Ξιφασκία: Ανοίγει η αυλαία για τα πανελλήνια πρωταθλήματα

Μετά το πανελλήνιο πρωτάθλημα του ξίφους μονομαχίας στις 23-24/3, η αίθουσα ξιφασκίας του ΟΑΚΑ θα φιλοξενήσει τους ατομικούς και τους ομαδικούς αγώνες στα δύο όπλα. Θα αγωνιστούν περισσότεροι από 210 ξιφομάχοι και συνολικά 29 ομάδες από όλη την Ελλάδα. Στα ατομικά πρωταθλήματα που θα διεξαχθούν το Σάββατο 30/3 θα αγωνιστούν 56 άνδρες και 50 γυναίκες στο ξίφος ασκήσεως και 59 άνδρες και 47 γυναίκες στη σπάθη. Στα ομαδικά πρωταθλήματα της Κυριακής 31/3 θα αγωνιστούν

6 ομάδες ανδρών  και 5 γυναικών στο ξίφος ασκήσεως και 11 ομάδες ανδρών και 7 γυναικών στη σπάθη.

Στις γυναίκες η Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου (ΑΟΞ Αιγάλεω) θα επιδιώξει να υπερασπιστεί τον περσινό της τίτλο και να κατακτήσει τον συνολικά έβδομο της καριέρας της (2011, 2012, 2015, 2018, 2019, 2023). Για να τα καταφέρει θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μαρίας Χαλδαίου (ΑΞΙΑ) που έχει ανέβει τέσσερις φορές στο πρώτο σκαλί του βάθρου (2016, 2017,  2021, 2022) και με την οποία μοιράστηκαν τις νίκες στα φετινά κύπελλα (δύο η Κοντοχριστοπούλου, μία η Χαλδαίου). Σταθερή παρουσία στα βάθρα της τρέχουσας σεζόν είχαν και η Ελένη Μπάλλου (ΑΟΞ Αιγάλεω) με τη Σταυρίνα Γαρυφάλλου (ΑΟΞ Αιγάλεω), ενώ ιδιαίτερα ανταγωνιστικές είναι και η Μαρία Στάμος (ΠΑΟ) με την Βασιλική Μέκρα (ΑΟΞ Αιγάλεω).

Στους άνδρες ο Νίκος Κοντοχριστόπουλος (ΑΟΞ Αιγάλεω) έχει κάνει το απόλυτο φέτος με νίκες και στα τρία κύπελλα και θα κυνηγήσει τον δέκατο πανελλήνιο τίτλο ανδρών στην καριέρα του (2008, 2014-2016, 2018-2019, 2021-2023). Ο 32χρονος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην δεύτερη θέση των Ελλήνων ξιφομάχων με τους περισσότερους ατομικούς τίτλους σε ένα όπλο μαζί με το Γιώργο Τσουρούτα (9 στη σπάθη) και τον Χρήστο Σμαΐλη (ξίφος ασκήσεως), πίσω μόνο από το Ζήση Μπαμπανάση (11 στη σπάθη).

Ο Γιάννης Τσιμικλής (ΓΕ Φλώρινας) που κατέκτησε το αργυρό πέρυσι θα δώσει και πάλι το παρών για να διεκδικήσει την είσοδο στο βάθρο, όπως θα κάνουν και οι Γιώργος Μανώλικας (ΑΞΙΑ) και Αρτέμιος Τζοβάνης (ΑΟΞ Αιγάλεω) που είχαν σταθερότητα στα βάθρα των τριών κυπέλλων που προηγήθηκαν. Οι Ραφαήλ Σούλιος (ΑΞΙΑ), Δημήτρης Παναγόπουλος (ΑΕΚ), Δημήτρης Γκίκας (ΑΞΙΑ), Ηλίας Γιάννος-Ρίζος (ΑΟΞ Αιγάλεω) και Γιώργος Μπάλλος (ΑΟΞ Αιγάλεω) είναι επίσης δυνατοί αθλητές που έχουν κατακτήσει μετάλλια σε επίπεδο ανδρών και μπορούν να διεκδικήσουν ξανά. Ακολουθούν οι τετράδες του βάθρου στα τρία κύπελλα που προηγήθηκαν:

Άνδρες

1ο Κύπελλο (Αθήνα – 30/9)
1. Νίκος Κοντοχριστόπουλος (ΑΟΞ Αιγάλεω)
2. Γιώργος Μανώλικας (ΑΞΙΑ)
3. Δημήτρης Παναγόπουλος (ΑΕΚ)
Τ3. Δημήτρης Γκίκας (ΑΞΙΑ)

2ο Κύπελλο (Αθήνα – 25/11)
1. Νίκος Κοντοχριστόπουλος (ΑΟΞ Αιγάλεω)
2. Γιώργος Μανώλικας (ΑΞΙΑ)
3. Αρτέμιος Τζοβάνης (ΑΟΞ Αιγάλεω)
Τ3. Δημήτρης Σαχινίδης (ΓΕΦ)

3ο Κύπελλο – Αιγάλεω (Αθήνα – 17/12)
1. Νίκος Κοντοχριστόπουλος (ΑΟΞ Αιγάλεω)
2. Ραφαήλ Σούλιος (ΑΞΙΑ)
3. Αρτέμιος Τζοβάνης (ΑΟΞ Αιγάλεω)
Τ3. Γιώργος Μπάλλος (ΑΟΞ Αιγάλεω)

Γυναίκες

1ο Κύπελλο (Αθήνα – 30/9)

1. Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου (ΑΟΞ Αιγάλεω)

2. Σταυρίνα Γαρυφάλλου (ΑΟΞ Αιγάλεω)

3. Μαρία Χαλδαίου (ΑΞΙΑ)

Τ3. Βασιλική Μέκρα (ΑΟΞ Αιγάλεω)

2ο Κύπελλο (Αθήνα – 25/11)

1. Μαρία Χαλδαίου (ΑΞΙΑ)

2. Ελένη Μπάλλου (ΑΟΞ Αιγάλεω)

3. Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου (ΑΟΞ Αιγάλεω)

Τ3. Σταυρίνα Γαρυφάλλου (ΑΟΞ Αιγάλεω)

3ο Κύπελλο – Αιγάλεω (Αθήνα – 17/12)

1. Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου (ΑΟΞ Αιγάλεω)

2. Μαρία Χαλδαίου (ΑΞΙΑ)

3. Ελένη Μπάλλου (ΑΟΞ Αιγάλεω)

Τ3. Μαρία Στάμος (ΠΑΟ)

Στη σπάθη γυναικών η Αθηναΐς Μαυρικάκη (ΑΟ Ασπίδα) είναι αυτή που θα κληθεί να υπερασπιστεί τον περσινό τίτλο. Ακόμα και με τις Δώρα Γκουντούρα (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) και Δέσποινα Γεωργιάδου (ΠΑΟ) απούσες, θα υπάρχει υψηλός συναγωνισμός και αμφίρροπες μονομαχίες. Η πάντα δυνατή Μαρίνα Παΐζη (ΑΣ Βικτώρια) των τεσσάρων πανελλήνιων τίτλων (2008, 2012, 2014, 2017) και οι ιδιαίτερα σταθερές φέτος Μαριλένα Γαζεπίδη (ΟΣΦΠ) και Κλαίρη Μπένου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) που έχουν δύο αργυρά και δύο χάλκινα στα φετινά πανελλήνια κύπελλα θα είναι μεταξύ των διεκδικητριών του τίτλου.

Στις υποψήφιες για μετάλλια συγκαταλέγονται επίσης οι Αλίνα Κουρούση (ΑΟ Απόλλων Βριλλησίων), Δέσποινα Κωνσταντακοπούλου (ΟΣΦΠ), Ζωζιάνα Παπαδά (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) και Άννα Γερονίκου (ΑΣ Βικτώρια), ενώ οι δύο πρώτες είχαν κατακτήσει και τα δύο χάλκινα του 2023.

Στη σπάθη ανδρών ο Δημήτρης Καφαταρίδης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) έχει διπλό στόχο: να κατακτήσει το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών της καριέρας του και να εξασφαλίσει αρκετούς βαθμούς ώστε να «κλειδώσει» μαθηματικά την επιλογή του για το ευρωπαϊκό τουρνουά Ολυμπιακής πρόκρισης. Έχει δύο νίκες και μία δεύτερη θέση στα πανελλήνια κύπελλα της φετινής χρονιάς και είναι από τα μεγάλα ονόματα του όπλου. Απέναντί του θα έχει τον Παναγιώτη Κοντοειδή (ΑΕΚ) που θέλει να υπερασπιστεί τον περσινό του τίτλο και είναι σε καλή κατάσταση δεδομένου του χρυσού στο κύπελλο του Φεβρουαρίου.

Ο Γιάννης Πρίφτης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) και ο Θωμάς-Αβραάμ Γρόλλιος (Άρης Θεσσαλονίκης) είχαν συνέπεια σε καλές εμφανίσεις μέσα στη χρονιά και θα επιδιώξουν να κάνουν την έκπληξη, ενώ δυνατά παιχνίδια αναμένονται και από τους Γκυ-Γιώργο Λεωτόν (Άρης Θεσσαλονίκης) και Νίκο Περγάμαλης (ΑΟ Ασπίδα). Στην αγωνιστική δράση θα επιστρέψει ο Άγγελος Πάγκαλος (Ε Κωστέα-Γείτονα), «αργυρός» το 2023, αλλά και ο Βαγγέλης Μπούκας (ΟΣΦΠ), ο πρωταθλητής Ελλάδας του 2018. Ακολουθούν οι τετράδες του βάθρου στα τρία κύπελλα που προηγήθηκαν:

Άνδρες

1ο Κύπελλο – (Αθήνα – 23/9)

1. Δημήτρης Καφαταρίδης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

2. Γκυ-Γιώργος Λεωτόν (Άρης Θεσσαλονίκης)

3. Θωμάς-Αβραάμ Γρόλλιος (Άρης Θεσσαλονίκης)

Τ3. Γιάννης Πρίφτης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

2ο Κύπελλο – Περσέα (Αθήνα – 25/11)

1. Δημήτρης Καφαταρίδης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

2. Γιάννης Πρίφτης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

3. Παναγιώτης Κοντοειδής (ΑΕΚ)

Τ3. Νίκος Περγάμαλης (ΑΟ Ασπίδα)

3ο Κύπελλο – (Αθήνα – 18/2)

1. Παναγιώτης Κοντοειδής (ΑΕΚ)

2. Δημήτρης Καφαταρίδης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

3. Θωμάς-Αβραάμ Γρόλλιος (Άρης Θεσσαλονίκης)

Τ3. Παναγιώτης Μανεσιώτης (Ηλυσιακός ΑΟ)

Γυναίκες

1ο Κύπελλο – (Αθήνα – 23/9)

1.Κωνσταντίνα Κεφαλά (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

2. Μαριλένα Γαζεπίδη (ΟΣΦΠ)

3. Δέσποινα Κωνσταντακοπούλου (ΟΣΦΠ)

Τ3. Κλαίρη Μπένου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

2ο Κύπελλο – Περσέα (Αθήνα – 25/11)

1. Αθηναΐς Μαυρικάκη (ΑΟ Ασπίδα)

2. Μαριλένα Γαζεπίδη (ΟΣΦΠ)

3. Ζωζιάνα Παπαδά (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

Τ3. Κλαίρη Μπένου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας)

3ο Κύπελλο – (Αθήνα – 18/2)

1. Αθηναΐς Μαυρικάκη (ΑΟ Ασπίδα)

2. Αλίνα Κουρούση (ΑΟ Απόλλων Βριλλησίων)

3. Μαρίνα Παΐζη (ΑΣ Βικτώρια)

Τ3. Άννα Γερονίκου (ΑΣ Βικτώρια)

Ο ΑΟΞ Αιγάλεω θα διεκδικήσει στο ξίφος ασκήσεως τον 23ο τίτλο της ιστορίας του στις γυναίκες (20ο διαδοχικό) και τον 16ο τίτλο του στους άνδρες (12ο διαδοχικό). Την παράδοση που έχει χτίσει στο όπλο θα επιδιώξουν να καταρρίψουν η ΑΞΙΑ και η ΓΕΦ που το 2023 είχαν συμπληρώσει τα ομαδικά βάθρα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Στη σπάθη γυναικών ο ΟΣΦΠ θέλει να μετατρέψει τον περσινό τίτλο σε παράδοση και έχει την ομάδα για να το πετύχει, ενώ απέναντί του θα έχει τον δυνατό ΑΟ Ασπίδα και τα Ε Κωστέα-Γείτονα που πέρυσι συμπλήρωσαν το βάθρο. Η ΑΣ Βικτώρια και ο ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων θα επιδιώξουν να κάνουν την έκπληξη.

Στους άνδρες ο ΑΟ Αρίστων Παιανίας θα επιδιώξει να ανέβει ξανά στο πρώτο σκαλί του βάθρου μετά τον παρθενικό τίτλο του 2023. Η ΑΕΚ που πέρυσι κατέκτησε το αργυρό είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, ενώ μάχη θα γίνει για την είσοδο στο βάθρο με τους ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων, ΑΟ Ασπίδα, Άρη Θεσσαλονίκης, Ε Κωστέα Γείτονα και Ολυμπιακό ΣΦΠ να έχουν… άσσους στο μανίκι.

Με το πανελλήνιο πρωτάθλημα θα κριθεί οριστικά και η επιλογή των αθλητών και αθλητριών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό τουρνουά Ολυμπιακής πρόκρισης στο Λουξεμβούργο μεταξύ 26-27/4 (περισσότερα για τη διαδικασία επιλογής εδώ) Πέρα από τη σπάθη γυναικών στην οποία η Δώρα Γκουντούρα έχει ήδη εξασφαλίσει μέσω της παγκόσμιας κατάταξης την Ολυμπιακή πρόκριση, στις υπόλοιπες κατηγορίες η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκπροσωπηθεί από έναν άνδρα ή μία γυναίκα ξιφομάχο για να διεκδικήσει το τελευταίο διαθέσιμο Ολυμπιακό εισιτήριο.

Στο ξίφος ασκήσεως γυναικών η Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου (ΑΟΞ Αιγάλεω) έχει συγκεντρώσει 535β από τους προηγούμενους αγώνες-κριτήρια και έχει εξασφαλίσει μαθηματικά τη θέση ανεξάρτητα από την απόδοσή της στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ο αδερφός της, Νίκος Κοντοχριστόπουλος (ΑΟΞ Αιγάλεω), στο ξίφος ασκήσεως ανδρών έχει συγκεντρώσει 375β και βρίσκεται 150β μπροστά από τον Αρτέμιο Τζοβάνη (ΑΟΞ Αιγάλεω) που ακολουθεί, με αποτέλεσμα να είναι «αγκαλιά» με την πρόκριση για τη διοργάνωση του Λουξεμβούργου.

Στη σπάθη ανδρών το προβάδισμα έχει με 340β ο Δημήτρης Καφαταρίδης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) και ακολουθεί ο Παναγιώτης Κοντοειδής (ΑΕΚ) με 260β. Ο πρώτος έχει το πάνω χέρι και η είσοδος στη πρώτη δωδεκάδα μπορεί να του εξασφαλίσει μαθηματικά τη θέση για το ευρωπαϊκό τουρνουά Ολυμπιακής πρόκρισης. Ακολουθούν οι προσωρινές κατατάξεις της πρώτης πεντάδας μετά από 6/7 αγώνες κριτήρια:

Η κατάταξη στη σπάθη ανδρών:

1. Δημήτρης Καφαταρίδης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) – 340β

2. Παναγιώτης Κοντοειδής (ΑΕΚ) – 260β

3. Γιάννης Πρίφτης (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) – 245β

4. Θωμάς-Αβραάμ Γρόλλιος (Άρης Θεσσαλονίκης) – 240β

5. Γεράσιμος Φλωράτος (ΑΟ Περσέας) – 190β

Η κατάταξη στο ξίφος ασκήσεως ανδρών:

1. Νίκος Κοντοχριστόπουλος (ΑΟΞ Αιγάλεω) – 375β

2. Αρτέμιος Τζοβάνης (ΑΟΞ Αιγάλεω) – 235β

3. Ραφαήλ Σούλιος (ΑΞΙΑ) – 235β

4. Γιώργος Μανώλικας (ΑΞΙΑ) – 230β

5. Γιάννης Τσιμικλής (ΓΕΦ) – 215β

Η κατάταξη στο ξίφος ασκήσεως γυναικών:

1. Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου (ΑΟΞ Αιγάλεω) – 535β – εξασφαλισμένη θέση

2. Μαρία Χαλδαίου (ΑΞΙΑ) – 325β

3. Ελένη Μπάλλου (ΑΟΞ Αιγάλεω) 300β

4. Σταυρίνα Γαρυφάλλου (ΑΟΞ Αιγάλεω) – 335β

5. Μαρία Στάμος (ΠΑΟ) – 325β

Keywords
Τυχαία Θέματα