EΣΥ: Η κυβέρνηση συνθλίβει τους τελευταίους ήρωες γιατρούς – Αναισθησιολόγος έπαθε εγκεφαλικό λόγω υπερκόπωσης – «Ένας-ένας καταρρέουμε»

Οι αναισθησιολόγοι καταρρέουν από την κούραση και η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει αναίσθητη. Τα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στο ΕΣΥ δεν έχουν προηγούμενο. Τα τεράστια κενά προσωπικού, αναγκάζουν τους εναπομείναντες γιατρούς να δουλεύουν πάνω από τα όρια των βιολογικών αντοχών τους. Και κάποια στιγμή, μοιραία επέρχεται η κατάρρευση.

Η εργασιακή εξάντληση ήταν αυτή που παραλίγο να αποβεί μοιραία για μια 44χρονη αναισθησιολόγο του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Η γυναίκα κατέρρευσε στο τέλος

της εξουθενωτικής 14ωρης εφημερίας της και διαπιστώθηκε ότι υπέστη (ευτυχώς) ελαφρύ εγκεφαλικό.

Η 44χρονη Ιωάννα Δημητροπούλου νοσηλεύεται ακόμα και μάλιστα το εγκεφαλικό της έχει αφήσει κινητικό πρόβλημα στο πόδι της. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην ΕΡΤ, περιέγραψε πώς τη βοήθησαν οι συνάδελφοί της όταν ξαφνικά ένιωσε μούδιασμα στο πρόσωπο και έντονη αδιαθεσία. Η νευρολόγος που έσπευσε να την εξετάσει, διαπίστωσε αμέσως ότι επρόκειτο για εγκεφαλικό.

«Κάναμε θρομβόλυση, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις», σχολίασε η 44χρονη, η οποία περιέγραψε τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι γιατροί, με αποτέλεσμα να καταρρέουν στην κυριολεξία από την υπερκόπωση:

«Κάνουμε 10-12 εφημερίες ο καθένας, δύσκολες. Είμαστε μέσα κι έξω από τα χειρουργεία συνέχεια. Τον Οκτώβριο φωνάζαμε ότι δεν μπορούμε άλλο. Τον Οκτώβριο μία συνάδελφος κινδύνεψε να χάσει το μάτι της, ενώ μία άλλη τον Δεκέμβριο έπεσε μετά την εφημερία και χτύπησε το χέρι της κι είναι ακόμα σε αναρρωτική … Ένας -ένας καταρρέουμε … Ήρθα να κάνω μία βάρδια και φεύγω με μπαστούνι… Δεν είναι καθόλου ασφαλές … Σίγουρα, κάποια στιγμή θα γίνει λάθος και σε ασθενή», είπε η κυρία Δημητροπούλου.

Η έλλειψη αναισθησιολόγων ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη «βόμβα» στα θεμέλια της δημόσιας Υγείας, και τίποτε δεν προδιαθέτει πως το υπουργείο Υγείας προτίθεται να την απενεργοποιήσει με ουσιαστικά μέτρα. Η ειδικότητα του αναισθησιολόγου είναι η πιο νευραλγική για την ομαλή λειτουργία της περίθαλψης. Ο αναισθησιολόγος είναι απαραίτητος στα επείγοντα περιστατικά, στα χειρουργεία, στους τοκετούς, στην αντιμετώπιση του πόνου, στις μεταφορές ασθενών και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις.

Σήμερα το ΕΣΥ έχει δημιουργηθεί μια τεράστια «τρύπα» στην ειδικότητα του αναισθησιολόγου, που αριθμεί περίπου 450 κενές θέσεις σε όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι εναπομείναντες αναισθησιολόγοι αναγκάζονται να καταβάλλουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύπτουν τον φόρτο εργασίας, παράγοντας έργο που αναλογεί σε 2 ή και 3 αναισθησιολόγους.

Είναι αυτονόητο ότι με τέτοιες άθλιες εργασιακές συνθήκες, κινδυνεύει η υγεία των γιατρών, αλλά και των ασθενών. Και φυσικά αυτές οι απάνθρωπες συνθήκες λειτουργούν εντελώς αποτρεπτικά για τους νέους αναισθησιολόγους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Με τόσο «τοξικό» εργασιακό περιβάλλον στο ΕΣΥ και με τόσο χαμηλές αποδοχές, είναι σχεδόν μονόδρομος να κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα ή να εργαστούν στο εξωτερικό.

Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που διαιωνίζεται, με την απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το εθνικό σύστημα υγείας διαλύεται, μαζί με τους ήρωες γιατρούς και υγειονομικούς που το υπηρετούν. Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται ούτε για την υγεία των εξουθενωμένων γιατρών, ούτε για την υγεία των ασθενών. Σταθερή προτεραιότητά της είναι το ξεπούλημα της δημόσιας Υγείας.

Αλέξανδρος Ορφανίδης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα