Το μεγάλο πείραμα της Φινλανδίας με την τεχνητή νοημοσύνη

Μέχρι πριν από ένα χρόνο, η 59χρονος οδοντίατρος Jaana Partanen δεν είχε ιδέα τι σημαίνουν οι όροι «μηχανική μάθηση» ή τι είναι τα «νευρωνικά δίκτυα». Τώρα πια όμως περνάει τα βράδια της τα βράδια της μαθαίνοντας βασικές αρχές προγραμματισμού και σκέφτεται πώς να εφαρμόσει την τεχνητή νοημοσύνη στη δουλειά της.

Πρόκειται για μία από τις δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που δεν είναι εξειδικευμένοι στην τεχνολογία, αλλά συμμετέχουν σε ένα μεγάλο πείραμα που έχει ξεκινήσει η Φινλανδία, ώστε να στρέψει την οικονομία της προς εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και υψηλής τεχνολογίας. Η λογική

του πειράματος είναι απλή: Ξεκινάς εκπαιδεύοντας το 1% του πληθυσμού (δηλαδή 55.000 ανθρώπους), τις βασικές αρχές της τεχνητής νοημοσύνης και σταδιακά χτίζεις πάνω σε αυτή τη βάση, τα επόμενα χρόνια.

Το πρόγραμμα «1 τοις 100» που ξεκίνησε να διδάσκεται ως πανεπιστημιακό μάθημα με ελεύθερη πρόσβαση, εκτελείται τώρα σε εθνικό επίπεδο με την υποστήριξη ιδιωτικών εταιρειών και της κυβέρνησης.

Για το Ελσίνκι υπάρχει επίσης ένα σαφές οικονομικό κίνητρο για την κατάρτιση μεγάλου αριθμού Φινλανδών στα βασικά στοιχεία της τεχνητής νοημοσύνης: Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτρέψει στη Φινλανδία να παραμείνει ανταγωνιστική, εν μέσω του συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και μετά την ταχεία πτώση της Nokia που περνάει δύσκολες στιγμές.

Καθώς οι δύο υπερδυνάμεις ανταγωνίζονται για την τεχνολογική υπεροχή, η Φινλανδία γνωρίζει ότι είναι δεν μπορεί να τις ξεπεράσει στις πρώτες ύλες. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσει να ανταγωνιστεί το Πεκίνο ή την Ουάσινγκτον, όσον αφορά την ανάπτυξη της βασικής τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι, η Φιλανδία φιλοδοξεί να καταλάβει μια θέση, ως παγκόσμιος ηγέτης στις πρακτικές εφαρμογές της, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Mika Lintilä.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα