Την "καθάρισε" και "καθάρισε την πρόκριση (video)

Ο Ολυμπιακός συνέτριψε τη Λουκέρνη με 4-0 και καθάρισε την πρόκριση από το πρώτο κιόλας παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν απειλήθηκαν σε κανένα σημείο του αγώνα και θα μπορούσαν να είχαν πετύχει περισσότερα γκολ, καθώς είχαν και δύο δοκάρια. Από δύο γκολ Χριστοδουλόπουλος και Γκερέρο.

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, λέει ο λαός και όπως αποδείχθηκε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» έχει
δίκιο. Οι «ερυθρόλευκοι» από τα πρώτα λεπτά έδειξαν τις προθέσεις τους και φρόντισαν να «καθαρίσουν» από νωρίς την υπόθεση νίκη και να βάλουν τις βάσεις για την πρόκριση στα πλέι οφ του Γιουρόπα λΙγκ.

Το σύνολο του Μαρτίνς ήταν καταιγιστικό στο πρώτο μέρος, όταν και σημείωσε τρία γκολ, διαλύοντας αρκετές φορές την άμυνα της Λουκέρνης. Οι 10 τελικές που δημιούργησε σε αυτό το διάστημα φανερώνουν την υπεροχή του στον επιθετικό τομέα, που συνδυάστηκε με καλή ανάπτυξη στο παιχνίδι του.

Τα δοκάρια… έσωσαν τη Λουκέρνη από τη «συντριβή», καθώς ο Φορτούνης δύο φορές τα «σημάδεψε» στο δεύτερο ημίχρονο. Τελικά ο Γκερέρο με το δεύτερο του τέρμα στο 84’ έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του Ολυμπιακού.

Τα αρχικά πλάνα

Ο Πέδρο Μάρτινς παρέταξε τον Ολυμπιακό με 4-2-3-1. Συγκεκριμένα ο Γιαννιώτης κάθισε κάτω από τα δοκάρια έχοντας στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά τους Ελαμπντελαουί, Μιράντα, Βούκοβιτς και Τσιμίκα. Καμαρά και Μπουχαλάκης τα δύο αμυντικά χαφ με τον Χριστοδουλόπουλο δεξιά, Ποντένσε αριστερά και τον Φορτούνη πίσω από τον Γκερέρο.

Με 4-2-3-1 και η Λουκέρνη του Ρενέ Βάιλερ. Τέρματοφύλακας ο Σάλβι, δεξιά ο Σβέγκλερ, αριστερά ο Σίντλερ και ανάμεσα τους οι Αλβες, Σμιντ. Αμυντικά χαφ οι Γκρέτερ, Βότσα. Σουργίφ αριστερά, Σνόουλι δεξιά και Γκβίλια πίσω από τον Ελέκε.

Παράσταση για ένα ρόλο

Από τα πρώτα λεπτά ο Ολυμπιακός πήρε τα ηνία τη αναμέτρησης και δεν άργησε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα. Αν και στα 28 δευτερόλεπτα ο Ποντένσε άγγιξε το γκολ, αυτό ήρθε στο 10’ με τον Χριστοδουλόπουλο να ξεσηκώσει το «Καραϊσκάκης». Ο Τσιμίκας εκτέλεσε εξαιρετικά το κόρνερ και ο διεθνής επιθετικός με κεφαλιά ψαράκι νίκησε τον Σάλβι και πανηγύρισε έντονα το πρώτο του γκολ με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Οι φιλοξενούμενοι έδειξαν διάθεση να βγουν από την άμυνα τους για να κυνηγήσουν την ισοφάριση, ωστόσο ο Ολυμπιακός ήταν εξαιρετικός στον τομέα της ανάπτυξης και έβγαινε μπροστά γρήγορα και εύκολα. Από λάθος του Μιράντα στο 31’ απείλησε μία και μοναδική φορά, η Λουκέρνη, χωρίς να ανησυχήσει ο Γιαννιώτης. Αντίθετα ο Σάλβι είχε αρκετή δουλειά, τις περισσότερες φορές για να μαζέψει την «στρογγυλή θεά» από τα δίχτυα και όχι για να αποτρέψει ένα τέρμα.

Στο 33’ λοιπόν, ο Τσιμίκας γύρισε από αριστερά, ο Φορτούνης ανάμεσα από τέσσερις παίκτες πλάσαρε, η κόντρα ευνόησε τον Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος με σουτ στην κίνηση έκανε το 2-0, πετυχαίνοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του δύο γκολ σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, οι «ερυθρόλευκοι» διεύρυναν το προβάδισμα τους με τον Φορτούνη να δίνει έτοιμο γκολ στον Γκερέρο και τον τελευταίο με κοντινό πλασέ να μην αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη στο 36’.

Τον σταμάτησαν μόνο τα δοκάρια

Χωρίς να αφήσει το πόδι από το γκάζι, αλλά παίζοντας πιο έξυπνα, ο Ολυμπιακός συνέχισε να ελέγχει τη μεσαία γραμμή και παράλληλα το παιχνίδι. Το σουτ του Σουργίφ στο 49’ ήταν η μοναδική ευκαιρία της Λουκέρνης στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Γιαννιώτη να μπλοκάρει για πρώτη φορά στο ματς.

Παρά τις αλλαγές του Βάιλερ, η εικόνα του παιχνιδιού παρέμεινε ίδια. Αν ήταν λίγο τυχερός ο Ολυμπιακός, τότε θα είχε πανηγυρίσει πολλά γκολ. Αρχικά στο 55’ ο Φορτούνης με φάουλ έστειλε την μπάλα στη συμβολή των δοκαριών, ενώ για τα επόμενα πέντε λεπτά οι παίκτες του Μαρτίνς έχαναν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη.

Στο 70’ και πάλι ο Φορτούνης έφτασε κοντά στο 4-0, αλλά για δεύτερη φορά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι και «σταμάτησε» στο δοκάρι του Σάλβι. Ο γκολκίπερ της Λουκέρνης στα επόμενα λεπτά χρειάστηκε να επέμβει δύο φορές για να μην ανέβει ακόμα πιο πολύ ο δείκτης το σκορ, όμως, δεν κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του στο δεύτερο μέρος.

Στο 84’ η επιμονή του Μιράντα έβγαλε σε θέση βολής τον Γκερέρο, ο οποίος με ωραίο πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 4-0 και ελαχιστοποίησε τις ελπίδες των Ελβετών.

Διαιτητής: Φρανσουά Λετεξιέ (Γαλλία)
Κίτρινες: Καμαρά, Μπουχαλάκης – Σμιντ, Σνέουλι, Βόκα

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Τσιμίκας, Βούκοβιτς, Μιράντα, Καμαρά (90’ Τοροσίδης), Μπουχαλάκης, Χριστοδουλόπουλος (78’ Βρουσάι), Ποντένσε, Φορτούνης (86’ Φετφατζίδης), Γκερέρο.

Λουκέρνη (Ρενέ Βάιλερ): Σάλβι, Άλβες, Ελέκε (74’ Ντεμχασάι), Σουρπφ, Γκρέθερ, Σνέουλι (58’ Σουλτς), Σμιντ, Σβέγκλερ (58’ Βάργκας), Σίντλερ, Βόκα, Γκβίλια.
Keywords
Τυχαία Θέματα