Ο Έρικ -το «χέλι»- Μουσαμπάνι! (pics&vid)

Το Citius Altius Fortius, πιο γρήγορα πιο ψηλά πιο δυνατά, είναι το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων που απευθύνεται σε όλα τα μέλη του Ολυμπιακού Κινήματος, ενθαρρύνοντας ψυχολογικά τους αθλητές αλλά και όσους συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καλώντας τους

να ενεργούν σύμφωνα με το πνεύμα της διοργάνωσης.
Ο Έρικ Μουσαμπάνι, 12 μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ δεν είχε βγει ποτέ από την χώρα του, την Ισημερινή Γουινέα, εκεί που οι πολίτες της, κερδίζουν λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

Eric Moussambani of Equatorial Guinea powers through his men’s 100m freestyle heat on Tuesday, 19 September 2000, at the International Aquatic Center in Sydney during the Sydney 2000 Olympic Games. EPA PHOTO AFP/FRANCOIS-XAVIER MARIT/eba/fxm/sc ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ


Έχοντας εξασφαλίσει την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με wildcard, ο Μουσαμπάνι πήρε την απόφαση να μάθει να κολυμπάει! Η μοναδική διαθέσιμη πισίνα στην περιοχή ανήκε σε ένα ξενοδοχείο που του επέτρεπε να την χρησιμοποιεί από τις 5 έως τις 6 το πρωί, τρεις φορές την εβδομάδα.
Πριν βρεθεί στο Σίδνεϊ, δεν είχε δει ποτέ πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων, πόσο μάλλον να κολυμπήσει σε μια!
Ο Μουσαμπάνι δεν είχε την καθοδήγηση προπονητή, στην τοπική πισίνα που έκανε προπόνηση δεν υπήρχαν διαχωριστικές λωρίδες και φυσικά δεν είχε τρόπο ώστε να καταγράφει και να παρακολουθεί τις επιδόσεις του. Σα να μην έφταναν αυτά, ένα πρόβλημα στην επικοινωνία, τον οδήγησε να πιστεύει πως θα αγωνιστεί στα 50 μέτρα και όχι στα 100, άθλημα στο οποίο τελικά θα συμμετείχε.


Όταν ήρθε εκείνη η ημέρα, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο περίεργα για τον Μουσαμπάνι. Από τους τρεις αθλητές που βρίσκονταν στον αγώνα, ήταν ο μόνος που δεν έκανε άκυρο ξεκίνημα κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ν΄αποκλειστούν.
Πλέον έπρεπε να κολυμπήσει μόνος του, με μοναδικό αντίπαλο το ρολόι με στόχο την πρόκριση, με 17.000 θεατές να τον παρακολουθούν.
Η προσπάθεια του Μουσαμπάνι, κέρδισε τις καρδιές των θεατών με τον σχολιαστή τότε να αναφέρει: «Δεν φαίνεται πως ο συγκεκριμένος μπορεί να ολοκληρώσει την διαδρομή».


Ο Μουσαμπάνι ολοκλήρωσε την διαδρομή σε 1.53!
Στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν ο πιο αργός χρόνος στα 100 μέτρα, ωστόσο ήταν ο καλύτερος προσωπικός χρόνος για τον Μουσαμπάνι!
Τα Διεθνή Μέσα, αποθέωσαν την προσπάθεια του, καθώς όπως τόνισαν, ενσάρκωσε την ιδέα του Ολυμπιακού ιδεώδους, πως δεν μετράει η νίκη, αλλά η συμμετοχή και η προσπάθεια! Μάλιστα τον χαρακτήρισαν ως, Έρικ-το χέλι- Μουσαμπάνι!


Στην συνέντευξη μετά τον αγώνα, ο Μουσαμπάνι ήταν ακόμη εξαντλημένος.
«Στα πρώτα 50 μέτρα ήμουν εντάξει αλλά στα δεύτερα 50 μέτρα φοβήθηκα πως δεν θα τα καταφέρω. Τότε έγινε κάτι. Νομίζω πως το χειροκρότημα του κόσμου με βοήθησε. Ήμουν περήφανος. Ήταν σπουδαίο συναίσθημα για μένα και μου άρεσε πολύ που όλοι με χειροκρότησαν. Ένιωσα σα να έχω κερδίσει μετάλλιο!»

Η προσπάθεια του Μουσαμπάνι, έγινε η αφορμή για να δημιουργηθούν δύο πισίνες στην Ισημερινή Γουινέα!

Keywords
Τυχαία Θέματα