F1: Ο Oscar Piastri είναι 23 ετών, η ιστορία ενός παιδιού που βιάζεται

20:52 6/4/2024 - Πηγή: Sportime

F1 Oscar Piastri γενέθλιά: Ο Oscar Piastri γιορτάζει τα 23α γενέθλιά του στις 6 Απριλίου. Επιστροφή στην εξπρές τροχιά ενός ακατέργαστου διαμαντιού της Αυστραλίας, που φέτος βιώνει τη δεύτερη σεζόν του στη Formula 1 με τη McLaren.

Χρόνια πολλά Oscar Piastri ! Αυτό το Σαββατοκύριακο Grand Prix Ιαπωνίας, η Αυστραλία γιορτάζει την 23η επέτειό της. Ο οδηγός της McLaren βιώνει τη δεύτερη φετινή του εκστρατεία στη Formula 1 . Μετά από μια πρωταρχική σεζόν γεμάτη υποσχέσεις, με δύο βάθρα και μια νίκη στο Sprint Race το 2023, ο Oscar Piastri έγινε ένας από τους αγαπημένους του κλάδου. Θεωρούμενος πρωταθλητής στη δημιουργία, ο ιθαγενής της Μελβούρνης επιβεβαίωσε ότι ήταν πράγματι ένα αγνό ταλέντο, ένα ακατέργαστο διαμάντι του μηχανοκίνητου αθλητισμού, μια ετικέτα που του έχει κολλήσει από το ντεμπούτο του στα μονοθέσια όπου κέρδισε τα πάντα.

Πιάστρι, ανάβαση με μεγάλη ταχύτητα

F1 Oscar Piastri γενέθλιά:  Γεννημένος από Ιταλοαυστραλούς γονείς, ο Oscar Piastri θα μπει στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού με έναν αρκετά πρωτότυπο τρόπο. Ο νεαρός Αυστραλός ανέπτυξε το πάθος του για τα αυτοκίνητα μέσω των RC (ραδιοελεγχόμενων) αγώνων αυτοκινήτων. Έλαβε μέρος ακόμη και σε πανελλήνιους αγώνες, πριν κάνει πολύ γρήγορα το βήμα προς το καρτ . Όπως πολλοί Αυστραλοί στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ο Πιάστρι έπρεπε να εξοριστεί στην Ευρώπη για να αποδείξει τον εαυτό του.

Ήταν στη Μεγάλη Βρετανία που βρήκε καταφύγιο, σε ηλικία 15 ετών, πριν συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της F4 την επόμενη χρονιά. Αν δεν κέρδιζε τον τίτλο (2ος), γρήγορα έγινε αντιληπτός χάρη στις 6 νίκες του. Μετά από μια σχεδόν κενή σεζόν το 2018 στο Formula Renault Eurocup, κέρδισε τον τίτλο την επόμενη σεζόν με 7 νίκες σε 19 αγώνες. Αυτή η επιτυχία δεν περνά απαρατήρητη από τη μάρκα Diamond, η οποία τον ενσωμάτωσε στην ακαδημία της τον Ιανουάριο του 2020. Ένα μεγάλο όνομα της F1, ο Mark Webber, θα τον πάρει μάλιστα υπό την προστασία του και θα γίνει μάνατζέρ του.

Χωρίς συναισθηματισμούς ο κορυφαίος οδηγός της F1 στην ιστορία του αθλήματοςMarquez MotoGP : Πίεση και φιλοδοξία στην ομάδα της Gresini MotoGP ίδια με την εργοστασιακή Honda Το χαμένο σενάριο του Νίκου Φώσκολου Drive to Survive αποκλειστικά στο Netflix με πολύ δράμα και λίγη F1

Εδώ είναι που όλα επιταχύνονται για τον Όσκαρ Πιάστρι. Για την πρώτη του σεζόν στη Formula 3 , επιλέχθηκε να αγωνιστεί με την Prema, μια από τις κορυφαίες ομάδες. Και ο Αυστραλός δεν τρέμει: ο πρωτάρης κερδίζει οριακά το πρωτάθλημα χάρη στην υποδειγματική συνέπεια (15 τερματισμοί στους 8 πρώτους σε 18 αγώνες). Δεν χρειάζονται λιγότερα για να τον προωθήσουμε στη Formula 2 το 2021, ακόμα με τον Prema. Αντιγραφή από την προηγούμενη χρονιά, ο Piastri κέρδισε τον τίτλο κυριαρχώντας στο κεφάλι και στους ώμους της σεζόν. Έγινε πρωταθλητής στο Yas Marina, στο τέλος του Αγώνα 1, και έγινε ο 3ος πρωτάρης που κέρδισε το πρωτάθλημα της Formula 2 μετά τον Charles Leclerc και τον George Russell.

F1 Oscar Piastri:  Ένας χρόνος απογοήτευσης πριν από το μεγάλο άλμα

Σε δύο χρόνια, ο Oscar Piastri κέρδισε τα δύο πρωταθλήματα ανόδου, όλα ως πρωτάρης. Μια εξαιρετική απόδοση που θα έπρεπε να του είχε ανοίξει τις πόρτες στη Formula 1, λέτε; Λοιπόν όχι. Το κύριο πρόβλημα της Alpine είναι ότι δεν έχει αδελφική ομάδα ή συνεργασίες, όπως η Red Bull , η Mercedes και η Ferrari . Έτσι, το 2022, με τον Αλόνσο να έχει κολλήσει στην έδρα του και τον Όκον να ανανεώνεται μέχρι το 2024, είναι αδύνατο να τοποθετηθεί ο Αυστραλός στο grid.

Αλλά η κατάσταση ρυθμίζεται για τον πρωτάρη με μια μετέωρη καριέρα, μετά από ένα χρόνο έλξης γύρω από τα όνειρά του για θητεία. Στο τσουνάμι που προκαλεί στο Alpine η αποχώρηση του Fernando Alonso, ο Αυστραλός ξεφεύγει από την πόρτα της McLaren. Δύσκολο ξεκίνημα για κάποιον που ωστόσο προτιμά να μείνει μακριά από τα ραντάρ, ασκώντας επιπλέον πίεση στους ώμους του… Σαν να μην ήταν ήδη αρκετά σημαντικό το να είναι το πιο αναμενόμενο ταλέντο της γενιάς του στην κορυφαία κατηγορία. Η ηρεμία μετά την καταιγίδα, ο Πιάστρι έκανε τα πρώτα του βήματα στο grid, σε μια ομάδα με δυσκολία.

Μια πρώτη σεζόν γεμάτη υποσχέσεις

F1 Oscar Piastri γενέθλιά:  Δύο Grand Prix αργότερα, σημείωσε τους πρώτους του πόντους στο σπίτι του στη Μελβούρνη, το αυστραλιανό κοινό ήταν ενθουσιασμένο που έχει ακόμα ένα ντόπιο παιδί να περιποιηθεί μετά την αποχώρηση του Daniel Ricciardo . Ένα κοντέρ που ξεκλειδώνει, εκεί που ο Όσκαρ κάνει Πιάστρι: υπομονετικός, μακριά από τις δυσκολίες ενός αγώνα με ανατροπές, τακτικός, μεθοδικός. Αποτέλεσμα: έκτη θέση για όσους γεννήθηκαν στις 6 Απριλίου, δώρο γενεθλίων νωρίς.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή: πολύ γρήγορα, οι επιδόσεις της McLaren απογειώνονται καθώς οι εξελίξεις προχωρούν και ο Oscar Piastri απογειώνεται επίσης με την εμπειρία που αποκτήθηκε. Οι αγώνες περνούν, τα αποτελέσματα βελτιώνονται: πρώτα μια πρώτη σειρά και ένα πρώτο Top 3 στον αγώνα σπριντ, στο Βέλγιο, μετά ένα πρώτο βάθρο που κέρδισε στην Ιαπωνία. Στη Suzuka, ο Αυστραλός μπαίνει στον πολύ κλειστό κύκλο των rookies έχοντας κατακτήσει το βάθρο στη Formula 1 .

ύο εβδομάδες αργότερα, ο οδηγός της McLaren τα πήγε ακόμα καλύτερα και κέρδισε τον αγώνα σπριντ του Γκραν Πρι του Κατάρ αφού πήρε την pole position στο Σπριντ! Την επόμενη μέρα, κέρδισε το δεύτερο συνεχόμενο βάθρο του με τη 2η θέση στο Grand Prix, το καλύτερο αποτέλεσμά του στη F1 μέχρι σήμερα. Τελική κατάταξη πρωταθλήματος: 9η, με 97 βαθμούς.

Το 2024, αν ο Oscar Piastri έχει ξεφορτωθεί την ταμπέλα του rookie, έχει πλέον την ταμπέλα ενός πιθανού πρωταθλητή. Η McLaren γνωρίζει ότι έχει ένα πραγματικό διαμάντι και έσπευσε να επεκτείνει το ψήγμα της μέχρι το 2026 . Ο Αυστραλός θα πρέπει επίσης να επιβεβαιώσει απέναντι σε έναν όλο και πιο επιθετικό Λάντο Νόρις , ο οποίος δεν θα παραλείψει να υπερασπιστεί την επικράτειά του εντός της ομάδας του.

Σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω θέματα:

Το νέο επίσημο Βιντεοπαιχνίδι MotoGP24 θα είναι διαθέσιμο στις 2 ΜαΐουΠοιοι οδηγοί της Formula 1 έχουν τα περισσότερα DNF σε αγώνες F1;41ο Ράλλυ Κένταυρος 2024  Αποτελέσματα

Μιχάλης Κοντιζάς για το sportime.gr.

Keywords
oscar, oscar 2011, oscar 2011 live, oscar, ετων, formula 1, mclaren, sprint, race, ετικέτα, motogp, drive, netflix, δραμα, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, ώμους, russell, red, grid, alpine, top, σπριντ, ιαπωνια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , τσουναμι ιαπωνια, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, ιθαγενης, αυτοκινητα, αυστραλια, βελγιο, εδρα, θητεια, καριερα, ονειρα, πιεση, formula 1, mclaren, motogp, αγνο, αγωνες, αρθρο, εβδομαδες, γινει, γονεις, δευτερο, δωρο, εγινε, εκστρατεια, ελξης, επρεπε, επιτυχια, ετικέτα, ευρωπη, ιδια, ηλικια, ηρεμια, καταρ, κενταυρος, μακρια, νικη, ξεκινημα, ομαδα, παντα, οδηγος, ονομα, παιδι, παθος, πορτες, πορτα, ραλλυ, ρανταρ, σεζον, σεναριο, σειρα, σπιτι, σπριντ, τσουναμι, χρονος, αδυνατο, αυστραλιανο, βηματα, drive, grid, κλειστο, alpine, μεινει, netflix, οδηγοι, ομαδες, red, race, russell, sprint, top, θεματα, ώμους
Τυχαία Θέματα