ΠΑΟΚ: Ώρα μηδέν

ΠΑΟΚ: Ώρα μηδένtnalΚυρ, 01/10/2021 - 10:32

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο νέος χρόνος δεν ξεκίνησε καλά για τον ΠΑΟΚ. Η ισοπαλία με γεύση ήττας στη Λάρισα κι η ήττα κόντρα στον Ατρόμητο, προκάλεσαν ισχυρούς τριγμούς στο οικοδόμημα της ομάδας.    

Σαφώς και τ’ αποτελέσματα είναι αυτά που μετρούν περισσότερο από κάθε τί άλλο, όμως στην προκειμένη περίπτωση

αυτό που ενοχλεί περισσότερο κι από αυτά είναι η εικόνα της ομάδας και ο τρόπος που αυτά προκύπτουν. Πιο συγκεκριμένα, στο «Αλκαζάρ» η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία παρουσίασε ένα επιβλητικό πρώτο μέρος, με σωρεία χαμένων ευκαιριών που για όποιον έβλεπε – έστω – αποσπασματικά τον αγώνα θα περίμενε μια επικράτηση με ευρύ σκορ.   

Αντ’ αυτού, στη μια και μοναδική περίπτωση που ο αντίπαλος πάτησε περιοχή, σε μια φάση που ξεκίνησε πίσω από τη μεσαία γραμμή, η αμυντική λειτουργία της ομάδας και οι ποδοσφαιριστές που είχαν την υποχρέωση να σταματήσουν τους αντιπάλους τους, κατάφεραν να τους κάνουν ... ήρωες κι αίφνης να τρέχουν και να μη φτάνουν. Όπως είχε συμβεί και με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, στον τελευταίο αγώνα της περασμένης χρονιάς. Ένα φάουλ, εκτέλεση με βαθύ γέμισμα, 1-1.   

Στο Περιστέρι, νέα στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας στο πρώτο μέρος, οργάνωση παιχνιδιού από τους κεντρικούς αμυντικούς με διαγώνιες μεταβιβάσεις (σ.σ. από εποχή Ίβιτς είχε να συμβεί κάτι τέτοιο συστηματικά), πολύ καλό πρώτο μέρος, χαμένο πέναλτι, ένα γκολ. Και στο δεύτερο ημίχρονο πάλι όλα ανάποδα. Η αντίδραση των γηπεδούχων, η απώλεια του κέντρου, το εύκολο λάθος, η ισοφάριση.   

Ακόμη κι έτσι όμως, τα νέα πρόσωπα έδειξαν πως θα μπορούσαν να είχαν προσφέρει σε μια σπουδαία νίκη, όταν ο Ουάρντα στο 82’ έδωσε εκ νέου προβάδισμα. Φευ ... Απέναντι σε μια άμυνα που έμοιαζε λες και είχε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι το γκολ του Αιγύπτιου ο Χαρίσης, τρία λεπτά μετά έφερε εκ νέου το ματς στα ίσια και στις καθυστερήσεις, με όλον τον «Δικέφαλο» να έχει προωθηθεί στην ύστατη προσπάθεια για τους τρεις βαθμούς, ο Νάτσος έβαλε τέλος στη σεμνή τελετή με γκολ στο 94’ σηματοδοτώντας και την έκρηξη στις τάξεις του αντιπάλου για όλα αυτά τα κακώς – αγωνιστικά – κείμενα του τελευταίου καιρού.   

Αυτός ο ΠΑΟΚ δεν είναι ένα απλό ... σταυρόλεξο. Πρόκειται για μια ομάδα που το καλοκαίρι αποπειράθηκε ν’ αλλάξει ταυτότητα στη σκιά και του Financial Fair Play, λίγο μετά άλλαξε προπονητή και πλέον πασχίζει να δημιουργήσει νέες σταθερές εν μέσω αγωνιστικής περιόδου. Για να μπορέσει κανείς να βρει λύση σε κάθε πρόβλημα πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσει, να φροντίσει να πάψει τα όποια κακά του δημιουργεί και στην επόμενη φάση να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της βελτίωσης.   

Ο Πάμπλο Γκαρσία έχοντας διαγράψει σπουδαία πορεία με την Κ19 του «Δικεφάλου» κλήθηκε να κάνει το μεγάλο βήμα και ν’ αναλάβει την πρώτη ομάδα. Ένα όνειρο, μια ισχυρή φιλοδοξία που είχε μέσα του, μπολιασμένη με την πίστη πως μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά – αν όχι καλύτερα – σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Αν έκανε ή κάνει λάθη, αν είχε ή έχει αδυναμίες; Η απάντηση είναι πανεύκολη. Φυσικά ναι και στα δύο. Αυτό όμως ήταν κάτι αναμενόμενο κι απολύτως δικαιολογημένο κι όποιος ισχυριστεί το αντίθετο ... στρουθοκαμηλίζει.   

Αυτό όμως που δεν ήταν και δεν είναι καθόλου αναμενόμενο και δικαιολογημένο είναι τα λάθη που γίνονται από αυτούς που βρίσκονται πάνω και κάτω από τη θέση του προπονητή και ειδικά αυτά που επαναλαμβάνονται. Στο πλαίσιο της επικοινωνίας που υπήρξε ανάμεσα στη διοίκηση και την ομάδα, ξεκαθαρίστηκε πως η τεχνική ηγεσία απολαμβάνει και θα συνεχίσει ν’ απολαμβάνει μέχρι τέλους της απόλυτης στήριξής της. Όπως δηλαδή, έπρεπε να γίνει, όχι όμως στα λόγια αλλά με πράξεις, που μεταφράζονται σ’ ενίσχυση της ομάδας.   

Κι εδώ υπάρχει η μεγάλη συζήτηση για τη σύγχυση των ρόλων στο αγωνιστικό τμήμα. Ποιός επιλέγει, ποιός εξετάζει, ποιός εγκρίνει, ποιός αποφασίζει. Αν η συζήτηση είναι «αυτός πληρώνει, αυτός αποφασίζει», τότε τελειώνει εδώ και δε συντρέχει λόγος ούτε συναισθήματα να χαραμίζονται, ούτε λόγια, με απόλυτο σεβασμό – πάντα – για όλα όσα έχουν προσφερθεί σ’ αυτόν τον σύλλογο. Το ζητούμενο όμως είναι η πρόοδος κι η επιτυχία, κάτι που δεν προκύπτει μέσα από τον συγκεκριμένο τρόπο-ους λειτουργίας, αρχής γενομένης μετά την αποχώρηση του Ραζβάν Λουτσέσκου, μέχρι και σήμερα.  

Φυσικά και κανείς δεν παραγνωρίζει όλα όσα γίνονται εναντίον της ομάδας εκτός αγωνιστικών χώρων αλλά παρόμοια συνέβησαν και το 2018, δίχως όμως να επηρεαστεί το αγωνιστικό κομμάτι έπειτα από την ιστορία με Ολυμπιακό και ΑΕΚ στην Τούμπα, χάνοντας το Πρωτάθλημα στα χαρτιά – μεταφορικά και κυριολεκτικά – και κατακτώντας το Κύπελλο. Κι αυτό γιατί η ομάδα είχε γερές βάσεις, συνοχή και απόλυτη συγκέντρωση στους στόχους της. Πράγματα τα οποία έχει τις ικανότητες να πετύχει κι ο Ουρουγουανός τεχνικός. Μόνον που θέλει χρόνο και βοήθεια, από όλους .....   

Αυτοί που δε χρήζουν βοήθειας είναι οι ποδοσφαιριστές του, οι έμπειροι και μπαρουτοκαπνισμένοι. Οι περισσότεροι από αυτούς που ήταν και τότε και παραμένουν μέχρι σήμερα στην ομάδα. Είναι οι πρώτοι που έπρεπε να έχουν συνειδητοποιήσει πως επάνω τους πέφτει το μεγαλύτερο βάρος-ευθύνη για την επόμενη μέρα. Αυτοί που θα έπρεπε να καταβάλλουν – και κάποιοι από αυτούς το κάνουν – τη διπλάσια ή τριπλάσια προσπάθεια απ’ ότι συνήθως για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να βγει αλώβητος από αυτό το δύσκολο γι’ αυτόν διάστημα, ακόμη κι αν έπρεπε ή πρέπει να γίνουν κακοί με κάποιους, διοικούντες, προπονητές, συμπαίκτες, κόσμο, δημοσιογράφους.   

Είναι πολύ δύσκολη υπόθεση η δημιουργία μιας ομάδας. Πολλοί διαφορετικοί χαρακτήρες, αντίστοιχες νοοτροπίες που όμως πρέπει να έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Να είναι «δεμένοι» και να παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις – κι ακόμη περισσότερες – απέναντι στον καθέναν και το κάθε τί μέχρι τέλους. Ο μήνας που διανύουμε είναι δύσκολος κι είναι ακόμη στην αρχή του. Ας κάνει ο κάθε ένας την αυτοκριτική του με ειλικρίνεια κι αυταπάρνηση κι ας δώσει ότι έχει κι ότι δεν έχει για να αλλάξει η μέχρι τώρα κατάσταση.   

Δε χρειάζεται προπονητής ή γενικός αρχηγός ή διοικητικός παράγοντας για να πει στους παίκτες πως θα βγουν από τη φυσούνα και θα προχωρήσουν στον αγωνιστικό χώρο ως οργανωμένο σύνολο. Είναι η έγνοια που έχει ο κάθε ένας μέσα του για την εικόνα που παρουσιάζει που τον κάνει εκείνη τη στιγμή που το βλέπει και το συνειδητοποιεί να το διορθώσει και στον εαυτό του και στους γύρω του.   

Είναι ο εγωϊσμός του να γνωρίζει για το τί είναι ικανός και να βλέπει πως το αποτέλεσμα είναι παρασάγγας δυσανάλογο των πραγματικών δυνατοτήτων του. Είναι η περηφάνεια γι’ αυτό που κάνει, γι’ αυτό που υπηρετεί ή έστω γι’ αυτό που αμείβεται. Ειδάλλως είναι είτε αδιάφορος, είτε αναίσθητος και κατά συνέπεια δεν μπορεί να έχει θέση σε καμία τέτοια κατάσταση.   

Επίσης, ανεξαρτήτως θεσμικού ρόλου, όταν κάποιος κάνει μια συμφωνία συνεργασίας ξεκαθαρίζει τα πάντα, ακόμη και τις λεπτομέρειες. Πώς θα δουλέψει, με τί θα δουλέψει, τί να περιμένει και πώς θα πορευτεί. Αν συμφωνήσει τότε είναι υποχρεωμένος να προσπαθήσει με όλα τα παραπάνω. Εφόσον κάτι δεν τηρηθεί, το στηλιτεύει κι αποχωρεί όντας συνεπής με τη συνείδησή του αλλά και με όσους τον παρακολουθούν. Οι μεσοβέζικες λύσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία αλλά και στην κάλυψη του πραγματικού προβλήματος-ων. Κανόνας απαράβατος για κάθε στέλεχος, ανεξαρτήτως βαθμίδας σε μια ομάδα.    

Όλα αυτά συνιστούν μια ταπεινή – και μόνον – άποψη. Λάθος ή σωστή αλλά επ ουδενί υποβολιμαία ή εποφθαλμιούμενη. Μετά από τόσα χρόνια μπορεί κάποια πράγματα να θεωρούνται ... αυτονόητα αλλά όπως πολλάκις έχει τονιστεί από τον υπογράφοντα, αυτήν η λέξη δεν υφίσταται. Τα πάντα χρήζουν αποσαφήνισης.    

Τα μηνύματα λοιπόν στάλθηκαν. Με χρονική σειρά από τον προπονητή, τους διοικούντες, τον κόσμο. Σήμερα, στις 15.00 στο γήπεδο της Τούμπας κόντρα στον Βόλο είναι η σειρά των ποδοσφαιριστών να (απο)δείξουν αν τα εξέλαβαν και μετά η σειρά όλων των υπολοίπων. Καλή συνέχεια, καλή δύναμη .... 

ΕΛΛΑΔΑ - Super League 1 - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ The Experts ΠΑΟΚ - Ποδόσφαιρο Off Off kmpots Off Off ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει για τ’ απόνερα της αναμέτρησης του ΠΑΟΚ στο Περιστέρι και για τη σημερινή δοκιμασία κόντρα στον Βόλο. Article publish on Κυρ, 01/10/2021 - 10:32 Article hide updated date On Article is longform Off
Keywords
ΠΑΟΚ, ωρα, μηδεν, super league, λαρισα, σωρεία, περιστερι, νέα, γκολ, βομβα mall, καιρος, καλοκαιρι, play, λύση, συγκεκριμένο, ολυμπιακος, ΑΕΚ, βασεις, ειλικρίνεια, υφίσταται, ελλαδα, super, league, ποδοσφαιρο, experts, date, παναθηναικος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, super league, βημα, ηγεσια, ηττα, κοντρα, ονειρο, πλαισιο, σημερινη, τα νεα, αμυνα, απωλεια, βοηθεια, γκολ, γευση, γινει, γινονται, γηπεδο, δευτερο, διαστημα, δυναμη, διοικηση, δωσει, ευκολο, ειλικρίνεια, υπαρχει, εκρηξη, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ευθυνη, ιδιο, υποθεση, ηρωες, υφίσταται, ιβιτς, εικονα, ημιχρονο, κυπελλο, λαθη, λαθος, λειτουργια, λεπτομερειες, λύση, λογια, μηνυματα, νικη, ομαδα, παντα, οντας, ποδοσφαιρο, πιστη, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συγκεντρωση, σωρεία, ταυτοτητα, τι ειναι, τμημα, τρια, φαουλ, φυσικα, χρονος, super, date, experts, κειμενα, κομματι, league, παιχνιδι, play, τουμπα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα