Λίνεκερ: Και ποδοσφαιριστής και παρουσιαστής

Ο Λίνεκερ γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1960 στο Λέστερ της Αγγλίας, σε μια οικογένεια μανάβηδων. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην πόλη της ομάδας το 1978 και σύντομα έγινε ένας από τους πιο παραγωγικούς επιθετικούς της χώρας. Κατέκτησε τρεις φορές το βραβείο Golden Boot στην Αγγλία, με τη Λέστερ, την Έβερτον και την Τότεναμ, σημειώνοντας συνολικά 238 γκολ σε 461 συμμετοχές στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Φόρεσε

επίσης τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, όπου κατέκτησε το Copa del Rey και το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Αποσύρθηκε το 1994 αγωνιζόμενος με τα χρώματα της και για την Nagoya Grampus Eight της Ιαπωνίας. Είναι ένας από τους λίγους Άγγλους παίκτες που… πέτυχαν στο εξωτερικό, ενώ ψηφίστηκε δεύτερος στη Χρυσή Μπάλα του 1986 μετά τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις στην Έβερτον και την Μπαρτσελόνα.

Ήταν επίσης βασικός παίκτης της εθνικής ομάδας της Αγγλίας, συγκεντρώνοντας 80 συμμετοχές και πετυχαίνοντας 48 γκολ. Είναι ο τέταρτος καλύτερος σκόρερ της Αγγλίας όλων των εποχών, πίσω από τους Χάρι Κέιν, Γουέιν Ρούνεϊ και Μπόμπι Τσάρλτον. Κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ που έχει πετύχει Άγγλος ποδοσφαιριστής στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με 10 γκολ σε δύο διοργανώσεις. Κέρδισε το βραβείο του Χρυσού Παπουτσιού στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, όπου σημείωσε έξι γκολ, συμπεριλαμβανομένου ενός χατ-τρικ εναντίον της Πολωνίας. Βοήθησε επίσης την Αγγλία να φτάσει στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990, όπου πέτυχε τέσσερα γκολ, συμπεριλαμβανομένου ενός πέναλτι εναντίον της Δυτικής Γερμανίας.

Θεωρείται ευρέως ως ένας από τους καλύτερους επιθετικούς της γενιάς του και ένας από τους καλύτερους Άγγλους παίκτες όλων των εποχών. Ήταν γνωστός για τα κλινικά του τελειώματα και την έξυπνη κίνησή του μέσα στην περιοχή. Δεν δέχτηκε ποτέ κόκκινη κάρτα κατά τη διάρκεια της καριέρας του και τιμήθηκε με το βραβείο Fair Play της FIFA το 1990.

Πλέον παρουσιαστής…

Αφού αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο, ο Λίνεκερ ξεκίνησε μια επιτυχημένη καριέρα στα μέσα ενημέρωσης. Από το 1999 είναι ο παρουσιαστής της κορυφαίας ποδοσφαιρικής εκπομπής του BBC Match of the Day, καθώς και ο κύριος παρουσιαστής των ζωντανών ποδοσφαιρικών αγώνων στο BBC Sport. Έχει καλύψει αρκετές διεθνείς διοργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τέλος, έχει εργαστεί για άλλους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, όπως το Al Jazeera Sports, το Eredivisie Live, το NBC Sports Network και το BT Sport.

Keywords
Τυχαία Θέματα