Κόντρα σε μια (επιθετική) Λερναία Υδρα

Από την day-1 της προετοιμασίας ο Γιώργος Μπαρτζώκας έθεσε ως βασική προϋπόθεση επιβίωσης στη φετινή Ευρωλίγκα τη σκληρή άμυνα. Μπορεί τα μέτρια αποτελέσματα να μην έχουν δικαιώσει την ομάδα που παλεύει με ένα ατέρμονο κύκλο τραυματισμών και απουσιών αλλά οι αμυντικοί δείκτες του Ολυμπιακού είναι σε επίπεδα πραγματικά αξιοπρόσεκτα: Στους πρώτους 7 αγώνες της Ευρωλίγκας ο Ολυμπιακός δίνει στους αντιπάλους του 75 πόντους

κατά μέσο όρο. Η αμυντική φιλοσοφία της ομάδας θα δοκιμαστεί απόψε σε μεγάλο βαθμό στο ουδέτερο Βελιγράδι κόντρα σε μια από τις καλύτερες επιθέσεις της διοργάνωσης. Τη Μακάμπι που έχει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση και σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού της μοιάζει να έχει….κοπιάρει τον περσινό Ολυμπιακό.

Σίγουρα πάντως δεν του μοιάζει σε κάτι. Οι Ισραηλινοί είναι μια ομάδα με τεράστιο επιθετικό ταλέντο αλλά αυτό βασίζεται περισσότερο σε ένα ελεύθερο στιλ παιχνιδιού με μπόλικους αυτοσχεδιασμούς και κυρίως στα κέφια του Λορέντζο Μπράουν που κάνει μια μαγική σεζόν τόσο σε επίπεδο εκτέλεσης όσο και δημιουργίας. Η επιστροφή του Γουέιντ Μπάλντγουιν που έπαιξε τον μόλις δεύτερο αγώνα της σεζόν την περασμένη εβδομάδα κόντρα στην Μπάγερν γεμίζει την περιφέρεια με ένα δεύτερο προικισμένο σκόρερ. Μπορεί το ελεύθερο επιθετικό μπάσκετ να είναι κανόνας για τη Μακάμπι αλλά η ομάδα έχει ρόλους και μάλιστα πολύ διακριτούς. Ο Μπόνζι Κόλσον κάνει τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του αυτό το διάστημα, ο Νίμπο είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα στους ψηλούς και η έφεσή του στο επιθετικό ριμπάουντ αποτελεί ένα πρόσθετο όπλο στη φαρέτρα του Κάτας. Ακόμη και οι γηγενείς παίκτες έχουν τη δική τους συμμετοχή στο δημιούργημα του Κάτας. Μπλατ και Ντι Μπαρτολομέο δύσκολα θα κάνουν λάθη και όταν χρειαστεί το μακρινό τους σουτ μπορεί να ξελασπώσει την ομάδα σε σημεία που κολλάει επιθετικά, ενώ ο Σόρκιν μπορεί να μη γεμίζει το μάτι με τις τεχνικές αρετές του αλλά είναι ένας αληθινός μαχητής του λόου-ποστ που δε θα διστάσει να βάλει το κορμί του σε όλες τις φάσεις.

Προφανώς, και για προφανείς λόγους το μονοπάτι της Μακάμπι είναι σπαρμένο με μπόλικα εμπόδια. Θα είναι τσιγγάνα και χωρίς αληθινή έδρα ίσως και για όλη τη σεζόν, πρόλαβε να παίξει μόλις ένα ματς μπροστά στο καυτό κοινό της και θα αργήσει πολύ να ξαναπατήσει το παρκέ του Γιαντ Ελιάου Οιφυσικές και πνευματικές αντοχές των παικτών της θα βρίσκονται σε μια διαρκή δοκιμασία αλλά για την ώρα φαίνεται ότι ανταποκρίνονται σε μια συνθήκη που μόνο μια άλλη ομάδα έχει αντιμετωπίσει στη διοργάνωση. Η ξεσπιτωμένη λόγω εμφυλίου Παρτίζαν του 1992.

Το αμυντικό δόγμα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα δοκιμαστεί πιο σκληρά από κάθε άλλο βράδυ απόψε. Κόντρα σε μια Λερναία Ύδρα ο λειψός και πάλι Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να ζήσει από την άμυνα του.Αλλά είναι εξαιρετικά πιθανό το κριτήριο να είναι η επίθεση του. Απέναντι σε μια άμυνα που προσφέρει απλόχερα πόντους (η Μακάμπι έχει παθητικό 87,3 πόντους στην Ευρωλίγκα) ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία να δείξει περισσότερα πράγματα από ότι στους επτά προηγούμενους αγώνες του. Αν δεν το έχετε προσέξει, πράγμα απίθανο, οι ερυθρόλευκοι σε αυτούς τους επτά αγώνες τους έχουν περάσει μόνο μια φορά τους 80 πόντους χωρίς έξτρα πεντάλεπτα και παρατάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα