Καλή εικόνα, κακή αποτελεσματικότητα, κομβική νίκη και μαθήματα ζωής

Παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ, ο ΠΑΟΚ επικράτησε 2-1 του Ατρομήτου (45’ πεν. Βιεϊρίνια, 71’ Κάμπος – 22’ Στρούγγης) στην τελευταία αγωνιστική της ποινής των κεκλεισμένων θυρών της Τούμπας και ανέβηκε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας μαζί με την ΑΕΚ. Ο αγώνας κόντρα στην ομάδα – έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος είχε τη μεγαλύτερη σημασία από όλους όσοι προηγήθηκαν ως τώρα. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου κι οι ποδοσφαιριστές του προέρχονταν από την ήττα στο ΟΑΚΑ
που προκάλεσε τους πλέον έντονους – ως τώρα – κλυδωνισμούς κι αρκετές, κρίσιμες συζητήσεις εντός της ομάδας για το μέλλον της και πώς θα συνεχίσει να πορεύεται σ’ αυτό. Απέναντί της δεν είχε κάποιον αντίπαλο που από μόνος του ως όνομα λειτουργεί ως ιδιαίτερο κίνητρο όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις που οι ποδοσφαιριστές αυθόρμητα υπερβάλουν εαυτόν για να τον καταβάλουν. Παρόλα αυτά, αντιμετώπισαν το – κατά τεκμήριο – καλύτερο σύνολο της λίγκας ως τώρα, με τις περισσότερες νίκες εκτός έδρας (σ.σ. τρεις τον αριθμό) και που είχε να δεχτεί γκολ στο πρωτάθλημα οκτώ αγώνες! Ενα δημιούργημα του προπονητή της, Νταμίρ Κάναντι, το οποίο παρά τις απουσίες των Χατζηισαϊα, Γιαννούλη, Ουάρντα, Μανούσου ήξερε τί θέλει και πως να το πάρει, εφαρμόζοντας πιστά το αγωνιστικό της πλάνο, με συγκέντρωση, συνοχή, υπομονή κι επιμονή αλλά με κυριότερα χαρακτηριστικά την εσωτερική ηρεμία και τη σφοδρή αυτοπεποίθηση.

Για να μπορέσει να υπερκεράσει όλα αυτά τα εμπόδια ο «Δικέφαλος» όφειλε να πράξει τα ίδια κι ακόμη καλύτερα ώστε να κόψει πρώτος το νήμα της νίκης. Ξεκίνησε την αναμέτρηση με τις δικές του απουσίες (σ.σ. Ζαμπράνο, Πέλκας, Μπίσεσβαρ, Λέοβατς και Μαουρίσιο μεταξύ άλλων) με τον Βιεϊρίνια ως αριστερό οπισθοφύλακα και τον Κουλούρη στην κορυφή αντί του Πρίγιοβιτς. Εκανε την πρώτη του ευκαιρία πριν καλά – καλά συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό με τον Κάμπος να σεντράρει από δεξιά, τον Μάτος να παίρνει την κεφαλιά από πλεονεκτική θέση και τον Γιαννιώτη να μπλοκάρει. Εξι λεπτά μετά και πάλι ο Κάμπος σέρβιρε από αριστερά, νέα κεφαλιά από τον Κρέσπο και πάλι όμως δίχως η μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα καθώς πέρασε άουτ. Καλή κυκλοφορία, σωστές αλληλοκαλύψεις ενεργοποιώντας έπειτα από καιρό τον Κάνιας – ως παρτενέρ του Τσίμιροτ – και προσπαθώντας να κάνει το ίδιο και με τους Μακ – Κουλούρη.

Κόντρα στη ροή του αγώνα, ένα φάουλ του Μάτος ανάμεσα στη δεξιά γωνία της μεγάλης περιοχής του Ρέι και του κόρνερ, η εκτέλεσή του από τον Ούμπιδες, η κεφαλιά του 20χρονου Στρούγγη (σ.σ. το Σάββατο υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο), το κακό μαρκάρισμά του από τον Κουλούρη κι η κακή αντίδραση του Ρέι αποτέλεσαν τον αρνητικό συνδυασμό για το 0-1 και τον αιφνιδιασμό των γηπεδούχων. Η πλάστιγγα της αυτοπεποίθησης έγειρε σημαντικά υπέρ της ομάδας του Περιστερίου, γνωρίζοντας παράλληλα ότι ο ΠΑΟΚ θα πιέσει για την ισοφάριση, θ’ ανοιχτεί δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για τις αντεπιθέσεις όπου καραδοκούσαν οι γρήγοροι Ούμπιδες, Βασιλακάκης, Ντιγκινί και Ντάουντα. Σε μια από αυτές στο 33’ ο Ντάουντα τροφοδότησε τον Ντιγκινί (σ.σ. με τον Κάνιας δίπλα του) που υποδείχτηκε σε αντικανονική θέση προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των ανθρώπων του Ατρομήτου.

Η αντίδραση για τους γηπεδούχους ήρθε στην αμέσως επόμενη φάση με νέα σέντρα του Κάμπος από δεξιά και τον επερχόμενο στον άξονα Ελ Καντουρί να χάνει μοναδική ευκαιρία πλασάροντας πάνω στην κίνηση άουτ. Στο 37’ ήταν η σειρά των ανθρώπων του «Δικεφάλου» να διαμαρτυρηθούν για μαρκάρισμα του Μάνσον πάνω στον Κουλούρη εντός περιοχής και τρία λεπτά μετά τον Κάνιας να χάνει – ακόμη μια – σπουδαία ευκαιρία με δυνατό σουτ από τις παρυφές της μεγάλης περιοχής που πέρασε λίγο άουτ. Αμεση ήταν κι η απάντηση του Ατρομήτου με τον Βασιλακάκη να τροφοδοτείται από τον Ντάουντα εντός περιοχής του Ρέι και να πλασάρει άουτ. Το πλέον κρίσιμο σημείο όμως για τον ΠΑΟΚ ήρθε στο 44’ όταν ο Στρούγγης μάρκαρε από πίσω τον Μακ εντός περιοχής με τον διαιτητή να υποδεικνύει την εσχάτη των ποινών, σε μια φάση που προκάλεσε εκ νέου τις διαμαρτυρίες των ποδοσφαιριστών του Ατρομήτου αρχικά και τον Αυστριακό τεχνικό της ομάδας να δηλώνει σχετικά μετά το τέλος του αγώνα πως για τον ίδιο η ορθότητα της συγκεκριμένης απόφασης ήταν ... 50%-50%. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Βιεϊρίνια, που επέστρεψε στο σκοράρισμα με τον ΠΑΟΚ όπως ακριβώς είχε φύγει: με πέναλτι κόντρα στον Ατρόμητο, αφιερώνοντας το γκολ σ’ ένα από τα πλέον αγαπημένα του πρόσωπα που πριν από λίγες ημέρες είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε χωρίς διαφοροποιήσεις, μα με την ίδια διάθεση κι επιμονή από τους γηπεδούχους να κυκλοφορήσουν σωστά την μπάλα, να προσεγγίσουν την αντίπαλη περιοχή κυρίως από τις πτέρυγες και να βάλουν όσο το δυνατόν περισσότερους ποδοσφαιριστές σ’ αυτήν. Κινητήριος μοχλός ο Μάτος, ήρεμη δύναμη ο Βιεϊρίνια με απλότητα και ουσία στις επιλογές του. Ταυτόχρονα, ο Ατρόμητος διατήρησε τα καίρια στοιχεία της υπομονής, της συνοχής και της ταχύτατης ανάπτυξης. Πρώτη καλή στιγμή σ’ αυτό το διάστημα ήρθε στο 59’ με σουτ του Ελ Καντουρί με το αριστερό και τον Γιαννιώτη σ’ ετοιμότητα να πραγματοποιεί δύσκολη επέμβαση διώχνοντας σε κόρνερ. Πέντε λεπτά μετά ο κ. Κάναντι αντικαθιστά τον Στρούγγη με τον Νάτσο και στο λεπτό ο κ. Λουτσέσκου τον Τσίμιροτ με τον Πρίγιοβιτς, σε μια κίνηση ρίσκου που αποσκοπούσε στην περισσότερη μεν επιθετικότητα αλλά με πιο εύθραυστη την ισορροπία στο κέντρο καθώς ο Ελ Καντουρί οπισθοχώρησε για να καλύψει το κενό του Βόσνιου, ενώ κι ο Κουλούρης είχε εντολή για να δίνει περισσότερες βοήθειες στον άξονα, αρκετά μέτρα πιο πίσω απ’ ότι μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο της αναμέτρησης.

Στο 69’ ο Βιεϊρίνια εκτελεί το κόρνερ στο δεύτερο δοκάρι, ο Μάτος πιάνει την ψηλοκρεμαστή κεφαλιά αλλά ο Ρισβάνης αποσωβεί το γκολ σχεδόν πάνω στη γραμμή. Η λύτρωση για τον ΠΑΟΚ ήρθε στο 71’ σε μια φάση διαρκείας που ξεκίνησε από διαγώνια μεταβίβαση ακριβείας του Βιεϊρίνια που βρήκε τον Μάτος εντός περιοχής, ο Κουλούρης προσπάθησε να νικήσει με σουτ το οποίο κόντραρε πάνω σε αντιπάλους με τον Κάμπος να επωφελείται και με σουτ – επίσης εντός περιοχής – που κόντραρε στον Ούμπιδες να νικάει τον Γιαννιώτη για το 2-1. Αυτή τη φορά η τύχη χαμογέλασε στον «Δικέφαλο» έπειτα από καιρό. Τρία λεπτά μετά και πάλι ο Κάμπος βγάζει τον Πρίγιοβιτς στην αντεπίθεση, που από τον ίδιο βοηθό που υπέδειξε τον Ντιγκινί στο πρώτο μέρος σε αντικανονική θέση, υποδεικνύεται κι αυτός σε θέση οφ σάιντ με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να διαμαρτύρονται αυτή τη φορά.

Ο Ατρόμητος αντέδρασε, πήρε μέτρα στο γήπεδο κι αποπειράθηκε να φτάσει με αξιώσεις την περιοχή του Ρέι, με σημαντικότερη ευκαιρία αυτήν του Κυβρακίδη στο 80’ που μπήκε στην περιοχή, προσποιήθηκε και σούταρε με δύναμη αστοχώντας για λίγο. Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τους γηπεδούχους να πανηγυρίζουν γνωρίζοντας συνειδητά πως μπαίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην τελική ευθεία του πρώτου γύρου όπου τους περιμένουν τέσσερις δύσκολοι αγώνες, δυο διαδοχικοί εκτός έδρας σε Νέα Σμύρνη και Ξάνθη, ένας στην Τούμπα με Παναθηναϊκό στην επιστροφή του κόσμου στις κερκίδες (σ.σ. ένας αγώνας σε ολόκληρο τον πρώτο γύρο) κι ένας τελευταίος εκτός στον απεγνωσμένο για βαθμούς Πλατανιά. Ο ΠΑΟΚ εξέτισε την ποινή των επτά αγωνιστικών δίχως την παραμικρή απώλεια και με πιο δύσκολο αγώνα αυτόν με τον Ατρόμητο, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας δίχως να έχει νίκη μακριά από την Τούμπα, μετρώντας δυο ήττες και τρεις ισοπαλίες, τη στιγμή που οι υπόλοιπες ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις έχουν – τουλάχιστον – δυο νίκες μακριά από το «σπίτι» τους.

Μπορεί ο «Δικέφαλος» στον δεύτερο γύρο να έχει ΑΕΚ και Ολυμπιακό στην έδρα του, αλλά αν δε βρει τρόπο να παίρνει αποτελέσματα μακριά από την Τούμπα η παραμονή στην κορυφή θα είναι πρόβλημα. Ευκαιρίες δημιουργεί δίχως όμως να τις αξιοποιεί. Κι αυτό μέχρι στιγμής μοιάζει να είναι το μεγαλύτερό του πρόβλημα εν όψει της συνέχειας, που όσο διατηρεί αυτήν την εικόνα προμηνύεται δύσκολο σ’ ένα πρωτάθλημα που – δείχνει να – κρίνεται στις λεπτομέρειες. Αρκεί ν’ αναλογιστεί κανείς πως τα δυο ντέρμπι της αγωνιστικής κρίθηκαν από γκολ με ... κόντρα σε πόδια αντιπάλων. Αυτά για την πεζή ποδοσφαιρική πραγματικότητα την ώρα που η ζωή και τα πραγματικά της προβλήματα υπενθύμισαν πριν από την έναρξη η παρουσία των ΑΜΕΑ που συνόδευσαν τους ποδοσφαιριστές στην είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο και το ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της κακοκαιρίας στέλνοντας το μήνυμα σε όλους για το ποιά είναι οι αληθινές προτεραιότητες της ζωής, για τη ρεαλιστική ανάγκη ανθρώπινης αλληλεγγύης που δεν πρέπει να λησμονείται και να «θυσιάζεται» στο βωμό καμίας επιφανειακής κι επιπόλαιης προσέγγισης. Η αέναη προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή έχει μετατραπεί σε μάχη επιβίωσης, όπου ο καθένας μόνος του έχει ελάχιστες ελπίδες να τα καταφέρει εν αντιθέσει με τις ελπίδες που συγκεντρώνει ως μέρος ενός ισχυρού κοινωνικού συνόλου με έγνοια για τον συνάνθρωπο και πραγματική συνείδηση κάθε μέρα κι όχι μια στις τόσες ... Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους .
Keywords
Τυχαία Θέματα