Le Monde για την ευρωκαταδίκη της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Έγινε ένα από τα βαρίδια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος»

Δεν έχει τέλος ο διασυρμός της χώρας μας στα μεγάλα διεθνή Μέσα, μετά το ψήφισμα – κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου που καταδίκασε την Ελλάδα ως χώρα ανελευθερίας, διαφθοράς και καταπάτησης του Κράτους Δικαίου. Κάτι που – σημειώνουμε –  έγινε για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, μετά από 44 χρόνια συμμετοχής της χώρας μας στην ΕΕ.

Ενώ εντός των ελληνικών συνόρων τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ «έθαψαν» εντελώς το ψήφισμα που κατακεραυνώνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη

(ή στην καλύτερη περίπτωση το πέρασαν στα «ψιλά» της επικαιρότητας), στα διεθνή Μέσα που δεν λειτουργούν οι «λίστες Πέτσα», το σφυροκόπημα είναι ανελέητο.

Και πώς να μην είναι, εφόσον και επίσημα πλέον το ελληνικό κράτος υπό την εξουσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μπήκε στην ίδια «μαύρη λίστα» με την Πολωνία και την Ουγγαρία. Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνουν τα μεγάλα διεθνή Μέσα στην καταδίκη του ελληνικού κράτους, είναι ότι η ναυαρχίδα του γαλλικού τύπου, η εφημερίδα «Le Monde», αφιέρωσε ένα εκτενές δημοσίευμα για το ψήφισμα – καταπέλτη, φτάνοντας μάλιστα να αποκαλέσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως «ένα από τα βαρίδια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του, σε μια περίοδο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να καλλιεργήσει το έδαφος για να λάβει ένα υψηλό ευρωπαϊκό αξίωμα μετά το πέρας της δεύτερης περιόδου διακυβερνήσεως του. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το Politico, αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης «καίγεται» για να περάσει το νομοσχέδιο για τον γάμο και τις υιοθεσίες των ομόφυλων ζευγαριών.

Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά για τον πρωθυπουργό, εφόσον τα τελευταία 5 χρόνια έχει δώσει πολλά δικαιώματα για να φτάσουμε τελικά στο ψήφισμα – κόλαφο.

Η «Le Monde» αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά για την Ελλάδα που υφίσταται αυτή την προσβολή, το λίκνο της δημοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Αν και το ψήφισμα δεν είναι απαραίτητο να παράγει κάποιο αποτέλεσμα (αν και οι Βρυξέλλες μπορούν κάλλιστα να μπλοκάρουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Ελλάδα, κάτι που αναφέρεται ξεκάθαρα στην ακροτελεύτια παράγραφο του ψηφίσματος), η «Le Monde» επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα «συμβολικό χαστούκι προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη που αποτελεί ένα από τα βαρίδια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Να θυμίσουμε δε, ότι κάπως έτσι ξεκίνησε και η «συμβολική» καταδίκη της Ουγγαρίας, πού όμως τελικά κατέληξε στην περικοπή κονδυλίων προς τη Βουδαπέστη του Βίκτορ Όρμπαν. Και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, παραδέχτηκε τον κίνδυνο για τα ευρωπαϊκά κονδύλια μετά την ευρωκαταδίκη της Ελλάδας, ρίχνοντας την ευθύνη για την καταδίκη στους… Έλληνες ευρωβουλευτές. Το μόνο που δεν παραδέχεται με τίποτα η κυβέρνηση είναι το πόσο έχει διασυρθεί η χώρα μας και πόσο διολισθαίνει προς τον αυταρχισμό.

Το άρθρο της «Le Monde»:

«Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα χωρίς προηγούμενο σχετικά με τις απειλές που βαραίνουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία υπέστησαν αυτή την προσβολή το 2023, αλλά για την Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, είναι η πρώτη. Την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα στο Στρασβούργο που εκφράζει «τη βαθιά ανησυχία του σχετικά με τις πολύ σοβαρές απειλές για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα

θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα». Οι όροι είναι ισχυροί και, ακόμα κι αν ένα ψήφισμα δεν έχει απαραίτητα αποτέλεσμα, ισοδυναμεί με πραγματικό συμβολικό χαστούκι για την κυβέρνηση του συντηρητικού Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα ενός από τα βαριά βαρίδια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), την πρώτη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Περίπου 330 βουλευτές υποστήριξαν αυτό το κείμενο, σχεδόν όλοι προερχόμενοι από την αριστερά του πολιτικού φάσματος, ενισχυμένοι από τους φιλελεύθερους, αλλά και από μια χούφτα αιρετούς του ΕΛΚ. Αντίθετα, 254 αντιτάχθηκαν, σχεδόν όλοι από τις τάξεις της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Μόνο 26 βουλευτές απείχαν.

“Έχουμε δει τη δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου να παρακμάζουν σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, λέει η φιλελεύθερη Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie In’t Veld. “Γνωρίζουμε τα σημάδια, και η Ελλάδα τα δείχνει αυτή τη στιγμή. Σε αντίθεση με τον Βίκτορ Όρμπαν, η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα φιλικό πρόσωπο προς την ΕΕ, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να μείνει μακριά από τον έλεγχο της ΕΕ”.

Σκάνδαλο κατασκοπείας

Στην Ελλάδα, το ξέσπασμα, το καλοκαίρι του 2022, του μεγάλου σκανδάλου παράνομης κατασκοπείας κατά δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων και επιχειρηματιών, που οργανώθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες απευθείας υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού, άνοιξε τα μάτια πολλών ευρωβουλευτών για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στη χώρα».

Αλέξανδρος Ορφανίδης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα