Παναθηναϊκός- ΠΑΟΚ: Επέστρεψε δριμύτερος! (videos)

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και για άλλη μια φορά ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση στη Λεωφόρο, επικράτησε του Παναθηναϊκού 2-3, εισπράττοντας άλλη μια ώριμη εμφάνισή του, που ναι μεν δεν απέφυγε τα λάθη αλλά ήταν συγκεντρωμένος, αποτελεσματικός και πιο αποφασιστικός από ποτέ!

Τα πλάνα των προπονητών

Επιλογές με

εκπλήξεις από τον Φατίχ Τερίμ, που άφησε εκτός αποστολής Αϊτόρ, Σχένκενφελντ, Ζέκα, Λημνιό, Μαντσίνι, με τον Τούρκο τεχνικό να επιλέγει για 1η φορά μετά από τέσσερα χρόνια να ξεκινήσει ματς με σχηματισμό 4-4-2 σε ρόμβο, τον Κότσιρα στο αρχικό σχήμα και για 1η φορά – επίσης – φέτος μαζί τους Ιωαννίδη-Σπόραρ στο αρχικό σχήμα!

Εκπλήξεις όμως επιφύλασσε και ο Ράζβαν Λουτσέσκου, μην έχοντας στη διάθεσή του τους ανέτοιμους Σάστρε, Μιχαηλίδη, Εκόνγκ, Μπάμπα αλλά και τον Τζίμα. Για το δικό του 4-2-3-1 επανάφερε τον Σοάρες στο αριστερό άκρο της άμυνας, επέμεινε στο δίδυμο των χαφ Μεϊτέ-Σβαμπ ενώ μεσοεπιθετικά πήγε στους Ντεσπόντοφ-Μουργκ αφήνοντας στον πάγκο Αν. Ζίβκοβιτς-Κωνσταντέλια.

Γκολ από τα… αποδυτήρια

Το ματς ξεκίνησε με… συγκινήσεις καθώς μόλις στο 2’ μετά από εξαιρετικό σλάλομ του Μπράντον Τόμας από την αριστερή πλευρά, συνδυάστηκε με τον Ράφα Σοάρες, ο Πορτογάλος την κατάλληλη στιγμή γύρισε στο ύψος του πέναλτι όπου καραδοκούσε ο Ντεσπόντοφ για να εκτελέσει και να βάλει την ομάδα του σε θέση οδηγού από την αρχή της αναμέτρησης!

Ο Παναθηναϊκός έδειχνε να ξεπερνά γοργά το αρχικό σοκ, πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων, ανέβηκε μέτρα στο γήπεδο και πίεσε τον αντίπαλό του για την ισοφάριση. Με πληθώρα ποδοσφαιριστών πάνω από τη μεσαία γραμμή, δυσκόλεψε τα μέγιστα τον «Δικέφαλο», προκαλώντας λάθη, κλέβοντας μπάλες και σημειώνοντας την πρώτη του καλή στιγμή στο 7’ με σουτ «χλιαρό» του Σπόραρ μέσα από την περιοχή και την μπάλα να περνάει λίγο άουτ. Ακολούθως άλλες δύο τελικές πρόσθεσε ο Μλαντένοβιυς με αντίστοιχα σουτ εκτός περιοχής.

Ένα σκηνικό… πολιορκίας που διατηρήθηκε για αρκετά λεπτά με το ποσοστό κατοχής να φτάνει το 70% όμως η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου έδειξε αντοχές αλλά κι αντίδραση μπαίνοντας στο 2ο 10λεπτο και συγκεκριμένα στα μέσα αυτού όταν ο «Δικέφαλος» ανταπέδωσε την πίεση ψηλά, ο Ντεσπόντοφ έκοψε την απομάκρυνση του Αράο, έβγαλε τη σέντρα από δεξιά κι ο Τόμας στο πρώτο δοκάρι επιχείρησε να νικήσει τον Ντραγκόφσκι με τον τελευταίο να διώχνει τελευταία στιγμή κι ενώ η μπάλα είχε περάσει κάτω από τα πόδια του!

Στη συνέχεια της φάσης και στην εκτέλεση κόρνερ ο Κεντζιόρα πήρε την κεφαλιά – και πάλι – στο 1ο δοκάρι υποχρεώνοντας τον πορτιέρε των «Πρασίνων» σε νέα, δύσκολη επέμβαση! Εξέλιξη που εκνεύρισε τον Φατίχ Τερίμ βάζοντας τις φωνές στους ποδοσφαιριστές του βλέποντας πώς διαμορφώνεται ένα σκηνικό λεπτών ισορροπιών που δίνει μεν πράγματα στην ομάδα του, την κατοχή και καλές στιγμές στο δεύτερο μισό του γηπέδου αλλά κάνοντας την ομάδα του να δείχνει και ιδιαίτερα ευάλωτη σε κάθε αντεπίθεση των φιλοξενούμενων.

Κι ενώ το ματς έδειχνε να έρχεται σε ισορροπία πλησιάζοντας στο ημίωρο, μία επίθεση των γηπεδούχων με τον Κώτσιρα να γεμίζει από δεξιά, τον Κεντζιόρα να παίρνει την κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα προς τα πίσω, σε σημείο που δεν ήταν κανείς συμπαίκτης του Πολωνού αλλά μόνος ο Μπερνάρ που με συρτό σουτ στη δεξιά γωνία του Κοτάρσκι έφερε το ματς στα ίσια!

Τρία λεπτά μετά, ένα λάθος του Κεντζιόρα κι ένα κλέψιμο του Μπερνάρ ανάγκασε τον Πολωνό να του κάνει φάουλ στον άξονα ελάχιστα έξω από τη γραμμή της μεγάλης περιοχής, από το οποίο ωστόσο δεν προέκυψε κανένα όφελος για τους γηπεδούχους. Το σκηνικό πίεσης επανήλθε για τους γηπεδούχους που με αρωγό την ψυχολογία υποχρέωναν τους αντιπάλους τους σε λάθη, παίρνοντας μπάλες και δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες στην περιοχή του Κοτάρσκι.

Για τον ΠΑΟΚ όμως τα πάντα έμοιαζαν να είναι υπόθεση μιας καλής αντεπίθεσης. Σαν κι αυτήν που βγήκε στο 37’ με τον Μεϊτέ να βγάζει την κάθετη αριστερά στον Μουργκ, εκείνος να γυρίζει παράλληλα κι ο επερχόμενος Τόμας με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-2 και την ανάκτηση του προβαδίσματος! Αυτήν τη φορά η εξέλιξη της αναμέτρησης δεν άφησε ανεπηρέαστους τους γηπεδούχους ενώ «απέναντι» οι συνέπειες ήταν πολύ πιο ευεργετικές.

Οι ποδοσφαιριστές του Ράζβαν Λουτσέσκου ανέκτησαν την αυτοπεποίθησή τους, πήραν μέτρα στο γήπεδο κι έδειξαν να ισορροπούν την εικόνα της αναμέτρησης, με τον Παναθηναϊκό να χάνει στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους τον Σπόραρ, όταν μετά από εναέρια διεκδίκηση της μπάλας με τον Κεντζιόρα, χτύπησαν κεφάλι με κεφάλι με αποτέλεσμα να αποχωρήσει και να μείνει εκτός μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Αλλαγή ρότας…

Με τρεις διαφοροποιήσεις για τον Παναθηναϊκό και μία για τον ΠΑΟΚ ξεκίνησε το δεύτερο μέρος. Οι γηπεδούχοι μην έχοντας εισπράξει κάτι ουσιαστικό από το νέο σχήμα και την ταυτόχρονη συνύπαρξη των δύο επιθετικών του απέσυρε τον τραυματία Σπόραρ, μαζί με τους Βαγιαννίδη-Μλαντένοβιτς για να περάσει στο ματς τους Χουάνκαρ, Πέρεθ, Παλάσιος επιστρέφοντας στο σύνηθες και πολύ πιο οικείο για το «Τριφύλλι» 4-3-3. Την ίδια στιγμή, ούτε ο Κεντζιόρα βγήκε αλώβητος από τη φάση του τραυματισμού του Σπόραρ με συνέπεια να τεθεί εκτός δίνοντας τη θέση του στον Νάσμπεργκ και τον Κουλιεράκη να πηγαίνει στη θέση του δεξιού κεντρικού αμυντικού.

Κι αν η πρώτη εκτίμηση μετά την πάροδο των πρώτων λεπτών ήταν πως η λειτουργία του Παναθηναϊκού έμοιαζε πιο… εύρυθμη, ήταν ο «Δικέφαλος» αυτός που στο 50’ σε γρήγορη αντεπίθεση απείλησε με τον Τόμας όταν από σέντρα ακριβείας του Ντεσπόντοφ ο Ισπανός έκανε την εναέρια προβολή – κι ενώ ο Μουργκ ήταν μόνος του δίπλα – με υον Ντραγκόφσκι να διώχνει με υπερένταση σε κόρνερ.

Η »απάντηση» του Παναθηναϊκού ήρθε δύο λεπτά μετά με εξαιρετική συνεργασία Χουάνκαρ – Ιωαννίδη, τη συρτή σέντρα – σουτ του δεύτερου, την μπάλα να χτυπάει εξωτερικά της αριστερής κάθετης δοκού και να περνάει εκτός! Και στο 56’ ένα… κακό φάουλ του Νάσμπεργκ λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή, έδωσε τη δυνατότητα στον Μπακασέτα να απειλήσει με δυνατή εκτέλεση και τον Κοτάρσκι να του λέει «όχι».

Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα ο Ράζβαν Λουτσέσκου προχώρησε στις πρώτες του – ουσιαστικά – επεμβάσεις στη ροή του αγώνα αποσύροντας τους Ντεσπόντοφ, Μουργκ για να περάσει αντ’ αυτών τους Ζίβκοβιτς – Κωνσταντέλια αντίστοιχα.

Σπουδαία στιγμή για τον Παναθηναϊκό στο 68’ με εξαιρετική σέντρα του Μπακασέτα από αριστερά καρφωτή κεφαλιά του Γέντβαϊ και υπέροχη επέμβαση του Κοτάρσκι με τον Κουλιεράκη να βάζει την προβολή και να εμποδίζει τον αμυντικό των «Πρασίνων» να εκτελέσει με τις καλύτερες των προϋποθέσεων! Και στο 72’ δυνατό γυριστό του Μπακασέτα εκτός περιοχής που πέρασε πάνω από την εστία του Κοτάρσκι.

Ο Ρουμάνος τεχνικός συνέχισε τις κινήσεις του στο 73’ με την είσοδο του Σαμάτα αντί του Τόμας και στόχο να μπορέσει η ομάδα του να κρατήσει περισσότερο μπάλα δημιουργώντας προϋποθέσεις για τον Κωνσταντέλια να… δράσει. Και τρία λεπτά μετά απέσυρε τον πολύ καλό Όττο για να βάλει στη θέση του τον Βιεϊρίνια. Ένα λεπτό μετά ο «Δικέφαλος» επέστρεψε στις καλές στιγμές με το σουτ του Τάισον να περνάει πάνω από την εστία του Ντραγκόφσκι.

Στο 83’ ο Ιωαννίδης έστρωσε στον Μπακασέτα, το δυνατό σουτ στην αριστερή γωνία του Κοτάρσκι με τον Κροάτη πορτιέρε να απομακρύνει σε κόρνερ! Ο ΠΑΟΚ έβγαλε αντίδραση χτυπώντας στην αντεπίθεση. Προειδοποίησε με τον Τάισον το σουτ του οποίου έφυγε πάνω από την εστία και στο 89’ ήρθε η εξιλέωση του Σαμάτα, όταν τροφοδοτήθηκε εντός περιοχής, ο Ντραγκόφσκι τον σταμάτησε αρχικά, ο Τανζανός εκτέλεσε εκ νέου με τον Παλάσιος να σταματά την μπάλα με το χέρι πάνω στη γραμμή, τον διαιτητή να υποδεικνύει πέναλτι και ν’ αποβάλλει τον Αργεντινό.

Την εκτέλεση ανέβαλε ο Σβαμπ, που με ψυχραιμία έκανε το 1-3 επισφραγίζοντας τη σποδυαία νίκη του «Δικεφάλου». Ο ΠΑΟΚ είχε κι άλλες ευκαιρίες στα λεπτά που ακολούθησαν να διευρύνει το σκορ αλλά ο Τάισον ήταν άστοχος. Αντ’ αυτού σε μια πολύ καλή επίθεση του Παναθηναϊκού και πάλι ο Μπερνάρ μπήκε από αριστερά, πλάσαρε μειώνοντας για το 2-3 που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ.

Διαιτητής

Ρέντερ Μίκελ (Δανία)

Βοηθοί

Γιουρντακούλ Ντένιζ (Δανία)

Μάστρουπ Γιάκομπ (Δανία)

Τέταρτος

Ευαγγέλου Άγγελος (Αθηνών)

Οι συνθέσεις

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φ. Τερίμ) (4-4-2): Ντραγκόφσκι, Βαγιαννίδης (46’ Πέρεθ), Γέντβαϊ, Αράο, Μλαντένοβιτς (46’ Χουάνκαρ), Κώτσιρας, Τσέριν (79’ Γερεμέγιεφ), Μπακασέτας, Μπερνάρ, Ιωαννίδης, Σπόραρ (46’ Παλάσιος).

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Κοτάρσκι, Σοάρες, Κεντζιόρα (46’ Νάσμπεργκ), Κουλιεράκης, Οτο (77’ Βιεϊρίνια), Μεϊτέ, Σβαμπ, Ντεσπόντοφ (61’ Ζίβκοβιτς), Μουργκ (61’ Κωνσταντέλιας), Τάισον, Τόμας (72’ Σαμάτα).

Keywords
Τυχαία Θέματα