Συλλά: «Μπορούμε πέμπτη θέση, ΠΑΟΚ για πρωτάθλημα»

Ο Σαλιμό Συλλά μίλησε σε γαλλική ιστοσελίδα για την πορεία της Ξάνθης, το ελληνικό πρωτάθλημα και τη ζωή του στην Ελλάδα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γαλλοσενεγαλέζος στο Footbalski:

Για το πώς πήγε στην Ξάνθη: «Η Ξάνθη με κάλεσε και πήγα. Ο Κασά Καμαρά ήταν ήδη στην ομάδα, μίλησα μαζί του και μου είπε για το πόσο καλό είναι το κλαμπ. Δεν ήξερα πολλά. Έψαξα στο διαδίκτυο
για να δω το γήπεδο και παρακολούθησα μερικά παιχνίδια. Με τον Καμαρά είχα παίξει μαζί στις ρεζέρβες της Τρουά. Ήταν καλό που τον βρήκα εκεί, αν δεν υπήρχε δεν ήξερα αν θα πήγαινα».

Για τις συνθήκες που συνάντησε: «Η πόλη με εξέπληξε, είναι μικρή και ήσυχη αλλά πολύ όμορφη. Οι εγκαταστάσεις είναι καλές, με δύο γήπεδα, τζακούζι και σάουνα. Ειλικρινά είναι καλά. Έπαιξα δύο εβδομάδες μετά την άφιξή μου. Στην Σιντ Τρουίντεν ήμουν σε μία πόλη που δεν υπήρχαν πολλά πράγματα. Στην αρχή ήμουν λίγο χαμένος λόγω της γλώσσας, γιατί δεν μιλούσα αγγλικά και τα ελληνικά είναι πολύ δύσκολα. Μαθαίνω λίγα, ξέρω κάποιες λέξεις, ο Κασά με βοήθησε πολύ στην αρχή».

Για την συνύπαρξη με τον Ραζβάν Λουτσέσκου: «Πολύ καλός προπονητής, ένας από τους καλύτερους με τους οποίους έχω δουλέψει. Τι τον κάνει καλό προπονητή; Οι γνώσεις του για το ποδόσφαιρο. Σε σχέση με τους Γάλλους προπονητές η διαφορά είναι η τακτική. Στην Ελλάδα δούλεψα περισσότερο σε αυτό σε σχέση με την Οσέρ και την Τρουά. Δεν με εκπλήσσει η επιτυχία του στον ΠΑΟΚ, γιατί ήδη στην Ξάνθη κέρδιζε τις μεγάλες ομάδες, είχε τερματίσει έκτος την πρώτη χρονιά ενώ ήταν δεύτερος τον Ιανουάριο, πριν πάω εγώ».

Για την οικονομική συνέπεια της Ξάνθης: «Μου είχε πει ο Κασά ότι οι πληρωμές είναι τακτικές και ότι δεν έπρεπε να ανησυχώ. Δεν υπήρξε κάποια έκπληξη. Το σκέφτηκα πριν υπογράψω, αν θα πληρωνόμουν στην ώρα μου, αλλά στην Ξάνθη δεν υπάρχει πρόβλημα».

Για την πρώτη του μισή σεζόν: «Πήγε καλά. Όταν έφτασα, το πρώτο μου ματς ήταν με τον ΠΑΟΚ Τετάρτη και το δεύτερο Κυριακή πάλι με τον ΠΑΟΚ. Έπαιξα μεγάλα ματς με τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ εντός έδρας. Ήμουν ευτυχισμένος, πήγε καλά».

Για το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος: «Δύσκολο να το αξιολογήσεις. Υπάρχουν οι μεγάλες ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, αλλά πιο κάτω, οι ομάδες που παλεύουν για την παραμονή είναι επιπέδου τελευταίων θέσεων Β' Γαλλίας, ίσως και Γ' κατηγορίας».

Για την αλλαγή προπονητή στην Ξάνθη: «Αρχικά πήγε καλά, γιατί πίστεψα ότι θα μοιράσει ξανά τις θέσεις. Αλλά δεν έπαιξα τους πρώτους έξι μηνες, ήμουν στον πάγκο. Πήραν στην θέση μου έναν Ισπανό, τον Χόρχε Κασάδο για να παίζει αριστερά και ο κόουτς δεν με έβαζε γιατί μάλλον δεν του άρεσαν τα χαρακτηριστικά μου. Δεν σκέφτηκα να φύγω. Συνέχισα να δουλεύω, δεν τα παράτησα. Ήξερα ότι θα έχω την ευκαιρία μου. Την πήρα, έπαιξα καλά, συνέχισα και πλέον δεν είμαι εκτός ομάδας. Έκανα καλό δεύτερο μισό και ήμουν ευχαριστημένος με την απόδοσή μου».

Για την συνύπαρξή του με άλλους ξένους στην ομάδα: «Βλέπω άλλες εθνικότητες και ποδοσφαιρικές κουλτούρες. Ήρθε και ένας άλλος Γάλλος τον Ιούλιο, ο Χαντά. Είναι καλό να έχεις Γάλλους στην ομάδα. Ήμασταν μόνο δύο, τώρα είμαστε τρεις. Κάνουμε παρέα συχνά. Είχε ερωτήσεις και αμφιβολίες, τον συμβούλευσα λίγο».

Για το πρώτο μισό της φετινής σεζόν: «Πριν παίξουμε με τους τρεις μεγάλους, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό, ήμασταν καλά βαθμολογικά. Το πρόγραμμα μας έφερε συνεχόμενα δύσκολα παιχνίδια και από τους εννέα πόντους χάσαμε τους οκτώ. Αυτός ο μήνας ήταν λίγο δύσκολος. Ατομικά ξεκίνησα καλά, έπαιξα τα επτά πρώτα παιχνίδια, μετά χτύπησα ανόητα στο Κύπελο και έμεινα εκτός ένα μήνα. Κρίμα γιατί έπαιζα συνεχώς».

Για το αν η Ξάνθη μπορεί την πέμπτη θέση: «Υπάρχει περιθώριο, αν είμαστε σταθεροί. Αλλά όλα εξαρτώνται από εμάς. Ο Έρικ Γέντρισεκ ξεκίνησε καλά τη σεζόν, έχει ένα ντεφορμάρισμα τώρα αλλά αν συνεχίσει έτσι θα έχει καλή σεζό. Ο κόουτς θέλει να χτίζουμε από πίσω, να παίζουμε ποδόσφαιρο και δεν του αρέσει να μην είμαστε ισορροπημένοι. Είναι νέος τεχνικός. Είναι κοντά μας, μπορείς να συνομιλήσεις άνετα μαζί του. Τα πάμε καλά».

Για τους νέους παίκτες της Ξάνθης και το επίπεδο των νεαρών στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Υπάρχουν πολλοί καλοί νεοι παίκτες στο πρωτάθλημα, αλλά υπάρχουν περιθώρια προόδου. Στην Ξάνθη υπογράφουν για πέντε χρόνια, στη Γαλλία δεν γίνεται αυτό. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο πώς χειρίζονται τους νέους. Είναι πιο εύκολο να γίνεις επαγγελματίας στην Ελλάδα. Στις ομάδες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις και παλεύουν για την παραμονή είναι δύσκολο να παίξουν, γιατί βασίζονται πιο πολύ σε έμπειρους. Όμως φέτος ο Παναθηναϊκός εμπιστεύεται νέους παίκτες και έχει καλούς. Ο Δημήτρης Μελιόπουλος έχει καλά χαρακτηριστικά, αλλά εξαρτάται από αυτόν. Αν δουλέψει και ακούει τους πιο έμπειρους παίκτες και τον προπονητή...Έχει δυνατότητες αλλά είναι λίγο τρελός».

Για τη μάχη του τίτλου: «Νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ θα πάρει το πρωτάθλημα, έχει ποιοτικό ρόστερ και το δείχνει κάθε εβδομάδα ότι μπορεί να πάρει τον τίτλο. Ο Ολυμπιακός, του λείπει κάτι για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο αλλά δεν είναι κακός».

Για τον δικό του στόχο: «Να παίξω όσο περισσότερα ματς γίνεται και ειδικά τα μεγάλα».

Για το τι του αρέσει στην Ελλάδα: «Ο καιρός! Ειλικρινά δεν είναι κακός. Είναι Δεκέμβριος και δεν κάνει τόσο κρύο την ημέρα. Τα γήπεδα δεν είναι επίσης άσχημα, ειδικά όταν παίζεις με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Είναι γεμάτα, ο κόσμος τραγουδά, το βρίσκω ωραίο».

Για το αν μπορεί να παίξει στην Εθνική Σενεγάλης: «Δεν με βλέπουν αρκετά στην Ξάνθη. Πρέπει να παίξω σε μεγαλύτερο σύλλογο και σε μεγαλύτερα παιχνίδια. Πρέπει να προοδεύσω σε μία μεγαλύτερη ομάδα».

Για το καλοκαίρι: «Είναι μακριά. Τελειώνει το συμβόλαιό μου, οπότε δεν ξέρω τι θα γίνει του χρόνου. Δεν βλέπω πολύ μπροστά, επικεντρώνομαι στα παιχνίδια που έρχονται για να κάνω ένα καλό δεύτερο μισό της σεζόν».

Για ένα ευτράπελο από την ζωή στην Ελλάδα: «Ο ΚΟΚ. Είναι λίγο περίεργοι εδώ. Βλέπεις μοτοσικλετιστές να κυκλοφορούν χωρίς κράνος και τέτοια πράγματα».
Keywords
Τυχαία Θέματα