“Μαρία Τσάλλα”: Η Ιρίνα Σμίροβα ήταν η “νονά” των κατασκόπων της Ρωσίας

Από το 2018 δρούσε στη χώρα μας, έχοντας την κάλυψη της ερασιτέχνη φωτογράφου και της ήσυχης καταστηματάρχη με πλεχτά στο Παγκράτι. Το όνομά της “Μαρία Τσάλλα”, αλλά το πραγματικό ήταν Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα. Επάγγελμα; Ρωσίδα κατάσκοπος, την οποία κατάφερε και ανακάλυψε η ΕΥΠ, αλλά κάπως αργά, καθώς η 32χρονη διέφυγε από τη χώρα.

Η “Μαρία Τσάλλα” έχτιζε ένα προφίλ τόσο στους γείτονές της όσο και μέσω των social media, στα

οποία φρόντιζε επιμελώς να κρύβει το πρόσωπό της με καλλιτεχνικό τρόπο, ώστε κανείς να μην μπορεί υποπτευθεί τη δράση της.

Σύμφωνα με το Star όμως, πίσω από την κάλυψη, ήταν η “νονά” των κατασκόπων της Ρωσίας. Η γυναίκα που έδινε όνομα και οντότητα στα “πιόνια” που “έσπερναν” οι Ρώσοι στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς έφτασε η ΕΥΠ στα ίχνη της

Τον περασμένο Ιανουάριο όμως, η ΕΥΠ την εντόπισε. Ανακάλυψε μια… περίεργη δραστηριότητα ξένων δυνάμεων, γύρω από ονόματα ανθρώπων που είχαν πεθάνει.

Το 2018, η 32χρονη εξέδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης χρησιμοποιώντας τα στοιχεία ενός βρέφους που πέθανε στη γέννα, με ημερομηνία γέννησης και θανάτου τον Δεκέμβριο του 1991.

Από την έρευνα στο Ληξιαρχείο διαπιστώθηκε ανακολουθία του ηλεκτρονικού αρχείου καταχώρισης με τα έντυπα δικαιολογητικά που είχαν κατατεθεί. Είχαν σκιστεί κάποιες σελίδες και είχαν αντικατασταθεί από άλλες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα, ενώ χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής.

H ΕΥΠ έστειλε τη φωτογραφία της σε συνεργαζόμενες υπηρεσίες και κατάφερε να την ταυτοποιήσει, όχι όμως και να την συλλάβει.

Αυτό έκανε η “Μαρία Τσάλλα”. Άρπαζε πιστοποιητικά από μωρά που πέθαιναν στη γέννα ή στοιχεία από πολίτες που απεβίωσαν και “ζωντάνευε” με ελληνικά στοιχεία συνεργάτες της- κατασκόπους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν την είχε καταλάβει κανείς στη γειτονιά. Ούτε ο σύντροφός της που έμενε στο ίδιο σπίτι.

Αρχές Ιανουαρίου έφυγε από τη χώρα

Φαίνεται πως η ίδια κατάλαβε πρώτη ότι οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη της και σύμφωνα με τους γείτονές της, ένα πρωί, εμφανίστηκε ένα λευκό βαν όπου φόρτωσαν τα πράγματά της.

Η “Μαρία Τσάλλα” έχει αποκαλυφθεί και οι Ρώσοι την απομακρύνουν αμέσως. Η ταυτότητά της, το μαγαζί , ο αγαπημένος της στην Ελλάδα εξαφανίζονται με ταχύτητα αστραπής. Η Ιρίνα Σμίροβα πλέον ζητά να της κρατήσει για λίγο το μαγαζί μια υπάλληλός της και στις 4 Ιανουαρίου επιστρέφει στη Μόσχα, όπου μετατρέπεται μαζί με τον νόμιμο σύζυγό της σε πολίτες-φαντάσματα με νέα στοιχεία.

“H κυρία Μαρία έφυγε, αρχές Ιανουαρίου, ήταν να επιστρέψει τέλη Ιανουαρίου. Μας είπε ότι δε θα επιστρέψει λόγω προσωπικών θεμάτων. Κάτι πολύ σοβαρό και μεγάλο της έτυχε και δε θέλει να επιστρέψει Ελλάδα. Κάποια στιγμή μου στέλνει μήνυμα, ότι δεν μπορώ να επιστρέψω στην Ελλάδα και το μαγαζί μπορείς να το αναλάβεις εσύ ή να το κλείσεις. Ήξερε γλώσσες, ελληνικά δεν ήξερε καλά”, λέει η υπάλληλος που είχε προσλάβει για το μαγαζί της.

Η 32χρονη συστηνόταν ως παιδί μεταναστών από τη Μόσχα και αφότου νοίκιασε το διαμέρισμα σε πολυκατοικία στο Παγκράτι, έναν χρόνο αργότερα άνοιξε κι ένα κατάστημα χειροτεχνίας και πλεκτικής.

Η δράση της “Μαρίας Τσάλλα” ενδεχομένως δεν περιοριζόταν μόνο στη χώρα μας καθώς, ως πολίτης της ΕΕ, θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα
“Μαρία Τσάλλα”, Ιρίνα Σμίροβα, “νονά”, Ρωσίας,“maria tsalla”, irina smirova, “nona”, rosias