Τι μας λέει ο κύκλος ζωής των προηγούμενων Playstation για το Playstation 5

Για πάμε να δούμε λίγο την ιστορία.

Αγοράζετε μια νέα παιχνιδομηχανή και είναι σίγουρο ότι θα δείτε ένα ακόμη καλύτερο μοντέλο την επόμενη μέρα. Αυτό είναι ένα θέμα που θα μας απασχολεί πάντα, αλλά υπάρχει ένας αναμφισβήτητος ρυθμός στη φαινομενικά σύντομη ζωή των κονσολών παιχνιδιών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sony Interactive Entertainment, John Kodera, ανέφερε πρόσφατα ότι το PlayStation 4

βρίσκεται στον "τελικό κύκλο ζωής" του, προκαλώντας πολλούς να επισημάνουν ότι το σύστημα δεν είναι ακόμη ούτε πέντε χρονών.

Μπορούμε να παραπονεθούμε, αλλά είναι όλα μέρος της διαδικασίας. Η Sony ακολουθεί τη χρονομεριστική πρακτική της κυκλοφορίας ενός νέου συστήματος ακριβώς όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες που κυνηγούν τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, εάν υπάρχει ένα κοινό στοιχείο στην οικογένεια του PlayStation, είναι οι αξιοπρεπείς έξοδοι για τα παλαιά συστήματα και οι overhyped αναφορές στις νέες κονσόλες.

Ακολουθούν οι κύκλοι ζωής των προηγούμενων τεσσάρων PlayStations και τι μπορεί να σημαίνουν για το PlayStation 5.

PlaystationΑνακοίνωση: Ιούνιος του 1991Κυκλοφορία: Δεκέμβριος του 1994Χρόνος από την κυκλοφορία του μέχρι το PS2: 5 χρόνια και 3 μήνεςΕκπτωτική περίοδος: Μάρτιος του 2006

Το αρχικό PlayStation ξεκίνησε κάπως περίεργα. Πήρε μορφή το 1988, όταν τα παιχνίδια με CD ήταν μια νέα εφεύρεση. Αναγνωρίζοντας την αξία αυτής της νέας μορφής, η Nintendo προσκάλεσε τη Sony να αναπτύξουν μαζί ένα CD attachement για το επερχόμενο Super NES. Η ιδέα εξελίχθηκε ταχέως στο PlayStation, ένα σύστημα που θα έτρεχε παιχνίδια σε CD, καθώς και τις κασέτες του Super NES της Nintendo και η Sony το έκανε ντεμπούτο στο Consumer Electronics Show το 1991.

Η Nintendo, ανησυχώντας ότι η Sony είχε μεγάλη μερίδα σε αυτή τη συμφωνία, στήριξε το έργο, αλλά μετέφερε τη συμφωνία στην Phillips, αναζητώντας μια νέα μονάδα CD-ROM για το Super NES. Η αρχική ενσάρκωση του PlayStation ήταν ξαφνικά ένα νεκρό έργο (ένα πρωτότυπο ανακαλύφθηκε το 2015), αλλά η Sony ανανέωσε τις προσπάθειές της. Πρόθυμη να κατατροπώσει την Nintendo και βλέποντας το κενό στο hardware που βασίζεται σε CD, η Sony πήρε την κατάσταση στα χέρια της.

Όταν το νέο PlayStation εμφανίστηκε στα τέλη του 1994, φυσικά είχε χάσει κάθε συμβατότητα με τα παιχνίδια Super NES. Ωστόσο, είχε κερδίσει έναν σχετικά ισχυρό επεξεργαστή για γραφικά 3-D, ένα developer-friendly σύστημα προγραμματισμού και μια οπτικά εντυπωσιακή γκάμα παιχνιδιών. Με το Saturn της Sega να είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του και το Nintendo 64 να μην εμφανίζεται το 1995, το PlayStation έδωσε στη Sony ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς κονσολών.

Έχοντας περάσει σχεδόν έξι χρόνια στο αρχικό PlayStation, η Sony κέρδισε πολλά χιλιόμετρα από την κονσόλα. Παρουσίασε σημαντικές νέες κυκλοφορίες μέχρι το 2001 και έπειτα το σύστημα συνέχισε να παράγεται για άλλα πέντε χρόνια.

Τι σημαίνει αυτό για το Playstation 5: Μην περιμένετε από τη Sony να συνεργαστεί με τη Nintendo, αλλά αναμένετε ότι ο χρόνος από την αποκάλυψη του PS5 μέχρι και την κυκλοφορία του θα είναι περίπου τρεισήμισι χρόνια.Playstation 2Ανακοίνωση: Μάρτιος του 1999Κυκλοφορία: Μάρτιος του 2000Χρόνος από την κυκλοφορία του μέχρι το PS3: 6 χρόνια και 8 μήνεςΕκπτωτική περίοδος: Ιανουάριος του 2013

Το PlayStation τα πήγε αρκετά καλά μέχρι το 1997, με επιτυχία σε ολόκληρη την Ιαπωνία, τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή για φήμες για το PlayStation 2, το οποίο υποτίθεται ότι χρησιμοποίησε το ολοκαίνουργιο format DVD της Sony για παιχνίδια και προσέφερε μια ενσωματωμένη σύνδεση στο Internet. Η Sony καθυστέρησε οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση του PlayStation 2, ίσως ελπίζοντας να ανταγωνιστεί την κυκλοφορία του Dreamcast της Sega στα τέλη του 1998.

Το PlayStation 2 της Sony, το οποίο παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 1999, εισήγαγε μια μεγάλη και πλέον γνωστή παράδοση: υπερβολικά μεγάλες υποσχέσεις. Το PlayStation 2 της Sony, το οποίο παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 1999, εισήγαγε μια μεγάλη και πλέον γνωστή παράδοση: υπερβολικά μεγάλες υποσχέσεις. Ο επικεφαλής της Sony Computer Entertainment, Ken Kutaragi, προέβλεψε ότι "ένας νέος κόσμος θα δημιουργηθεί με βάση το PlayStation 2". Ο κεντρικός επεξεργαστής της κονσόλας έφερε το ελαφρώς επιτηδευμένο όνομα "Emotion Engine" και τα πρώιμα διαφημιστικά βίντεο παρουσίασαν λεπτομερή 3D animations.

Το PlayStation 2 δεν ξεπέρασε τα γραφικά ποιότητας κινηματογράφου κατά το ντεμπούτο του το 2000, αλλά παρέδωσε δύο όρκους: τη συμβατότητα με το αρχικό PlayStation και μια μονάδα DVD που έπαιζε ταινίες καθώς και παιχνίδια. Οι όρκοι αυτοί τράβηξαν πελάτες που δεν διέθεταν ακόμα PlayStation ή DVD player και πολλοί ισχυρίστηκαν ότι δεν παρατήρησαν την έλλειψη online παιχνιδιών του PlayStation 2. Δεν ήταν πολύ σημαντικό ότι το Dreamcast είχε ένα ενσωματωμένο μόντεμ και ένα μεγάλο lineup παιχνιδιών. Μέχρι το 2001, το PlayStation 2 ήταν πολύ ψηλά, με επιτυχίες όπως το Metal Gear Solid 2 και το Grand Theft Auto III, ενώ τα online παιχνίδια έφτασαν το επόμενο έτος. Το σύστημα είχε κερδίσει την πρώτη του μάχη στην αγορά κονσολών.

Δεν θα ήταν η τελευταία νίκη, καθώς το PlayStation 2 παρέμεινε στην παραγωγή για σχεδόν 13 χρόνια. Είναι αλήθεια ότι τα νέα παιχνίδια βρίσκονταν σε χαμηλή προσφορά μετά το 2009, αλλά η Sony προτιμά να καταγράψει τη ζωή ενός συστήματος από τα πιο κολακευτικά της νούμερα.

Τι σημαίνει αυτό για το Playstation 5:Σίγουρα μην περιμένετε από τη Sony να να έχει διαφορετικές ημερομηνίες κυκλοφορίας για το εκάστοτε region. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το PS5 θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα παγκοσμίως.Playstation 3Ανακοίνωση: Μάιος του 2005Κυκλοφορία: Νοέμβριος του 2006Χρόνος από την κυκλοφορία του μέχρι το PS4: 7 χρόνιαΕκπτωτική περίοδος: Mάιος του 2017


Το PlayStation 2 πέρασε τα πρώτα του χρόνια στην κορυφή. Παρά τον καλό ανταγωνισμό από το GameCube της Nintendo και το Xbox της Microsoft, η Sony ήταν η φανερή νικήτρια στην κούρσα των κονσολών. Το αρχικό PlayStation, που επανεκδόθηκε ως PSone το 2000, έμεινε για λίγο και το PSP, το πρώτο φορητό σύστημα της Sony, ξεκίνησε το 2005.

Τα αρχικά πλάνα των παιχνιδιών του PlayStation 3 έμοιαζαν εντυπωσιακά στην E3 το 2005 και η ίδια η κονσόλα είχε μια πιο κομψή εμφάνιση δίπλα στο άχαρο PlayStation 2. Το χειριστήριο ωστόσο μάλλον ήταν πολύ κομψό και ο σχεδιασμός του προκάλεσε περισσότερο γέλιο παρά δέος.

Η Sony μπήκε σε χειρότερα μονοπάτια ένα χρόνο αργότερα. Το PlayStation 3 είχε σχεδιαστεί όμορφα σε χαρτί, διέθετε καλή σύνδεση στο διαδίκτυο, ένα συμβατικό controller, τη νέα μορφή δίσκου Blu-Ray της Sony και συμβατότητα με τα παιχνίδια των PlayStation και PlayStation 2. Παρ 'όλα αυτά, η παρουσίαση της E3 της εταιρείας ήταν μια ακούσια φάρσα, καθώς οι εκπρόσωποι της Sony μίλησαν για μια σειρά πεζών παιχνιδιών και το κοινό δεν είχε εντυπωσιαστεί. Τα προηγούμενα PlayStations είχαν ξεκινήσει σε πιο αθώες χρονικές στιγμές, όμως με την άνοδο του YouTube δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική κουλτούρα, όπου οι παίκτες πλέον μπορούσαν να μοιραστούν και να γιουχάρουν όλα όσα είδαν στην E3.

Η Sony πίστευε πως όλα αυτά θα τελειώσουν με μια εκπληκτική κυκλοφορία. Αυτό όμως δεν συνέβη, καθώς το σύστημα ξεκίνησε με μια πολύ μικρή ποικιλία παιχνιδιών και μερικά χαρακτηριστικά που έλλειπαν, συμπεριλαμβανομένων λιγότερων θυρών HDMI και USB. Το PlayStation 3 έχασε ακόμη ένα feature του μετά την κυκλοφορία του στην αγορά. Τα πιο πρόσφατα μοντέλα δεν μπόρεσαν να "διαβάσουν" δίσκους PlayStation 2 και το OtherOS feature της κονσόλας, που επέτρεπε στους χρήστες να εγκαταστήσουν custom λογισμικό, εξαφανίστηκε μετά από μια ενημέρωση που οδήγησε σε μηνύσεις από τους ιδιοκτήτες PlayStation 3.


Πάντως, τo Blu-Ray του PlayStation 3 κατάφερε να ξεκινήσει έναν πόλεμο ενάντια στα HD-DVD. Ωστόσο, το Wii και το Xbox 360 ήταν σκληρός ανταγωνισμός για το PlayStation 3, ενώ οι ιδιοκτήτες του PlayStation 2 είδαν τις κονσόλες τους να απολαμβάνουν αξιοπρεπή υποστήριξη καθ 'όλη τη διάρκεια του 2007. Χρειάστηκαν χρόνια για να ξανακερδίσει έδαφος το PlayStation 3 και να ανταποκριθεί στην υπόσχεση του CEO της Sony Kaz Hirai για 10ετή διάρκεια ζωής, διακόπτοντας την παραγωγή στην Ιαπωνία το 2017. Να μην ξεχνάμε όμως ότι μας έδωσε αγαπημένα παιχνίδια όπως το Uncharted, το Infamous και το The Last of Us.

Τι σημαίνει αυτό για το Playstation 5: Η Sony βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ίδια θέση που βρισκόταν με το PS2. Την πρώτη. Αλλά σε αντίθεση με την αποκαλυπτική εμφάνιση του PS3, δεν περιμένουμε από τη Sony να κάνει το ίδιο λάθος. Playstation 4Ανακοίνωση: Φεβρουάριος του 2013Κυκλοφορία: Nοέμβριος του 2013Χρόνος από την κυκλοφορία του μέχρι το PS5 (μέχρι τώρα): 4 χρόνια και 7 μήνες

Σε αυτήν την περίπτωση είδαμε μια πιο επιφυλακτική Sony. Το σύστημα διέθετε ισχυρό hardware και ένα στενά ενσωματωμένο σύστημα online παιχνιδιών, αλλά ήταν το πρώτο PlayStation που δεν υποστήριξε ένα νέο Media format. Το PlayStation διαμορφώθηκε γύρω από το CD, το PlayStation 2 το DVD και το PlayStation 3 το Blu-Ray. Αντανακλώντας μια βιομηχανία που απορρίπτει γρήγορα τα φυσικά μέσα, το PlayStation 4 φάνηκε να ετοιμάζεται για ένα ψηφιακό μέλλον και σε ένα χειριστήριο που δημιουργήθηκε για να μοιραζόμαστε screencaps και clips.

Δεν είναι όμως ότι η Sony δεν υποσχέθηκε το κάτι παραπάνω. Το PlayStation 4 πήρε λίγο χρόνο για να ενσωματώσει χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως το suspend και το resume, ενώ τα πρώτα παιχνίδια ήταν σχετικά αδιάφορα. Ακόμα κι έτσι, ήταν μια πολύ πιο ομαλή πορεία για το PlayStation 4, με απίστευτες αποκλειστικότητες όπως το Bloodborne, το Uncharted 4, το Horizon: Zero Dawn και το God of War και η Sony ήταν αρκετά σίγουρη ώστε να εκδώσει ένα αναβαθμισμένο σύστημα, το PS4 Pro. Η βιομηχανία δεν ήταν τόσο ευγενική με το handheld Vita, αλλά ακόμα και το πιο υποβαθμισμένο σύστημα της Sony διήρκεσε πέντε χρόνια.

Αυτό λοιπόν μας οδηγεί στο παρόν και στις φήμες για το Playstation 5. Η εταιρεία δήλωσε ότι η κονσόλα είναι περίπου τρία χρόνια μακριά, επομένως είναι αμφίβολο ότι θα δούμε οποιεσδήποτε πληροφορίες μέχρι να περάσει το PlayStation 4 την πενταετή ζωή του. Η ιστορία του PlayStation υποδηλώνει ότι το PS4 θα υποστηρίζεται μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, με μερικά ακόμη χρόνια από εξειδικευμένες εκδόσεις και παρατεταμένη υποστήριξη. Αλλά το μεγάλο μπαλαντέρ εδώ είναι το PSVR. Θα δημιουργήσει η Sony ένα PS5 που λειτουργεί πολύ πιο στενά με την τεχνολογία VR ή μπορούμε να το αναμένουμε στα PS Vitas μας; Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ενώ η βιομηχανία παιχνιδιών μπορεί να αλλάζει, τα PlayStations δεν εξαφανίζονται εν μία νυκτί.

Εσείς τι περιμένετε να δείτε από την νέα κονσόλα της Sony;

H Μαριάντζελα (Angelgraph) είναι αρθρογράφος στο eSports Dep του IGN Greece. Όταν δεν γράφει ή δεν ασχολείται με τα social media του IGN, μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook και το Twitter. Keep Gaming, Buddies!

Read more on [SITE_NAME]H Sony ανακοινώνει τη σειρά PlayStation HitsΤριπλέτα αποκαλύψεων για το Playstation πριν την E3H Sony γιορτάζει τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με δωρεάν Theme

Πηγή: IGN Greece

Keywords
playstation, ζωης, κυκλος, god of war, playstation 4, dvd player, xbox 360, νέα, sony, john, nintendo, super, phillips, saturn, sega, σημαίνει, ps3, ιανουάριος, ιαπωνια, dvd, emotion, engine, player, online, gear, auto, iii, προσφορες, ps4, xbox, microsoft, psp, εμφάνιση, controller, youtube, ηλεκτρονική, hdmi, usb, custom, wii, ceo, uncharted, infamous, φεβρουάριος, media, dawn, god, pro, vita, εταιρεία, ign, facebook, twitter, τελη κυκλοφοριας, auto show 2010 athens, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, www.youtube.com, αξια, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ημερα της γυναικας, ign, playstation 4, βιντεο, ηλεκτρονική, δωρεαν, θεμα, παιχνιδια, περιοδος, περιεργα, ρυθμος, τα νεα, ταινιες, φημες, ceo, dvd, hdmi, iii, microsoft, ps3, ps4, saturn, sony, vita, xbox 360, youtube, αγορα, αμερικη, αποκαλυψη, βορεια, βορεια αμερικη, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γελιο, δεος, δειτε, διαδικτυο, εδαφος, υπαρχει, ελλειψη, ενημερωση, εμφάνιση, εξι, επιτυχια, εταιρεία, ετος, ευρωπη, τεχνολογια, ζωη, ιδεα, ιδια, ιδιο, ιανουάριος, εκδοσεις, λαθος, μαιος, μακρια, μοντελα, μορφη, μπορειτε, νεες κυκλοφοριες, νικη, νοεμβριος, παντα, οικογενεια, ονομα, οπτικα, παμε, παρουσιαση, σιγουρη, σιγουρο, σειρα, τρια, φεβρουάριος, φυσικα, χειροτερα, χρονος, ψηφιακο, ομορφα, auto, super, custom, dawn, dvd player, phillips, gear, god of war, god, john, infamous, ιουνιος, controller, κομματι, media, nintendo, player, πληροφοριες, pro, ray, sega, σημαίνει, online, usb, uncharted, wii, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα