Ιταλία: Αυτά μας έδειξε ο τελικός

Παρά το γεγονός ότι δέχτηκαν ένα γρήγορο γκολ, οι “ατζούρι”ανέβασαν την απόδοση τους στο δεύτερο ημίχρονο, ισοφάρισαν με τον Μπονούτσι και οδήγησαν τον τελικό στα πέναλτι, όπου εκεί ο Ντοναρούμα με δύο αποκρούσεις, βοήθησε την ομάδα του να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Τρεις σημαντικές επισημάνσεις μπορούμε να κάνουμε από το παιχνίδι Ιταλίας-Αγγλίας.

Ο τερματοφύλακας έκανε τη διαφορά
Εντάξει, το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα, αλλά στο τέλος, η ατομική λαμπρότητα του Ντοναρούμα ηταν αυτή που έκανε τη διαφορά.

Ο τερματοφύλακας της Παρί πλέον, αφού απέκρουσε το πέναλτι του Άλβαρο Μοράτα στον ημιτελικό με την Ισπανία, δίνοντας τη δυνατότητα στην ομάδα του να παίξει σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για τέταρτη φορά στην ιστορία της. Όταν ήρθαν τα δύσκολα, πάλι ο νεαρός τερματοφύλακας έδειξε τη μεγάλη του κλάση, έπιασε δύο πέναλτι στη σειρά, του Σάκα και του Σάντσο και η Ιταλία κατέκτησε μετά από 53 χρόνια το τρόπαιο μέσα σε νεκρική σιγή από 60.000 Άγγλους που περίμεναν διαφορετική κατάληξη στο παιχνίδι.

5/5 – Gianluigi Donnarumma has won each of the five games in which his team has faced penalty shootouts: three for his club and two for the National Team. Superman.#ItaliaInghilterra #Euro2020Final #EURO2020 pic.twitter.com/41uCXUa6Ge

— OptaPaolo (@OptaPaolo) July 11, 2021

Δικαίως βέβαια ο 22χρονος τερματοφύλακας αναδείχτηκε ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά και αμέσως μετά το παιχνίδι μίλησε στο Sky, για τις δύσκολες 50 ημέρες που πέρασε χωρίς ομάδα, εν μέσω προετοιμασίας της Ιταλίας για το Euro.
“Ήταν ατελείωτες. Ήμουν πολύ γαλήνιος, οι συμπαίκτες μου έμειναν κοντά μου. Έβαλα τα πάντα στο πλάι. Η συγκέντρωσή μου ήταν 100 % στην ομάδα και τον προπονητή. Και στο τέλος ανταμείφθηκα. Η εμπειρία με βοήθησε πολύ”.

Ποιο πλεονέκτημα έδρας;
Η ματαιότητα της Αγγλίας σε διεθνές επίπεδο συνεχίζεται. Κέρδισε για τελευταία φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966 και η “ξηρασία” συνεχίζεται. Οι 67.000 στο γήπεδο (μόνο 7.000 ήταν Ιταλοί) πανηγύριζαν κάθε κίνηση των “Τριών Λιονταριών”, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό καθώς οι Ιταλοί όσο περνούσε η ώρα τόσο αύξαναν την πίεση στην αντίπαλη άμυνα, ψάχνοντας το πολυπόθητο γκολ της ισοφάρισης. Και η κατάρα των πέναλτι συνεχίστηκε για την Αγγλία! Η βροχή του Λονδίνου, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, “έπνιξε” τους “ατζούρι”, αλλά αποδείχτηκαν πολύ σκληροί να πεθάνουν. Το να παίζεις στη δική σου έδρα,δεν βοήθησε αυτή τη φορά.

53 – Italy have won their second European Championship trophy after 53 years from their first one (1968), the largest gap for a single side in the history of the competition. CHAMPIONS!#ItaliaInghilterra #Euro2020Final #EURO2020 #ITAENG pic.twitter.com/EvTkIX9jz0

— OptaPaolo (@OptaPaolo) July 11, 2021

Η ιταλική κυριαρχία ολοκληρώθηκε!
Αήττητο 34 αγώνων μετράει η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι και απέχει μόλις ένα ματς από το απόλυτο ρεκόρ των 35 παιχνιδιών το οποίο μοιράζονται η Ισπανία (2007-2009) και η Βραζιλία (1993-1996). Ήταν μια εκπληκτική ανάκαμψη για μία χώρα που δεν προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι έβαλε απαράβατους κανόνες, προχώρησε σε ανανέωση και έδωσε πολύ μεγάλη έμφαση στο ομαδικό πνεύμα που πρέπει να έχει μία ομάδα με υψηλούς στόχους.
Η Ιταλία είναι πλέον Πρωταθλήτρια Ευρώπης, για δεύτερη φορά, προσθέτοντας τον τίτλο δίπλα σε αυτόν που κέρδισε το 1968. Και όταν οι πανηγυρισμοί θα κοπάσουν, ως μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη, θα στρέψει το βλέμμα της στο επόμενο μεγάλο στόχο, το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ…

Keywords
Τυχαία Θέματα