Ζάλγκιρις – Παναθηναϊκός AKTOR 80-68: Ο νόμος του Κάουνας (highlights)

Οι «πράσινοι» σε ένα από τα πιο άσχημα επιθετικά βράδια τους στη φετινή Ευρωλίγκα, δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στην πίεση που άσκησαν οι Λιθουανοί, ήταν πολύ soft στην άμυνα και ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο έκαναν πολλά αβίαστα λάθη, τα οποία δεν άφησε ασυγχώρητα η Ζάλκγιρις.

Μεγάλη προσπάθεια από τον Κέντρικ Ναν στην επίθεση με 26 πόντους, 4 ασίστ, αλλά και 7 λάθη. Πάλεψαν Λεσόρ (14π., 7ρ.) και Γκριγκόνις (15 π.), με τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας του Αταμάν να κινούνται κάτω του μετρίου. Για τη Ζάλγκιρις ο Έβανς έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά στην άμυνα του Παναθηναϊκού

με 24 πόντους (5/6 διπ., 4/5 τρ.) και 5 ασίστ, ενώ διψήφιοι ήταν ακόμη Ουλάνοβιτς, Μπιρούτις και Σμιτς.

Έτσι, η διπλή εβδομάδα έκλεισε με ήττα για το «τριφύλλι», που υποχώρησε στο 15-10, μία εβδομάδα προτού υποδεχτεί στο ΟΑΚΑ τη Φενέρμπαχτσε. 10η νίκη για τη Ζάλγκιρις, που έκανε το 2/2 στο Κάουνας αυτή την εβδομάδα και την επόμενη αγωνιστική θα αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι.

«Μαγεία» Ναν – Γκριγκόνις, χρήζει βελτίωσης πίσω

Με τους Κέντρικ Ναν και Μάριους Γκριγκόνις να κάνουν «όργια» στο πρώτο δεκάλεπτο στο Κάουνας, ο Παναθηναϊκός ήταν συνεπής στην επίθεση, όχι όμως και στην άμυνα. Οι «πράσινοι» ήταν πολύ νωχελικοί, η ρακέτα τους έμοιαζε με… ξέφραγο αμπέλι, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο Μπιρούτις να δείχνει ασταμάτητος. Ο Λιθουανός ψηλός έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά στην άμυνα του Παναθηναϊκού (10 π.), αφού το match up με τον Λεσόρ δεν έβγαινε. Η Ζάλγκιρις είχε σταθερά το προβάδισμα (20-16), όμως δεν κατάφερε να περιορίσει σε κανένα σημείο το δίδυμο Ναν – Γκριγκόνις. Οι δυο τους έκαναν «σμπαράλια» την άμυνα των γηπεδούχων (πέτυχαν τους 23 από τους 25 πόντους του Παναθηναϊκού στο δεκάλεπτο) και σε συνδυασμό με την είσοδο του Αντετοκούνμπο που έδωσε ενέργεια στην άμυνα, το «τριφύλλι» έκλεισε την πρώτη περίοδο στο ισόπαλο 25-25.

Μπήκε στην εξίσωση ο Λεσόρ, τα… χάλασε στην άμυνα

Σε αντίθεση με τα πρώτα δέκα λεπτά, στην εκκίνηση της δεύτερης περιόδου εμφανίστηκε στο παρκέ του Κάουνας ο… κανονικός Λεσόρ και ο Παναθηναϊκός βρήκε ένα ακόμη σημείο αναφοράς στην επίθεση του. Ο Γάλλος κέρδισε όλες τις μάχες με τους ψηλούς της Ζάλγκιρις, πέτυχε 9 μαζεμένους πόντους και οι «πράσινοι», που είχαν ανακτήσει το προβάδισμα (30-35) ήλεγχαν απόλυτα την κατάσταση. Όλα αυτά στο πρώτο πεντάλεπτο, αφού από εκεί και πέρα τα προβλήματα στην άμυνα έκαναν ξανά την επανεμφάνιση τους. Ο Έβανς ήταν εκείνος που «πλήγωσε» την άμυνα του Παναθηναϊκού, με τη Ζάλγκιρις να ανακτά το προβάδισμα και να πηγαίνει στα αποδυτήρια με διαφορά 6 πόντων (44-38).

Στο ίδιο έργο θεατές…

Το σκηνικό δεν άλλαξε καθόλου στην επανάληψη. Η Ζάλγκιρις μπήκε πιο συγκεντρωμένοι στο δεύτερο ημίχρονο και πολύ γρήγορα ξέφυγε με διαφορά 8 πόντων (49-41). Ο Παναθηναϊκός έδειξε σημάδια και με επτά αναπάντητους πόντους από Γκραντ, Λεσόρ και Ναν μάζεψε τη διαφορά (49-48), όμως δεν είχε διάρκεια. Οι «πράσινοι» είχαν πολύ κακή εικόνα στην άμυνα, ενώ κατά διαστήματα έδειχναν να μην έχουν καθαρό μυαλό και σωστές επιλογές στην επίθεση. Πέραν των Ναν, Γκριγκόνις και Λεσόρ, όλοι οι υπόλοιποι κινούνταν κάτω του μετρίου, σε αντίθεση με τη Ζάλγκιρις που είχε πολλές περισσότερες επιλογές. Κάπως έτσι το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου βρήκε την ομάδα του Εργκίν Αταμάν στο -8 (64-56).

Πάλεψε ο Ναν, αλλά…

Η Ζάλγκιρις συνέχισε να έχει τον απόλυτο έλεγχο του ρυθμού του αγώνα στην τέταρτη περίοδο και πολύ γρήγορα έστειλε τη διαφορά σε διψήφια τιμή (70-58), αφού ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να ακολουθήσει. Πέραν του Ναν που το είχε πάρει προσωπικά και προσπαθούσε να κρατήσει όρθια την ομάδα του, οι «πράσινοι» έδειχναν να μην έχουν άλλες λύσεις. Ακόμη κι όταν το «τριφύλλι» πλησίασε στους 7 (74-67) και έβγαλε κάποιες σπουδαίες άμυνες, με σχεδόν τέσσερα λεπτά να απομένουν, οι επιλογές μπροστά ήταν κάκιστες. Λάθη και άστοχα σουτ έδωσαν την ευκαιρία στη Ζάλγκιρις να ανακτήσει διαφορά ασφαλείας (78-67) και να τη συντηρήσει μέχρι τέλους (80-68), φτάνοντας στη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 25-25, 44-38, 64-56, 80-68.

Αναλυτικά ΕΔΩ τα στατιστικά του αγώνα

Keywords
Τυχαία Θέματα