Το θεωρούμενο στυλ οδήγησης απέδωσε καρπούς, ειδικά για τον Rovanperä.

Χωρίς συναισθηματισμούς ο κορυφαίος οδηγός της F1 στην ιστορία του αθλήματοςMarquez MotoGP : Πίεση και φιλοδοξία στην ομάδα της Gresini MotoGP ίδια με την εργοστασιακή Honda

“Το προσεγγίσαμε προσεκτικά”, αναφέρει ο αρχηγός Rovenperä, αλλά παραδέχεται: “Δεν είναι και τόσο ευχάριστο όταν πρέπει να αποφύγεις κάθε χάος. Συνολικά, ήταν μια δύσκολη μέρα. Αύριο θα προσπαθήσουμε να δούμε τους καρπούς της δουλειάς μας για να συγκομιδή.”

WRC Safari Rally Kenya:  Προβλήματα για τους Evans, Katsuta, Neuville και Co.

Ο Elfyn Evans (Toyota), ο οποίος ξεκίνησε το Σαββατιάτικο στάδιο στη δεύτερη θέση, υπέστη την πρώτη από τις πολλές ζημιές στα ελαστικά στο πρώτο στάδιο της ημέρας (SS 8). Ο συμπαίκτης της Toyota Τακαμότο Κατσούτα ανέβηκε προσωρινά στη δεύτερη θέση. Στο SS 10, το πρώτο πέρασμα του «Sleeping Warrior», υπέστη επίσης παρακέντηση.

Η ζημιά στα ελαστικά στην ομάδα της Toyota σήμαινε ότι ο οδηγός της Hyundai, Thierry Neuville, ανέλαβε το ρόλο του πρώτου διώκτη του Rovanperä. Την Παρασκευή, ο Neuville έχασε πολύ χρόνο με μια παρακέντηση. Το Σάββατο ο πρωταθλητής επιτέθηκε ξανά, αλλά δεν μπόρεσε να μείνει για πολύ στη δεύτερη θέση.

Γιατί στο SS 11, το Hyundai του Neuville άρχισε να τραυλίζει. Στο μεταξύ, ο ηλεκτροκινητήρας ήταν το μόνο πράγμα που κινούσε το αυτοκίνητο. «Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο να πω», ήταν το σύντομο και περιεκτικό σχόλιο του Neuville. Το αποτέλεσμα ήταν ότι γλίστρησε στην πέμπτη θέση και από εκεί και πέρα ​​ο Katsuta ήταν και πάλι δεύτερος πίσω από τον Rovanperä.

Thierry Neuville was forced to complete SS11 in EV mode due to engine issues pic.twitter.com/EjP0RRYxam

World Rally Championship (@OfficialWRC) March 30, 2024

WRC Safari Rally Kenya:  Συγκεκριμένα, η διαφορά του Katsuta από τον αρχηγό Rovanperä πριν από την τελευταία ημέρα είναι 2:08,9 λεπτά. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Adrien Fourmaux (M-Sport-Ford). Ο Γάλλος, μαζί με τον Rovanperä, ήταν ένας από τους λίγους που πέρασαν το στάδιο του Σαββάτου χωρίς μεγάλα προβλήματα. Μόνο μια παρακέντηση στο τελευταίο στάδιο της ημέρας κόστισε στο Fourmaux περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Ο συμπαίκτης του Fourmaux στο M-Sport, Gregoire Münster, είχε σημαντικά περισσότερες δυσκολίες. Ο Λουξεμβούργος, ο οποίος ήταν έκτος μετά το στάδιο της Παρασκευής, αποκλείστηκε το Σάββατο. Ο λόγος ήταν η ζημιά στην ανάρτηση του Ford Puma Rally1 του, αφού χτύπησε σε πέτρα στην πρώτη ειδική διαδρομή της ημέρας.

Hyundai: Περιστατικά και με απελπιστικό έλλειμμα

Πίσω από τους 3 πρώτους – Kalle Rovanperä, Takamoto Katsuta, Adrien Fourmaux – Elfyn Evans και Thierry Neuville περνούν στην τελευταία ημέρα στην Κένυα στην τέταρτη και πέμπτη θέση. Ο Neuville, ωστόσο, είναι ήδη πάνω από οκτώ λεπτά πίσω από τον Evans μετά την αστοχία του κινητήρα του. Τα προβλήματα στο στρατόπεδο της Hyundai συνεχίστηκαν απρόσκοπτα από Παρασκευή έως Σάββατο, καθώς ο Neuville δεν ήταν ο μόνος που είχε δυσκολίες.

Ο Ott Tänak, ο οποίος συνετρίβη την Παρασκευή αφού χτύπησε μια πέτρα, επέστρεψε στη δράση το Σάββατο. Αλλά έπρεπε να σταματήσει ακριβώς στο SS 8 επειδή το καπό του Hyundai i20 N Rally 1 του δεν είχε κλείσει σωστά.

Η επόμενη αποτυχία ήρθε στη σκηνή 9: η ραδιοφωνική σύνδεση μεταξύ του Tänak και του συνοδηγού Martin Järveoja απέτυχε. Οι δυο τους έπρεπε να επικοινωνούν με σήματα χεριών στο πιλοτήριο. Πάνω από αυτό. Λίγο αργότερα, σκόνη μπήκε στο πιλοτήριο γιατί υπέστη ζημιά ένα πλαϊνό παράθυρο. Εκτός από τα προβλήματα επικοινωνίας τους, ο Tänak και ο Järveoja είχαν επίσης προβλήματα όρασης.

WRC Safari Rally Kenya:  Ο Tänak είναι ούτως ή άλλως εκτός μάχης για τη νίκη στον τρίτο αγώνα της σεζόν λόγω των μεγάλων δυσκολιών του την Παρασκευή. Το ίδιο ισχύει και για τον συμπαίκτη της Hyundai Esapekka Lappi, ο οποίος υπέστη ζημιά στο κιβώτιο ταχυτήτων την Παρασκευή. Οδήγησε και πάλι μαζί το Σάββατο, αλλά χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ένα σπασμένο παρμπρίζ και ως εκ τούτου είχε επίσης προβλήματα ορατότητας. Αλλά: Μετά το τεχνικό ελάττωμα της Παρασκευής, το έλλειμμα είναι απελπιστικό και για τον Λάπι.

Τρεις οδηγοί Skoda βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης του WRC2. Ο Γκας Γκρίνσμιθ προηγείται σε αυτή την κατηγορία μπροστά από τους Όλιβερ Σόλμπεργκ και Κατζετάν Κατζετάνοβιτς. Το τρίτο από τα συνολικά 13 ράλι της σεζόν 2024 WRC ολοκληρώνεται την Κυριακή με τις τελευταίες έξι ειδικές διαδρομές, συμπεριλαμβανομένου του Power Stage (WP 19).

Σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω θέματα:

Χίλιος Αναστάσιος μέσα στις 10 πιο σημαντικές προσωπικότητες της Ελληνικής ΝαυτιλίαςΤο νέο επίσημο Βιντεοπαιχνίδι MotoGP24 θα είναι διαθέσιμο στις 2 ΜαΐουΠοιοι οδηγοί της Formula 1 έχουν τα περισσότερα DNF σε αγώνες F1;

Μιχάλης Κοντιζάς για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
WRC Safari Rally Kenya, Rovanperä,Fourmaux, Neuville