Με άμυνα …μπετόν “βλέπει” πεντάδα

Χρήστος Λισγάρας και Στράτος Σβάρνας εξηγούν αποκλειστικά στο novasports.gr τους λόγους για τους οποίους η Ξάνθη διαθέτει την πέμπτη καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα και βάζει πλώρη για ψηλά.

Η άμυνα αποτελεί ως τώρα το μεγάλο όπλο της Ξάνθης και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις πρώτες 16 αναμετρήσεις έχει δυσκολέψει τις περισσότερες ομάδες του πρωταθλήματος. Οι Θρακιώτες έχουν δεχτεί μόλις 14 γκολ
και διαθέτουν την πέμπτη καλύτερη άμυνα πίσω από ΠΑΟΚ, Ατρόμητο, ΑΕΚ και Αστέρα Τρίπολης, με τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς να έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του σε πέντε αγώνες. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι στις αρχές του Β’ γύρου η ομάδα του Μίλαν Ράσταβατς, αν και μετρά μόλις πέντε νίκες στο πρωτάθλημα, φιγουράρει στην 7η θέση της βαθμολογίας και δείχνει ικανή να αναρριχηθεί ακόμα ψηλότερα.

Το Novasports.gr προσπάθησε να “ανακαλύψει” το μυστικό που κάνει τη διαφορά στη θρακιώτικη ομάδα με τον Χρήστο Λισγάρα να σχολιάζει: «Πιστεύω ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι συνολικό. Η Ξάνθη στηρίζεται στην ομαδική αμυντική λειτουργία. Όλοι οι ποδοσφαιριστές, από τον σέντερ φορ μέχρι τον τερματοφύλακα, βοηθάνε στην άμυνα. Θεωρώ ότι πρέπει να δουλεύουν όλα ρολόι για να κρατηθεί το μηδέν. Έχουμε αποδείξει όλες αυτές τις χρόνιες ότι λειτουργούμε ομαδικά».

Τη δική του εκδοχή έδωσε στο novasports.gr κι ένας πιο νεαρός αμυντικός της Ξάνθης, ο Στράτος Σβάρνας, ο οποίος ανέφερε: «Η άμυνα ήταν πάντα το μυστικό της ομάδας. Δουλεύουμε καθημερινά σ΄αυτό το κομμάτι. Έχουμε “δεθεί” με τους Φλίσκα, Μπαξεβανίδη, Λισγάρα και έτσι αποδίδουμε καλύτερα. Μας ενδιαφέρει να κάνουμε σωστά την δουλειά μας, δίχως να κοιτάμε τα στατιστικά».

Στα στατιστικά πάντως καταγράφεται ένα ακόμα αξιοσημείωτο στοιχείο. Από τους 16 αγώνες πρωταθλήματος μόνο στους τρεις η Ξάνθη δέχθηκε περισσότερα από δύο γκολ, ενώ οι Θρακιώτες ηττήθηκαν μόνο από ΠΑΟΚ, Ατρόμητο και Απόλλωνα Σμύρνης. Ο 20χρονος αμυντικός τόνισε:

«Σε κάποια παιχνίδια θα συμβεί κι αυτό. Θα δεχθούμε γκολ, όμως δεν είναι το καλύτερο για μας. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολλά ακόμα και τα τρία ματς που δεχθήκαμε πάνω από δύο γκολ. Τρελαινόμαστε όταν δεχόμαστε γκολ. Με δεδομένο την καλή δουλειά που κάνουμε και την ποιότητα που έχουμε ως ομάδα στην άμυνα, κανονικά δεν θα έπρεπε να δεχόμαστε δύο γκολ σε οποιοδήποτε παιχνίδι».

Ο Χρήστος Λισγάρας είπε για το ίδιο θέμα: «Αρχικά θέλω να τονίσω ότι είμαστε μια οικογένεια. Υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ μας. Καθημερινά δουλεύουμε σκληρά με τον προπονητή μας και σε κάποια παιχνίδια θα συμβεί κι αυτό. θα δεχθούμε γκολ. Δε μας αρέσει να δεχόμαστε γκολ, αλλά συμβαίνει».

Αμυντικά, τα 14 γκολ που έχει δεχθεί η Ξάνθη αποτελούν ένα από τα όπλα της ομάδας ως τώρα και όπως φαίνεται αν βελτιωθεί και επιθετικά, θα μπορεί να θέσει ως στόχο ακόμα και την είσοδό της στην πεντάδα.

«Δεν θεωρώ ότι είναι άμεσος στόχος μας. Μας ενδιαφέρει κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Θέλουμε να κερδίζουμε σε κάθε ματς. Αυτός είναι ο στόχος μας όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως γι’ αυτή την χρονιά”, τονίζει ο Λισγάρας, με τον Σβάρνα να συμπληρώνει: Κάθε χρόνο έχουμε στόχο την πεντάδα. Δυστυχώς, πέρυσι δεν το καταφέραμε. Βέβαια, πάντα κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Στο τέλος του πρωταθλήματος ελπίζω να τα καταφέρουμε. Θα βάλουμε τα δυνατά μας για να πετύχουμε».

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας του Ράσταβατς στο πρωτάθλημα είναι οι αγώνες στα Πηγάδια. Τα εντός έδρας ματς ενδεχομένως να αποτελούν πλεονέκτημα για άλλες ομάδες. Για την Ξάνθη όμως αυτό δεν ισχύει, αφού η μόλις μία νίκη σε οκτώ παιχνίδια είναι στοιχείο που αποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια στον Β’ γύρο για να επιτευχθεί ο στόχος της πεντάδας.
Keywords
Τυχαία Θέματα