Σαν Σήμερα 21 Απριλίου: Το πραξικόπημα, ο Στάθης Ψάλτης και η Βασίλισσα Ελισάβετ

Είναι επίσης η ημέρα που έχασε έναν αγαπημένο ηθοποιό, τον Στάθη Ψάλτη, ο οποίος άφησε πίσω του ένα σημαντικό έργο στον κινηματογράφο και το θέατρο. Παράλληλα, σε αυτή την ημέρα γιορτάζεται η γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία συνδέεται με μια μακρά περίοδο βρετανικής ιστορίας και παγκόσμιας επιρροής.

Το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου

Στις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Απριλίου 1967, ξέσπασε ένα στρατιωτικό κίνημα στην Ελλάδα, αφήνοντας

βαθιές συνέπειες στην πολιτική ιστορία της χώρας. Με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο, αυτό το κίνημα κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα και επέβαλλε μια στυγνή δικτατορία που διήρκεσε επτά χρόνια.

Η εποχή εκείνη χαρακτηρίστηκε από έντονο πολιτικό αναστάτωμα. Οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί για τις 28ης Μαΐου, με την ΕΡΕ να ασκεί την εξουσία και τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο ως πρωθυπουργό. Οι πολιτικές εντάσεις και η αναμονή για μια δυνατή αλλαγή συνέβαλαν στο κλίμα ανασφάλειας.

Το πραξικόπημα έρχεται να ανατρέψει τις πολιτικές προσδοκίες της εποχής. Αν και πολλοί προέβλεπαν μια επιστροφή της Ένωσης Κέντρου στην εξουσία, η άφιξη των στρατιωτικών στα κέντρα της εξουσίας έθεσε τέλος σε αυτές τις προσδοκίες. Το πραξικόπημα έδωσε ένα τεράστιο χτύπημα στη δημοκρατία της χώρας. Η δικτατορία που ακολούθησε επηρέασε ριζικά την ελληνική κοινωνία και οι συνέπειές της αισθάνονται ακόμα και σήμερα.

Η γέννηση της Βασίλισσας

Στις 21 Απριλίου 1926, στο Μέιφερ του Λονδίνου, γεννήθηκε η Ελισάβετ Β΄, η μονάρχης που θα αναλάμβανε τον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου και θα εξελισσόταν σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και σεβαστά πρόσωπα στον κόσμο για τις επόμενες δεκαετίες. Ανέλαβε τα βασιλικά καθήκοντα στις 6 Φεβρουαρίου 1952, μετά τον θάνατο του πατέρα της, Γεωργίου ΣΤ΄, και στέφθηκε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Η Ελισάβετ Β΄ υπηρέτησε με αφοσίωση τον λαό της για 70 χρόνια και 214 ημέρες, γίνοντας η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι τον θάνατό της στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Έφυγε ο Στάθης Ψάλτης

Στις 21 Απριλίου 2017, ο κόσμος της υποκριτικής έχασε έναν από τους πιο αγαπητούς και χαρισματικούς ηθοποιούς του, τον Στάθη Ψάλτη. Γεννημένος στο Βέλο Κορινθίας το 1951, ο Ψάλτης μετακόμισε στο Αιγάλεω σε ηλικία 11 ετών και από νωρίς έδειξε το ταλέντο του στην υποκριτική. Με σπουδές στη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη, ο Ψάλτης έγινε γνωστός για τους κωμικούς του ρόλους σε ταινίες και στο θέατρο, καθιερώνοντας τον εαυτό του ως ένα από τα λαϊκά είδωλα της δεκαετίας του ’80. Ο Στάθης Ψάλτης θα μείνει αξέχαστος ως ένας ηθοποιός που με το ταλέντο και την αγάπη του για την τέχνη, έφερε χαμόγελα σε αμέτρητα πρόσωπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα