Νίκος Παπαδόπουλος: Η οικογενειακή σχέση με τον Λάζαρο Ρότα, το εγγονάκι του και το ταλέντο της Ελλάδας

Ο Νίκος Παπαδόπουλος αντιμετωπίζει ως πρόκληση την πρόκριση της Εθνικής Ελπίδων στην τελική φάση του EURO 2025 από έναν όμιλο απαιτήσεων όπου μεταξύ άλλων, υπάρχουν και η Πορτογαλία και η Κροατία.

Ο προπονητής της Εθνικής Ελπίδων στέκεται στο ταλέντο που υπάρχει στην Ελλάδα και νιώθει ικανοποίηση που παιδιά όπως ο Κωνσταντέλιας, ο Κουλιεράκης, ο Τζολάκης πηγαίνουν στην Εθνική Ανδρών κι ας μην τους έχει διαθέσιμους αυτός προς το παρόν.

Μιλάει

γενικώς για το “άφθονο ταλέντο” που υπάρχει στον Ελληνα ποδοσφαιριστή ενώ στις δηλώσεις που έκανε αναφέρθηκε και στην οικογενειακή σχέση που έχει πλέον με τον Λάζαρο Ρότα, τον παίκτη της ΑΕΚ, για το εγγονάκι του, την κόρη του, και για τα έντονα συναισθήματα του να είναι κάποιος -και- παππούς. 

Για τον Ρότα είπε: “Είναι ένα παιδί που το αγαπούσα και το αγαπώ. Τον είχα φέρει στον Ηρακλή στα 17 του, τότε που βγήκαμε με την ομάδα στη Σούπερ Λιγκ. Έπαιξε στη Κ19 έγινε επαγγελματίας, όμως εγώ έφυγα εκείνη τη σεζόν και το παιδί αυτό ακολούθησε τον δικό του δρόμο. Το παιδί αυτό, ήταν φίλος με τον γιο μου και έμελλε να γίνει και γαμπρός μου”.

Για τις στιγμές που το εγγονάκι του το πήγαν οι γονείς του, η κόρη του και ο Ρότα, στη φιέστα της ΑΕΚ είπε: “Ήταν πολύ συγκινητικό. Για πρώτη φορά πήγε η κόρη μου στο γήπεδο. Τον είδα και εγώ στην τηλεόραση στην αγκαλιά του πατέρα του”.

Για το πώς είναι στον ρόλο του παππού είπε: “Είμαι άνθρωπος που κλαίω πολύ εύκολο. Δεν κρύβω τα συναισθήματά μου και το συναίσθημά μου για το εγγόνι μου είναι τρομερό”.

Για την πορεία του Λάζαρου Ρότα: «Δεν τον συμβουλεύω, μιλάμε ποδοσφαιρικά. Ο Λάζαρος είναι σε ένα τοπ επίπεδο και ακούει μόνο τον προπονητή του. Του αξίζουν συγχαρητήρια γιατί με τη νοοτροπία του και την αφοσίωσή του έφτασε ως εδώ. Έχει δουλέψει πολύ και πέρασε δύσκολα για να φτάσει στο επίπεδο αυτό. Οι συμβουλές μου είναι λίγες”.

Για τις κλήσεις που έκανε στην Εθνική Ελπίδων είπε: “Παρόλο που λείπουν οι Κουρφαλίδης και ο Τζόλης που παίζουν σε Κάλιαρι και Νόριτς, υπάρχουν κι άλλοι ποδοσφαιριστές. Κάναμε ενέργειες να έρθει στην Ελπίδων και ο Τριάντης που παίζει στην Αυστραλία και πήρε μεταγραφή στη Σάντερλαντ. Κάνουμε προσπάθειες να τον έχουμε μαζί μας, όπως και πολλά ακόμα παιδιά”.

Για τους Κωνσταντέλια, Κουλιεράκη και Τζολάκη που έκαναν το μεγάλο βήμα για την Εθνική Ανδρών είπε: “Με στεναχωρεί αρχικά που μου λείπουν και οι τρεις γιατί έχουμε δύσκολο έργο στον όμιλό μας με Κροατία και Πορτογαλία. Όμως είναι χαρά μου που είναι ήδη στην Ανδρών. Αυτός είναι άλλωστε και ο μεγάλος στόχος, η Ελπίδων να βγάλει παίκτες για την Ανδρών. Αυτός που τους ξεχωρίζει είναι το τεράστιο ταλέντο τους, ο χαρακτήρας τους, το μεταλιντέ που έχουν, η ψυχοσύνθεση που τους κάνει να αντέχουν σε μεγάλες ομάδες που παίζουν. Κυρίως όμως το ταλέντο και η ποιότητά τους”.

Για το κατά πόσο είναι πρόκληση η πρόκριση στο Εuro 2025, είπε: “Εγώ πάντα έχω πίστη μέσα μου. Υπάρχουν δυσκολίες. Είπαμε πως μας λείπουν τρεις βασικοί παίκτες, αλλά έχουμε δυνατότητες. Έχουμε ματς με την Ανδόρα και μετά έχουμε Κροατία και Πορτογαλία. Εκεί θα φανούν όλα. Ελπίζω να παίζουν περισσότερο στις ομάδες τους οι παίκτες που είναι στην Ελπίδων. Πολλές φορές οι παίκτες έρχονται χωρίς χρόνο συμμετοχής και αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα. Εμείς τους δείχνουμε εμπιστοσύνη και από τον Ιούλιο και μετά ίσως μας απασχολήσουν και παίκτες από την Κ19 που θα παίξει στο Ευρωπαϊκό της Μάλτας”.

Για το κατά πόσο υπάρχει ταλέντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αν υπάρχουν κι άλλοι παίκτες τύπου Κωνσταντέλια, είπε: “Υπάρχει ταλέντο άφθονο. Ποσοτικά οι ηλικίες 2004, 2005 και 2006 έχουν ταλέντο και θα μας απασχολήσουν. Κάποιοι ήδη το κάνουν. Στην επόμενη σεζόν αρκετοί παίκτες θα μας απασχολήσουν. Για παράδειγμα ο Κούτσιας, ο Τζίμας ήδη ακούγονται έντονα και υπάρχουν κι άλλοι από πίσω. Αρκεί να πάρουν χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους”.

Για τα δειλά βήματα που γίνονται με Έλληνες προπονητές να δοκιμάζονται στο εξωτερικό, είπε: “Το έχω συζητήσει με αρκετούς συναδέλφους μου. Στις μεγάλες ομάδες τις ελληνικές δεν δουλεύουν Έλληνες προπονητές, με αποτέλεσμα στο βιογραφικό τους οι Έλληνες προπονητές να μην έχουν παιχνίδια σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όπως για παράδειγμα σε Champions και Europa League. Οι λίγοι που έχουν παιχνίδια στο βιογραφικό τους έχουν πάει στο εξωτερικό. Όπως ο Γιώργος Δώνης και ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Παίζει ρόλο όμως και όσοι πάνε στο εξωτερικό να στηρίξουν τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Οι Σέρβοι προπονητές που πολλοί τα τελευταία χρόνια έχουν πάει στη Κίνα, στο Ντουμπάι, στις Αραβικές χώρες ή και στην Ευρώπη έπαιρναν Σέρβους παίκτες και είναι εύλογο πως πολλοί από αυτούς έμεναν για χρόνια εκεί αργότερα γίνονται προπονητές ή τεχνικοί διευθυντές και έτσι άνοιγε η αγορά για συμπατριώτες τους. Έτσι νομίζω πρέπει να σκεφτούν όλοι οι Έλληνες προπονητές που θα πάνε στο εξωτερικό. Υπάρχουν πολλοί καλοί Έλληνες προπονητές και πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία και στην Ελλάδα”.

Μίλησε για τον σπουδαίο, Ευγένιο Γκέραρντ. Είπε: “Είναι ο άνθρωπος που με έκανε ποδοσφαιριστή και έφτιαξε τον χαρακτήρα μου. Πήγα στα 16,5 χρόνια μου και έφυγα στα 27. Δεν είναι μόνο η προπόνηση και η τακτική. Διαμόρφωσε χαρακτήρες. Προσπαθώ να τον μιμηθώ και προπονητικά και κυρίως για την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση που έδινε στους ποδοσφαιριστές του. Η νοοτροπία, ο τρόπος σκέψης του και η προπόνησή του όλα ήταν πρωτοποριακά. Για μένα έχει να κάνει κυρίως με τον άνθρωπο Γκέραρντ. Είχε σπουδάσει ψυχολογία και ήταν ένα από τα στοιχεία που έδινε μεγάλη βάση. Έχω αφιερώσει πολλά πράγματα σε αυτόν και το πρωτάθλημα που πήραμε με τον ΟΦΗ. Το είχα στο μυαλό μου από την πρώτη ημέρα και αυτό έκανα. Πήγα το κύπελλο στη θέση του στο γήπεδο”.

Κάποια στιγμή, στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε και στο τραγούδι “Γίνεται” του Παντελίδη που ακουγόταν στα αποδυτήρια του Ηρακλή. Είπε: “Είναι το τραγούδι που ακούγονταν στα αποδυτήρια του Ηρακλή όταν κατακτήσαμε την άνοδο. Ήταν το τελευταίο τραγούδι που ακούγαμε πριν βγούμε για προθέρμανση. Ήταν επιλογή του αρχηγού μας τότε, Νίκου Πουρτουλίδη”.

Πηγή: Podcast “Κουβέντα στο πι και φι”.

Keywords
Τυχαία Θέματα