Ρεάλ Μαδρίτης: Όταν ένα άγγιγμα δόθηκε πέναλτι (vid)

Τουλάχιστον 127.000 άνθρωποι στριμώχνονταν στο “Hampden Park” για να δουν τη μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης να συντρίβει 7-3 την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.
Έχοντας παρόντες και πρωταγωνιστές του τελικού τα μεγάλα της αστέρια, τον Πούσκας και τον Ντι Στέφανο, οι “Los Blancos” έδωσαν μία έξοχη ποδοσφαιρική παράσταση μπροστά σε ένα από τα μεγαλύτερα πλήθη που συγκεντρώθηκαν ποτέ για μια αθλητική εκδήλωση. Δεν είναι περίεργο που η Ρεάλ Μαδρίτης σημείωσε επτά γκολ εκείνη τη βραδιά, με τον Πούσκας να

σκοράρει τέσσερις φορές και τον Ντι Στέφανο να πετυχαίνει χατ τρικ. όπως το ποδόσφαιρο ήταν πολύ διαφορετικό τότε, έτσι πολύ διαφορετική ήταν και η προσέγγιση του παιχνιδιού από τους διαιτητές.

Το παιχνίδι τότε ήταν πολύ πιο σκληρό και είναι χαρακτηριστικό ότι η κόκκινη και η κίτρινη κάρτα δεν υπήρχαν καν στο άθλημα μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970. Μπορεί θεωρητικά το ποδόσφαιρο να ήταν παιχνίδι σωματικής επαφής τότε, αλλά το όριο για ένα φάουλ ή πέναλτι ήταν στην πραγματικότητα πολύ χαμηλότερο από ότι φανταζόσασταν στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

En 1960 le pitaron este penalti al Real Madrid en la final de la Copa de Europa. pic.twitter.com/rz12AI1VlJ

— Fonsi Loaiza (@FonsiLoaiza) May 1, 2018

«Στο σύγχρονο μάτι, μερικά από τα φάουλ που έγιναν σε αυτόν τον αγώνα φάνηκαν πολύ soft», σημείωσε η StatsBomb στην αναδρομή του 2020 για τον τελικό του 1960. Η πιο περίεργη φάση έγινε στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, όταν ο αρχηγός της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Χανς Βάιλμπαχερ μετά βίας ήρθε σε επαφή με τον Φρανσίσκο Χέντο και προς μεγάλη έκπληξη ο διαιτητής έδωσε πέναλτι. Αν δινόταν ένα τέτοιο πέναλτι σήμερα, όλα ο αθλητικός Τύπος θα είχε τη φάση ως πρώτη είδηση.

Τελικά ο λόγος που το περιστατικό δεν έμεινε στην ιστορία ως μία στιγμή ποδοσφαιρικής δυσφήμισης, είναι επειδή δεν άλλαξε τις ισορροπίες του αγώνα . Θα μπορούσε να ήταν μια διαφορετική ιστορία αν αποδεικνυόταν καθοριστικό σε ένα οριακό αποτέλεσμα, όπως το χέρι του Μαραντόνα ή οι αποφάσεις που οδήγησαν στην Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου του 1975 εναντίον της Λιντς. Και χωρίς αυτό το πέναλτι η Ρεάλ θα νικούσε εύκολα στον τελικό. Το εύστοχο πέναλτι του Πούσκας έγραψε το 5-1, στη συνέχεια το σκορ έγινε 7-1, πριν η γερμανική ομάδα μειώσει σε 7-3, με δύο γκολ προς το τέλος του τελικού.
Το κυριότερο γεγονός λοιπόν σε αυτόν τον τελικό, ήταν ότι η απόφαση αυτή είχε μικρή σημασία, γιατί θα ήταν μια από τις μεγάλες αδικίες του ποδοσφαίρου, αν κόστιζε τελικά στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα