Λ.Α. Λέικερς: Γι’ άλλη μια φορά σε κρίσιμο σταυροδρόμι… (video)

Οι «Λιμνάνθρωποι» απέδειξαν πως παραμένουν στο κυνήγι των… «χαμένων μαγισσών» μετά και τη χθεσινή απομάκρυνση του Ντάρβιν Χαμ από την τεχνική ηγεσία της ομάδας

Άλλη μια σεζόν που τελείωσε πρόωρα, σύμφωνα με τις – πάντα – υψηλές προσδοκίες των Λ.Α. Λέικερς γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τον πρώτο γύρο των Play Offs του ΝΒΑ με «θύτες» τους Ντένβερ Νάγγετς και τελικό απολογισμό της σειράς 4ν.-1ητ. υπέρ της παρέας του κραταιού, Νίκολα Γιόκιτς.

Δεν ήταν

δα και πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τί θ’ ακολουθούσε για την ομάδα που έχει δύο τεράστιους βασικούς άξονες, όπως τέτοιοι είναι οι ΛεΜπρόν Τζέιμς κι ο Αντόνιο Ντέιβις αλλά πλην αυτών, όλοι οι υπόλοιποι, μαζί και κάθε προπονητής που θα δοκιμαστεί στην «ηλεκτρική» καρέκλα της ομάδας τελούν υπό αμφισβήτηση.

Η αρχή έγινε…

Ο πρώτος που «πλήρωσε το μάρμαρο» ήταν ο Ντάρβιν Χαμ. Μετά από δύο χρόνια στον πάγκο της ομάδας, είδε την Τζίνι Μπας να του δείχνει την πόρτα της εξόδου, με μια απόφαση που συζητήθηκε, συζητιέται και θα συνεχίσει να συζητιέται έντονα και τις επόμενες ημέρες ως προς την ορθότητα αυτής, καθώς οι απόψεις για τις ικανότητες αλλά και τις ευθύνες του 50χρονου είναι αντικρουόμενες.

Με όλα όσα προηγήθηκαν, από το ξεκίνημα μέχρι και το τέλος της σεζόν είχαν ως αποτέλεσμα ενός συνόλου που – σίγουρα – δεν έμοιαζε τόσο ικανή ώστε να χαρακτηριστεί ως «διεκδικήτρια του τίτλου», πιθανόν ούτε καν ως μία μεταξύ των πλέον ικανών ανταγωνιστών και παρόλα αυτά κατάφερε να πάρει έναν τίτλο, στο τουρνουά που διεξήχθη στο ξεκίνημα της σεζόν.

epa11056213 Los Angeles Lakers head coach Darvin Ham gestures to players during the second half of an NBA basketball game between the Los Angeles Lakers and Miami Heat in Los Angeles, California, USA, 03 January 2024. EPA/CAROLINE BREHMAN SHUTTERSTOCK OUT

Προβλήματα τραυματισμών, μια κορυφαία ηγετική μορφή ενός σπάνιου παίκτη, που όμως «φλερτάρει» με τα 40, ένας αμφιλεγόμενος τεχνικός, στοιχεία που όλα μαζί δύσκολα έμοιαζαν ως ικανά για να συνθέσουν το κολλάζ μιας πρωταθλήτριας ομάδας.

Πολλά τα… «αν» και φέτος για την ομάδα της πόλης των αγγέλων. Θα ήταν η ίδια σεζόν αν ήταν υγιείς οι Βάντερμπιλτ, Βίνσεντ στην αναγκαστική διαχείριση του έμψυχου δυναμικού στην κανονική διάρκεια, οι δύο βασικοί αμυντικοί στην πίεση πάνω στην μπάλα στον εκάστοτε «εγκέφαλο» της αντίπαλης ομάδας; Πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα αν ο Χαμ άφηνε στην άκρη τα αρχικά πειράματα στα οποία επιδόθηκε ρίχνοντας στο παρκέ εξ αρχής τηνς κατά τεκμήριο καλύτερη πεντάδα του; Ποιός φταίει, ποιός το πιστώνεται και ποιός-ποιοι θα επιστρέψουν για την επόμενη σεζόν;

Τα δεδομένα κι οι προοπτικές…

Βάσει των εξελίξεων, η ιδιοκτησία το χρέωσε στον μεγαλύτερο βαθμό στην τεχνική ηγεσία με συνέπεια να μπει ξανά στη δίνη της αναζήτησης νέου τεχνικού, φυσικά σε συναρμογή με τη σφοδρή διάθεσή της να διατηρήσει στο δυναμικό της τον «Βασιλιά». Ο τελευταίος, που ολοκλήρωσε την 21η σεζόν του έχοντας αγωνιστεί σε 71 αγώνες με 25.7π, 8.3ας., 7.3ρ. και 41% στα 3π., έχει τη δυνατότητα ν’ αρνηθεί τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του από το οποίο μπορεί να λάβει 51,4 (!) εκατομμύρια δολάρια, καθώς όπως λέγεται σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να δει σε ποιά ομάδα θα καταλήξει ο γιος του που φέτος θα είναι στα ντραφτ, προκειμένου να τον πλαισιώσει και ν’ αγωνιστούν μαζί, με δυνατότητα ν’ αναζητήσει συμβόλαιο 55 εκατομμυρίων δολαρίων! Πάντως, να ψάχνει κάποιος «αχίλλειο πτέρνα» σ’ αυτό το αγωνιστικό θαύμα θα πρέπει να την αναζητήσει στην αμυντική του συνέπεια.

Ένας ακόμη που μπορεί να βρεθεί – με τον ίδιο τρόπο δηλαδή κάνοντας χρήση του όρου που υπάρχει στο συμβόλαιό του για τον τελευταίο χρόνο -είναι ο Ντ’ Άντζελο Ράσελ αφήνοντας το εγγυημένο συμβόλαιο των 18,7 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει λαμβάνειν. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και οι Κρίστιαν Γουντ, Τζάκσον Χέιζ, Καμ Ρέντις, οι Ντίνγουίντι, Πρινς μπορούν να λάβουν προσφορές για ν’ αποχωρήσουν ενώ ο Κρίστι θα δοκιμάσει τα… «νερά» της ελεύθερης αγοράς. Η ομάδα θα έχει δύο επιλογές στο επεερχόμενο ντραφτ, στο 17 και στο 55.

Παρόιτι το στιλ παιχνιδιού της ομάδας επικρίθηκε για… «καθυστερημένες προισαρμογές» στο παιχνίδι του αντιπάλου στην κανονική διάρκεια της σεζόν, αμέσως μετά συνέβη ακριβώς το αντίθετο με συνέπεια οι Λέικερς να περάσουν τους Μέμφις Γκρίζλις αλλά και τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς.

Πολλοί επικριτές του Χαμ δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τα πλάνα του στην ποστ σίζον. Τα προβλήματα τραυματισμών από νωρίς με τους Βάντερμπιλτ (σ.σ. ρήξη αχίλλειου τένοντα), Χατσιμούρα (σ.σ.διάσειση). Στράφηκε στον Πρινς αλλά κι εκείνος αποχώρησε γοργά με πρόβλημα στο γόνατο. Για εννιά αγώνες δεν ξεκίνησε στην αρχική πεντάδα τον Ριβς, επιλογή που έφερε δυσαρέσκεια και μουρμούρα στ’ αποδυτήρια.

Πάραυτα οι Λέικερς ξεκίνησαν καλά, κατέκτησαν το «Inside Tournament» αλλά η συνέχεια ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη. Το σκληροτράχηλο πρόγραμμα απαιτούσε το καλύτερο δυνατό από όλους κι αυτό κάθε άλλο παρά έγινε, συνεπικουρούμενων όλων των υπολοίπων παραμέτρων.

Το κρίσιμο σημείο…

Τον περασμένο Γενάρη, μετά από διαδοχικές ήττες σε Χιούστον και Μινεζότα ο ΛεΜπρόν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του δημοσιεύοντας στον προσωπικό του λογαριασμό μια κλεψύδρα που αδειάζει, στέλνοντας το μήνυμα πως η υπομονή του εξαντλείται. Τόσο αυτός όσο και ο Ντέιβις έμειναν εκτός του επόμενου αγώνα στη Βοστώνη, με τους «λιμνανθρώπους» να πετυχαίνουν μια σπουδαία μεν νίκη αλλά «Πύρρειο» καθώς σ’ αυτήν τραυματίστηκε ο Βάντερμπιλτ χάνοντας το υπόλοιπο της σεζόν.

Αναγκαστικά πλέον, ο Χαμ επανέφερε τον Χατσιμούρα και την πεντάδα που θύμιζε την αντίστοιχη των περσινών πλέι οφ με την ομάδα να τρέχει ρεκόρ 22ν.-10ητ. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν πόσο διαφορετικά θα είχε εξελιχθεί η σεζόν, η συγκεκριμένη κίνηση – επιλογή είχε γίνει εξ αρχής.

Μπαίνοντας λοιπόν σε μια σημαντική περίοδο αλλαγών το κύριο δεδομένο είναι πως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς δεν μπορεί και δεν προτίθεται να υποστηρίξει μια διαδικασία μακροπρόθεσμης εξέλιξης του ρόστερ. Ανώνυμες πηγές της ομάδας, υποστηρίζουν πως μία σκέψη έχει να κάνεις με την παραχώρηση των προσεχών τριών επιλογών πρώτου γύρου, προκειμένου ν’ αποκτηθεί ένας εκ ων ΝτεΖούντε Μάρεϊ και Τρε Γιανγκ από την Ατλάντα.

Ωστόσο, σε πρώτη προτεραιότητα από χθες έχει μπει το θέμα του προπονητή με τα ονόματα των Μπούντενχολζερ (σ.σ. πρώην προπονητής του Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι), Λου (νυν τεχνικός των Κλίπερς και προπονητής του ΛεΜπρόν στο Κλίβελαντ), Ρέντικ και πολλών ακόμη – κυρίως – βοηθών να έχουν πέσει στο τραπέζι.

Keywords
Τυχαία Θέματα