Κανονικά, πρέπει να ντρεπόμαστε...

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ την περασμένη Δευτέρα (20/11) στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίστηκε ως ιστορική, διότι ήταν η πρώτη που έγινε εκτός Αθήνας. Τα θέματα που την απασχόλησαν δε, ήταν εξόχως σημαντικά και δικαιολογημένα τράβηξαν το ενδιαφέρον όλων μετά το πέρας της. Μέχρις εδώ καλά!

Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο «αλλά». Οι εργασίες της ΕΕ της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής
Ομοσπονδίας έγιναν υπό την άμεση επιτήρηση της τριμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης, που όρισαν από κοινού οι FIFA και UEFA το περασμένο καλοκαίρι. Αντικείμενο αυτής της Επιτροπής είναι να παρακολουθεί τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, αρχής γενομένης από τα τεκταινόμενα στην ΕΠΟ.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, λοιπόν, εδώ ακριβώς βρίσκεται το θέμα. Αυτό είναι το σημείο, στο οποίο ως Έλληνες θα έπρεπε να εστιάζουμε. Και να ντρεπόμαστε, συνάμα! Γιατί είναι ντροπή η ανάγκη ύπαρξης αυτής της Επιτροπής, κατ’ αρχάς, και το ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να εξακολουθεί να επιτηρείται για να λειτουργεί, κατά δεύτερον.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, είπε πολλά και ενδιαφέροντα στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, το μεσημέρι της Δευτέρας (20/11) στη Θεσσαλονίκη. Μίλησε για το θέμα του Ομοσπονδιακού τεχνικού, για την έδρα της Εθνικής Ανδρών, για το πλάνο ανάπτυξης που επιθυμεί η διοίκησή του να εφαρμόσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά, για το θέμα της διαιτησίας, για τις παθογένειες –όπως τις θεωρεί ο ίδιος- που βρήκε στην ΕΠΟ και για διάφορα άλλα.

Προσωπικά, αυτό που σημείωσα με έντονα γράμματα είναι η δέσμευσή του ότι η παρούσα διοίκηση της Ομοσπονδίας, με τον τρόπο λειτουργίας της, θα επισπεύσει το χρόνο παραμονής της Επιτροπής Παρακολούθησης των FIFA και UEFA. Να σημειώσουμε εδώ ότι εξ αρχής ορίστηκε από τις ανώτατες αυτές ποδοσφαιρικές αρχές ο χρόνος διάρκειας ζωής αυτής της Επιτροπής να είναι ετήσιος. Δηλαδή, ο κύκλος εργασιών της κλείνει τον Ιούλιο του 2018. Άρα, με βάση τη δέσμευση του Γραμμένου, στόχος είναι να έχει ολοκληρώσει την παρουσία της στην Ελλάδα πριν τον Ιούλιο του ερχόμενου έτους.

Μα, καλά, θα πει κάποιος, θα γίνουν όλα ρόδινα και καλώς καμωμένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Θα καταφέρει το ίδιο το ποδόσφαιρο, ως οργανισμός, να απαλλαγεί μέσα σε λίγους μήνες από τις παθογένειες που το ταλαιπωρούν δεκαετίες ολόκληρες; Να γίνει δεκτικό σε ένα σωρό μεταρρυθμίσεις, απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό του; Και το εύκολο συμπέρασμα, στο οποίο θα μπορούσε να καταλήξει αυτός που θα έβαζε αυτά τα ερωτήματα, θα μπορούσε να ήταν ότι όχι μία, αλλά... δύο τέτοιες Επιτροπές Παρακολούθησης χρειάζεται να λειτουργούν στην Ελλάδα –ίσως και για περισσότερο χρόνο από τους δώδεκα μήνες.

Πάλι, λοιπόν, επιστρέφουμε στο θέμα της ντροπής! Απλά και ξεκάθαρα, αν ως Έλληνες δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε στο θέμα του ποδοσφαίρου, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο από μια μικρογραφία της κοινωνίας μας ολόκληρης, και χρειάζεται παρέμβαση ξένης δύναμης για να... κυλάει σωστά η μπάλα στο χορτάρι, ε, τότε καλύτερα ας δεχτούμε ότι ορθώς έχουμε παραδώσει (σε μεγάλο βαθμό) τα κλειδιά της χώρας.

Φυσικά, τα συμφέροντα είναι μεγάλα στο ποδόσφαιρο. Βεβαίως, τα χρήματα που γυρίζουν γύρω από αυτό είναι πολλά. Κι αλλού, όμως, τα συμφέροντα είναι μεγάλα –κι ακόμη μεγαλύτερα. Κι αλλού τα χρήματα είναι πολλά –έως πάρα πολλά. Προσπαθούν, όμως, να συνεννοηθούν. Να συντονιστούν με τη σύγχρονη πραγματικότητα, η οποία, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου όλοι γνωρίζουν τι γίνεται ανά την υφήλιο, επιτάσσει διαφορετικές πρακτικές και όχι παλαιού τύπου συμπεριφορές, που μας έφεραν ως ελληνικό ποδόσφαιρο (αλλά και ως χώρα, γενικότερα) μέχρι εδώ.

Το πλάνο ανάπτυξης, που ευαγγελίζεται ότι θα εφαρμόσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο η διοίκηση Γραμμένου, ευχόμαστε ολόψυχα να βάλει τον δύσκολο αυτό χώρο στο δρόμο του εκσυγχρονισμού, απομακρύνοντας το δυνατόν γρηγορότερα την ανάγκη ύπαρξης της Επιτροπής Παρακολούθησης. Από... Τρόικα στην Ελλάδα χορτάσαμε τα τελευταία χρόνια, δεν μας χρειάζεται και μια τέτοια στο ποδόσφαιρο. Ας δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό και μόνοι μας, όπως δήλωσε στα κανάλια novasports ο επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης, Χέρμπερτ Χούμπελ, μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου του νυν προέδρου της ΕΠΟ. Ας δείξουμε, επιτέλους, ότι μπορούμε να αυτοδιοικηθούμε σε όλα τα επίπεδα. Το ποδόσφαιρο, το λαοφιλέστερο άθλημα στη χώρα αυτή, μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή!
Keywords
Τυχαία Θέματα