Καίγονται σπίτια σε Κουβαρά και Λαγονήσι- Εκκενώθηκαν προληπτικά Σαρωνίδα, Λαγονήσι, Ανάβυσσος [εικόνες, βίντεο]

Μαίνεται η πυρκαγιά στον Κουβαρά Αττικής, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να ανακοινώνει την εκκένωση της Σαρωνίδας, της Αναβύσσου και του Λαγονησίου. Καίγονται τα πρώτα σπίτα στον Κουβαρά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού Χρήστο Γκίνη. “Ο δρόμος έχει κλείσει, οι πυροσβέστες δεν μπορούν να περάσουν” ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.

Την ίδια στιγμή δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο και για σπίτια στο Λαγονήσι που έχουν παραδοθεί στις φλόγες και έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Δήμαρχος

Σαρωνικού: Καίγονται τα πρώτα σπίτια

Καίγονται τα πρώτα σπίτια, δήλωσε στον Alpha ο δήμαρχος Σαρωνικού, Χρήστος Γκίνης. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η φωτιά είναι πολύ δύσκολη και πνέουν ισχυροί άνεμοι. “Ο δρόμος έχει κλείσει, οι πυροσβέστες δεν μπορούν να περάσουν”, σημειώνει ο δήμαρχος Σαρωνικού, τονίζοντας το πόσο επικίνδυνη είναι η φωτιά.

“Το μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο. Μέσω του κέντρου επιχειρήσεων, έχω δώσει εντολή εκκένωσης των οικισμών Φοινικιά, Τραμπουριά και Κιτέζα. Η κατάσταση είναι τραγική, ανυπόφορη”, υπογράμμισε. “Έχει πολύ δυνατό αέρα, δεν βλέπουμε μπροστά μας, λόγω του καπνού”ανέφερε ο δήμαρχος Σαρωνικού για το πύρινο μέτωπο στον Κουβαρά.

Νωρίτερα, το 112 είχε στείλει μηνύματα για εκκένωση στους κατοίκους στην περιοχή Μελισσουργός, Τραμπουριά και Πέτα Κουβαρά.Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Επικρατούν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στον Κουβαρά – Δόθηκε εντολή εκκένωσης

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιάννης Αρτοποιός, έκανε λόγο για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στην περιοχή όπου εξελίσσεται η φωτιά στον Κουβαρά.

Όπως σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην περιοχή Νέος Κουβαράς. Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής ήταν άμεση ενώ όπως επανέλαβε έχουν εκδοθεί τέσσερα 112.

Να σημειώσουμε πως το πρώτο μήνυμα του 112 αφορούσε στην ενημέρωση για τη φωτιά, η δεύτερη για την εκκένωση του οικισμού Πέτα, η τρίτη για την εκκένωση των οικισμών Μελισσουργός-Τραμπουριά και η τέταρτη για εκκένωση των περιοχών Λαγονήσι-Σαρωνίδα-Ανάβυσσος προς Παλαιά Φώκαια.

Να τονίσουμε πως στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6 και 7 μποφόρ ενώ οι ριπές ανέμου φθάνουν τα 8 μποφόρ, ενώ ο πυκνός καπνός προκαλεί προβλήματα στη διαδικασία κατάσβεσης

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα, χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα ως ιδιαίτερα δύσκολες, που διευκολύνουν την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Λαγονήσι εκκενώστε προς #Αθήνα

Δασική πυρκαγιά

Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki

— 112 Greece (@112Greece) July 17, 2023

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Λαγονήσι #Σαρωνίδα & #Ανάβυσσο εκκενώστε προς παραλία #Παλαιάς_Φώκαιας

Δασική πυρκαγιά

Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki

— 112 Greece (@112Greece) July 17, 2023

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Μελισσουργός – #Τραμπουριά εκκενώστε μέσω Λεωφόρο Αναβύσσου προς #Ανάβυσσο

Δασική πυρκαγιά

Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki

— 112 Greece (@112Greece) July 17, 2023

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Πέτα #Κουβαρά εκκενώστε τώρα προς #Κερατέα

Δασική πυρκαγιά

Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki

— 112 Greece (@112Greece) July 17, 2023

Να σημειώσουμε ότι ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή Κουβαράς της Αττικής.

Σύμφωνα με τη Πυροσβεστική, η φωτιά καίει ξερά χόρτα και χαμηλή βλάστηση.

Στο σημείο επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα καθώς και 31 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 5 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο.

Σύμφωνα με ενημέρωση απο την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.

Διεκόπη η κυκλοφορία σε λεωφ. Σουνίου και λεωφ. Αναβύσσου

Να σημειώσουμε πως στο σημείο, συνολικά επιχειρούν συνεχώς 150 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 31 Ρουμάνων πυροσβεστών, 40 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για ένα εναέριο συντονισμό.

Επιπρόσθετα οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και οι εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας διαθέτουν μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων στην περιοχή της πυρκαγιάς. Ομοίως και η Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με ενημέρωση απο την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Εξάλλου, λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στο Νέο Κουβαρά Αττικής η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.

Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ – Δύο κλήσεις για αναπνευστικό περιστατικό και πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο

Σχετικά με τη πυρκαγιά στον Κουβαρά, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα από το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ οι όμορες Υγειονομικές δομές. Στο σημείο έχουν σταλεί 2 ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ για κάλυψη. Προς το παρόν το ΕΚΑΒ έχει λάβει 2 κλήσεις, για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό που ήδη επιχειρεί για να διακομισθούν. Το ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ.

Δήμαρχος Λαυρεωτικής: Δυστυχώς η φωτιά έχει ξεφύγει από την λεωφόρο Λαυρίου προς το βουνό

Μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Open, o αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Θανάσης Μακροδημήτρης ανέφερε ότι:

“Δυστυχώς η φωτιά έχει ξεφύγει από την λεωφόρο Λαυρίου προς το βουνό. Είναι ενδιάμεσα στα σύνορα Λαυρωτικής και Σαρωνικού. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Προσπαθούμε να την πιάσουνε αλλά φυσάνε πολλοί δυνατοί άνεμοι.

Ακόμα δεν έχει απειλήσει σπίτια αλλά είναι πολύ κοντά. Πνέουν ισχυροί άνεμοι 7-8 μποφόρ”.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα