Όταν ο Μπαρτζώκας θυμίζει… Ιωαννίδη!

Ο Αλεκ Πίτερς το είπε ορθά κοφτά: ‘’Στο ημίχρονο στα αποδυτήρια τα πράγματα αγρίεψαν’’. Ο Γκος το επιβεβαίωσε. Και ο πάντοτε διπλωμάτης ασίσταντ Γιώργος Μποζίκας αρκέστηκε να πει ότι ‘’όσα γίνονται στα αποδυτήρια μένουν στα αποδυτήρια’’ σεμια παράφραση του ιστορικού σλόγκαν για το Λας Βέγκας.

Δεν είναι δα και τίποτε καινούργιο ένας προπονητής να…. ξεφεύγει στην προσπάθεια του να ξυπνήσει τους παίκτες του. Ούτε είναι καινοφανές αυτή η τακτική να λειτουργεί όπως ακριβώς έγινε και με τον Ολυμπιακό

στο Βερολίνο. Η άμυνα που ο ίδιος ο Μπαρτζώκας χαρακτήρισε στην ανάπαυλα αφελή έγινε θηλιά στην Τρίτη περίοδο που στραγγάλισε την Άλμπα. Μέσα σε αυτό το δεκάλεπτο μόνο ένας παίκτης των γηπεδούχων που πέτυχαν συνολικά οκτώ πόντους κατάφερε να δει το καλάθι του Ολυμπιακού: Ο Ματ Τόμας που μετά κόπων και βασάνων σκόραρε έξι από αυτούς τους οκτώ πόντους. Ο Ολυμπιακός έκλεισε με ένα επιβλητικό δεύτερο ημίχρονο τον πρώτο γύρο στην Ευρωλίγκα, βρέθηκε σε θετικό πρόσημο νικών και ισοσκέλισε τις τέσσερις ήττες στο ΣΕΦ με άλλες τόσες εκτός έδρας νίκες.

Στους παλαιότερους τα ξεσπάσματα του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι τόσο πολλά και τόσο συχνά που παραπέμπουν ευθέως σε….Γιάννη Ιωαννίδη! Προφανώς και υπάρχουν δεκάδες άλλα πράγματα που διαχωρίζουν τους δύο από τους τρεις εμβληματικούς προπονητές στην ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού. Οι διαφορές τους και προπονητικά και ως άνθρωποι είναι τεράστιες αλλά σε αυτό το κομμάτι μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό! Και είναι μάλλον λογικό αφού ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανδρώθηκε μπασκετικά στη δεκαετία του ’80 τότε που τα μπνιελίκια του ‘’ξανθού’’ στα τάιμ άουτ, τα νεύρα του, οι αντιδράσεις και οι εκρήξεις του στη διάρκεια ενός αγώνα θα ήταν σίγουρα viral αν υπήρχε στα χρόνια του ίντερνετ και social media. Εστω και υποσυνείδητα αυτό ήταν το προπονητικό πρότυπο με το οποίο μεγάλωσε και ενδεχόμενα αυτό με το οποίο γαλουχήθηκε από τους εκάστοτε προπονητές του στο Μαρούσι.

Καρφάκι δεν καιγόταν για τον Ιωαννίδη αν όλα αυτά ήταν λόγος να μαζεύει επικρίσεις, τη μήνη των λογής λογής σεμνότυφων και συντηρητικών. Και έχω την αίσθηση παρότι η κοσμοθεωρία του Μπαρτζώκα είναι εντελώς διαφορετική ότι ούτε στον Μαρουσιώτη κόουτς του Ολυμπιακού καίγεται καρφάκι. ‘’Τσαλακώνει’’ την εικόνα του χωρίς δεύτερη σκέψη αφού η πρώτη και η μοναδική του σκέψη είναι η νίκη. Από τη γκρίνια του Ιωαννίδη δεν ξέφευγε κανείς και κανείς δεν έπαιρνε συγχωροχάρτι. Ούτε καν ο Γκάλης με τον οποίο χάλασε την καρδιά του στο τάιμ άουτ ενός προκριματικού αγώνα στη Βουλγαρία το 1990 επειδή ο Νικ δεν πάσαρε στον αιφνιδιασμό στον Μάικ Τζόουνς αλλά προτίμησε να τελειώσει μόνος του την επίθεση. Η σκηνή του Μπαρτζώκα με απλωμένα τα χέρια και κατακόκκινα μάτια να ωρύεται σε κάποιο παίκτη του Ολυμπιακού ‘’μα τι έκανες τώρα’’ θα μπορούσε να γεμίσει ώρες τηλεοπτικών κλιπ. Προφανώς κανείς από τους δύο δεν θα ήταν…. προτεινόμενος για δάσκαλος στο Κυριακάτικο κατηχητικό! Ο Ιωαννίδης είχε haters την εποχή που η λέξη ήταν άγνωστη στην Ελλάδα. Και αυτό τον έθρεφε. Κάθε αντιπαλότητα τον γιγάντωνε. Και αν δεν υπήρχε φρόντιζε να δημιουργεί μια. Ο Μπαρτζώκας ξέρει ότι έχει haters γιατί αυτό επιβάλλει η σημερινή τάξη πραγμάτων. Δεν το επιδιώκει αλλά ξέρει τους κανόνες του παιχνιδιού και ότι ο στόχος είναι να ‘’παίξουν με το μυαλό του’’. Νομίζω ότι δεν τον ενδιαφέρει όπως ακριβώς δεν ενδιέφερε τον ‘’ξανθό’’ και αποδέχεται τους κανόνες του παιχνιδιού ακόμη και αν στο μυαλό του συνιστούν ένα unfair.

Ένα άλλο κοινό στοιχείο είναι η εξωστρέφεια. Ο Μπαρτζώκας δεν κρύβεται, λέει αυτά που πιστεύει, ξεσηκώνει ενδεχόμενα αντιδράσεις αλλά το κάνει όχι για να προκαλέσει αλλά γιατί έτσι είναι σαν άνθρωπος. Ο Ιωαννίδης έλεγε αυτά που πίστευε έστω και αν μερικές φορές ήταν συνηθισμένο να λέει και μερικά που δεν…πίστευε. Κανείς από τους δύο στην εποχή του δεν μπορεί να θεωρηθεί politically correct. Αλλά είπαμε: Η δουλειά πρέπει να γίνει και αυτό είναι που μετράει. Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός μπόρεσε να μετατρέψει το -3 του πρώτου ημιχρόνου σε +27 στα επόμενα δέκα λεπτά μάλλον δεν αφορά τον Μπαρτζώκα ότι η μισή μπασκετική Ελλάδα μπορεί να φανταστεί με σχετική ακρίβεια τι άκουσαν οι παίκτες του στο ημίχρονο του αγώνα. Αλλά αυτά θα μείνουν δια παντός μεταξύ των τεσσάρων τοίχων της Mercedes Benz Arena ενώ η νίκη θα ακολουθεί τον Ολυμπιακό στη βαθμολογία μέχρι τέλους της σεζόν που ελπίζει να κλείσει στο γήπεδο της Γερμανικής πόλης και όχι κάπου αλλού στην Ευρώπη.

YΓ Και επειδή πιθανώς οι παραπάνω +700 λέξεις είναι έπεα πτερόεντα η μεγαλύτερη διαφορά των δύο προπονητών θα είναι δια παντός μια. Η ιστορία έχει ανταμείψει τον Μπαρτζώκα με ένα (τουλάχιστον) τίτλο πρωταθλητή Ευρώπης στην καριέρα του κάτι που δεν έγινε ποτέ με τον Ιωαννίδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα