Ρομέλου Λουκάκου: Θα σπάσει η «κατάρα» του Νο9 στην Τσέλσι;

Ο Βέλγος επιθετικός έγινε ο 16ος ποδοσφαιριστής στην ιστορία των «μπλε» στην Premier League, που θα φορέσει το Νο9 στην πλάτη. Υπήρξαν κάποιοι καλοί παίκτες που φόρεσαν αυτό το νούμερο στις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ορισμένοι, όπως ο Τζίμι-Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ ή ο Τζιανλούκα Βιάλι εντυπωσίασαν. Υπήρξαν όμως και επιθετικοί, όπως ο Φερνάντο Τόρες και ο Άλβαρο Μοράτα που δεν κατάφεραν να προσφέρουν τα αναμενόμενα.

Ο Ρομέλου Λουκάκου έχει πράγματα να αποδείξει

μετά την εντυπωσιακή επιστροφή του στην Τσέλσι, 10 χρόνια αφότου υπέγραψε για πρώτη φορά στους Πρωταθλητές Ευρώπης. Ο 28χρονος Βέλγος επιθετικός πέρασε απαρατήρητος στην πρώτη του παρουσία στην Τσέλσι (15 συμμετοχές-κανένα γκολ) και οι Λονδρέζοι ήταν ευτυχείς που κατάφεραν να τον «ξεφορτωθούν» οριστικά τον Ιούλιο του 2014 (Έβερτον). Στην πρώτη του θητεία, ήρθε ως ταλέντο, ήταν μόλις 18 χρόνων. Τώρα επιστρέφει έτοιμος να δείξει στον σύλλογο και στους οπαδούς του, τι ακριβώς έχασαν την πρώτη φορά και γιατί είναι τώρα επιθετικός παγκόσμιας κλάσης 115 εκατομμυρίων ευρώ.

Αλλά υπάρχει ένα άλλο παλιό – και μάλλον περίεργο – εμπόδιο που πρέπει επίσης να ξεπεραστεί. Έχοντας φορέσει το νούμερο 18 κατά την πρώτη του περίοδο, ο Λουκάκου θα πάρει τη φανέλα με το νούμερο 9 στην Τσέλσι μετά τη μεταγραφή του Τάμι Έιμπραχαμ στη Ρόμα. Τόσοι πολλοί αξιοσέβαστοι σέντερ φορ φόρεσαν το «9» στην Τσέλσι τα τελευταία χρόνια χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Οπότε κάποιοι οπαδοί των «μπλε» το χαρακτήρισαν ακόμη και καταραμένο.

Έχοντας πετύχει 64 γκολ (με 16 ασίστ) σε 95 εμφανίσεις με τη φανέλα της Ίντερ, μετά την άφιξή του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2019, ο Λουκάκου δεν θα έχει καμία αμφιβολία ότι μπορεί να ολοκληρώσει τις «ημιτελείς» δουλειές του στην Τσέλσι, και να σταματήσει οποιαδήποτε κουβέντα για το νούμερο αυτό. Υπήρχαν 15 διαφορετικοί ποδοσφαιριστές του Νο 9 από την αρχή της εποχής της Premier League, από τον παραγωγικό Χάλσεμπαϊνκ, έως τον πολύ λιγότερο παραγωγικό Στιβ Σίντγουελ. Η Dailymail μας θυμίζει όλους τους κατόχους του νούμερου αυτού.

ΤΟΝΙ ΚΑΣΚΑΡΙΝΟ (1992-1994)
Υπέγραψε τον Ιανουάριο του 1992 και σε 45 ματς είχε τον «φτωχό» απολογισμό των 8 τερμάτων.

ΜΑΡΚ ΣΤΕΪΝ (1994-1996)
Ο κοντόσωμος φορ, ανέλαβε δράση μετά τη φυγή του Κασκαρίνο. Σκόραρε σε επτά συνεχόμενους αγώνες από τον Δεκέμβριο του 1993 έως τον Φεβρουάριο του 1994, ρεκόρ στην Πρέμιερ Λιγκ που κράτησε μέχρι που το έσπασαν ο Ρουντ Φαν Νίστελροι αρχικά και ο Τζέιμι Βάρντι) αργότερα. Συνολικά σκόραρε 23 φορές σε 54 ματς, αλλά ο ερχομός των Χιουζ, Βιάλι και Τζόλα, μείωσαν πολύ τον χρόνο συμμετοχής του.

ΤΖΙΑΝΛΟΥΚΑ ΒΙΑΛΙ (1996-1999)
Ο Ιταλός εντάχθηκε ως ένα κομμάτι της επανάστασης του Ρουντ Γκούλιτ στο «Στάμφορντ Μπριτζ», φτάνοντας ως πρώην αρχηγός της Γιουβέντους με ένα μετάλλιο νικητή του Champions League στο λαιμό του. Πέτυχε 11 γκολ στην πρώτη του σεζόν, 19 στη δεύτερη και 10 στην τρίτη και έγινε προπονητής του συλλόγου τον Φεβρουάριο του 1998. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στο τέλος της σεζόν 1998-99 για να συγκεντρωθεί στην προπονητική, αλλά έχει μείνει στην ιστορία ως θρύλος στο Stamford Bridge. Ως παίκτης, κέρδισε το FA Cup, το League Cup, το UEFA Super Cup και το Κύπελλο Κυπελλούχων και πρόσθεσε άλλο ένα Κύπελλο Αγγλίας και ένα Charity Shield ως προπονητής.

ΚΡΙΣ ΣΑΤΟΝ (1999-2000)
Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ικανότητα του Σάτον ως παίκτη σε Νόριτς, Μπλάκμπερν και Σέλτικ. Εκεί ήταν παραγωγικός, αλλά αυτό δεν συνέβη στο Λονδίνο, καθώς δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην τιμή του 10 εκατομμυρίων λιρών που δαπανήθηκαν για την απόκτηση του και σημείωσε μόνο ένα γκολ στο πρωτάθλημα!

ΤΖΙΜΙ-ΦΛΟΪΝΤ ΧΑΣΕΛΜΠΑΪΝΚ (2000-2004)
Ίσως το πιο εμβληματικό Νο 9 στην ιστορία της Τσέλσι στην Premier League. Αγορά-ρεκόρ 15 εκατομμυρίων λιρών από την Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Χάσελμπαϊνκ σκόραρε στο ντεμπούτο του και δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Πέτυχε 26 γκολ στην πρώτη του σεζόν, σκόραρε 29 φορές την επόμενη σεζόν, μέτρησε συνολικά 87 γκολ και 25 ασίστ σε 177 ματς και λογικά καθιερώθηκε ως το αγαπημένο παιδί των οπαδών της Τσέλσι. Τον Ιούλιο του 2004, απέρριψε τις προσεγγίσεις των Φούλαμ, Σέλτικ και Ρέιντζερς και εντάχθηκε στη Μίντλεσμπρο με διετή συμφωνία.

ΜΑΤΕΓΙΑ ΚΕΖΜΑΝ (2004-2005)
Ήρθε μετά βαΐων και κλάδων, αλλά σκόραρε μόλις 4 φορές σε 25 ματς στην Premier League. Στο τέλος της σεζόν εκείνης πουλήθηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρά το σύντομο πέρασμα του ο ίδιος σε συνέντευξη του είχε δηλώσει ότι ο ερχομός του στην Τσέλσι ήταν η κορυφαία στιγμή στην καριέρα του. «Η Τσέλσι ήταν σίγουρα το αποκορύφωμα της καριέρας μου. Το να ζω και να παίζω στο Λονδίνο ήταν κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ!».

Más de 300 goles, un ícono argentino del fútbol italiano y del mundo.
Campeón de la @Libertadores como jugador y de la @Sudamericana como entrenador.
Hoy cumple años @Crespo pic.twitter.com/Pe5r5WZmOW

Goal en español (@Goal_en_espanol) July 5, 2021

ΕΡΝΑΝ ΚΡΕΣΠΟ (2005-2006)
Επιστρέφοντας μετά τον δανεισμό του στη Μίλαν, πήρε τη φανέλα με το νούμερο 9 και ξεσήκωσε τους οπαδούς με μερικές εκπληκτικές εμφανίσεις και εντυπωσιακά γκολ, 13 συνολικά, βοηθώντας πολύ την Τσέλσι να κερδίσει το πρωτάθλημα. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ιταλία, φορώντας τις φανέλες, της Ίντερ, της Τζένοα και της Πάρμα, μέχρι το 2012 που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

ΚΑΛΙΝΤ ΜΠΟΥΛΑΡΟΥΖ (2006-2007)
Σίγουρα κανείς δεν θυμάται ότι φορούσε αυτό το νούμερο στην Τσέλσι, αν και κεντρικός αμυντικός. Έφτασε από το Αμβούργο αντί 8,5 εκατομμυρίων λιρών το καλοκαίρι του 2006 και του δόθηκε αυτή η φανέλα καθώς ήταν μία από τις λίγες διαθέσιμες, μετά τη φυγή του Κρέσπο. Δεν κατάφερε να καθιερωθεί, ταλαιπωρήθηκε και με τραυματισμούς, μετρώντας μόλις 13 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα.

ΣΤΙΒ ΣΙΝΤΓΟΥΕΛ (2007-2008)
Είχε γίνει σχεδόν συνήθεια, κάθε χρόνο να αλλάζει κάτοχο αυτό το νούμερο. Αν και μέσος είχε το «9», αλλά ο Μουρίνιο σπανίως τον εμπιστευόταν και μετά από 15 εμφανίσεις στην Premier League εκείνη τη σεζόν, δόθηκε στην Αστον Βίλα.

ΦΡΑΝΚΟ ΝΤΙ ΣΑΝΤΟ (2008-2009)
Ο Αργεντινός επιθετικός ήρθε πολύ νέος, μόλις 19 ετών στην Τσέλσι. Αρχικά έπαιξε κυρίως στη 2η ομάδα, αλλά άπειρος όπως ήταν πέρασε απαρατήρητος, με συνολικά 16 εμφανίσεις χωρίς να καταφέρει να σκοράρει.

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΤΟΡΕΣ (2011-2014)
Σαφώς υπήρχαν τεράστιες προσδοκίες όταν έφτασε στο Λονδίνο. Η τιμή των 50 εκατομμυρίων λιρών τον έκανε τον έκτο πιο ακριβό ποδοσφαιριστή όλων των εποχών και ήταν αρκετά παραγωγικός προηγουμένως στη Λίβερπουλ. Στην πραγματικότητα όμως, όταν οι άνθρωποι συζητούν για την «κατάρα» του Νο9 της Τσέλσι, το όνομα του Τόρες είναι συχνά στην πρώτη γραμμή! Πέτυχε το πρώτο του γκολ τον Απρίλιο, τερματίζοντας ένα σερί 903 λεπτών χωρίς να σκοράρει για τη νέα του ομάδα … Η συνέχεια δεν ήταν καλύτερη. Τη σεζόν 2011-12, είχε μια άγονη πορεία 24 αγώνων, τελειώνοντας τελικά τη σεζόν με έξι γκολ στο πρωτάθλημα. Πέτυχε οκτώ τον επόμενο χρόνο και πέντε την επόμενη σεζόν. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Μίλαν με δανεισμό δύο ετών και η καριέρα του ακολούθησε πτωτική πορεία.

ΡΑΔΑΜΕΛ ΦΑΛΚΑΟ (2015-16)
Μετά από μια σεζόν χωρίς Νο9, ο Φαλκάο έφτασε ως δανεικός από τη Μονακό με τη δυνατότητα να κάνει τη συμφωνία μόνιμη στο τέλος της σεζόν. Στη Λιγκ 1, σκόραρε για διασκέδαση, αλλά σε μια προσωρινή περίοδο δανεισμού στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, «στέρεψε» από γκολ. Το 2015 ήταν η σειρά της Τσέλσι να προσπαθήσει να αλλάξει την φόρμα του, αλλά ο Κολομβιανός επιθετικός για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να σκοράρει όπως το έκανε με ευκολία στο γαλλικό πρωτάθλημα. Πέτυχε μόλις ένα γκολ σε δέκα ματς στην Premier League και επέστρεψε στη Μονακό το καλοκαίρι του 2016.

ΑΛΒΑΡΟ ΜΟΡΑΤΑ (2017-2018)
Το 13 είναι ατυχές νούμερο για μερικούςκαι αυτό φαίνεται ότι ίσχυσε στην περίπτωση του Μοράτα. Το 13ο Νο9 της Τσέλσι στην ιστορία της στην Premier League δεν κατάφερε να κάνει καριέρα στο δυτικό Λονδίνο. Μάλιστα φόρεσε ακόμη και το Νο29, μάλλον από επιθυμία να απαλλαγεί από το «9». Κατά τη διάρκεια της πρώτης του σεζόν, ο Μοράτα πέτυχε μόλις 15 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Στη δεύτερη σεζόν του στο κλαμπ σκόραρε μόλις εννέα φορές πριν επιστρέψει στη Μαδρίτη μετά από 12 χρόνια, προσχωρώντας στο σύλλογο με δανεισμό 18 μηνώ. δανεισμό. Έχοντας αγωνιστεί να αποδείξει την αξία του στην Τσέλσι, ο Μοράτα υπέγραψε μόνιμα στην Ατλέτικο τον Ιούλιο του 2020, αφήνοντας κενή τη φανέλα με το Νο 9 για το επόμενο «θύμα» της.

ΤΑΜΙ ΕΪΜΠΡΑΧΑΜ (2019-20121)
Παιδί των Ακαδημιών της Τσέλσι, είχε δύο εξαιρετικές σεζόν ως δανεικός στην Τσάμπιονσιπ με την Μπρίστολ Σίτι το 2016-17 και με την Άστον Βίλα την επόμενη σεζόν, σκοράροντας συνολικά 52 φορές. Ο Λάμπαρντ τον πίστευε, ο Τόμας Τούχελ όμως όχι. Η άφιξη του Λουκάκου στην Τσέλσι, έσπρωξε τον 23χρονο επιθετικό σε φυγή και ετοιμάζεται να κάνει έναν νέο ξεκίνημα στην καριέρα του, με την Ρόμα του Μουρίνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα