Ιστορία αποτυχιών της βιομηχανίας Gaming - Part 2

Μια ματιά στα μεγαλύτερα λάθη της βιομηχανίας

Η βιομηχανία του gaming είναι επιρρεπής στις διαμάχες και αυτό έχει φανεί ουκ ολίγες φορές. Συνεχίζουμε με τα μεγαλύτερα fails των μεγάλων εταιριών από το παρελθόν μέχρι σήμερα για να δούμε πώς επανήλθαν, -αν- επανήλθαν.

Και σε περίπτωση που δεν σας είναι αρκετά, μπορείτε πάντα να ρίξετε μια ματιά στο πρώτο μέρος του αφιερώματος μας.

Το δίκτυο της Sony πάει διακοπές

Η Sony δεν ήταν η πρώτη εταιρεία

που πρόσφερε το βολικό online gaming, αλλά η Ιαπωνική εταιρία, εν τέλη έφτιαξε το μεγαλύτερο δίκτυο. Το Playstation Network ήταν μια ευρέως διαδεδομένη πλατφόρμα με πάνω από 70 εκατομμύρια accounts μέχρι τον Απρίλιο του 2011. Τότε αποφάσισε να πάει διακοπές...

Η κατάρρευση του δικτύου κράτησε πάνω από 3 βδομάδες και η Sony ανακοίνωσε ότι οι hackers που κατάφεραν αυτό το μεγαλειώδες έργο είχαν υποκλέψει προσωπικά δεδομένα. Ντροπιασμένη και ίσως απεγνωσμένη να αποφύγει μηνύσεις, η εταιρεία πρόσφερε τέσσερα δωρεάν παιχνίδια και έναν μήνα PS Plus δωρεάν σε όλους τους χρήστες μόλις το δίκτυο επέστρεψε.

Δεύτερο παρόμοιο συμβάν έγινε το 2014, αλλά το δίκτυο επανήλθε την επόμενη μέρα. Η Sony για άλλη μια φορά έδωσε μερικές μέρες δωρεάν PS Plus και όλα φάνηκε να ξεχνιούνται. Αν κρίνει κανείς από τον αριθμό των subscribers στο δίκτυο, τα συμβάντα αυτά δεν έχουν κλωνίσει την Sony καθόλου και οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν ξεχάσει οτι συνέβησαν.

H Square πάει στο Hollywood (την πρώτη φορά)

Η Square πάντα είχε "λόξα" να βγει στο Hollywood. Με τα εξαιρετικά (για την εποχή τους) cinematics των Final Fantasy, το βαρύ cinematic “στυλ” των rpg της και ένα σωρό άλλα πράγματα μας δείχνουν την αγάπη της Square Enix για hollywood-ιανό storytelling. Με τόσο δυνατά κινηματογραφικά στοιχεία στα Final Fantasy, ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί όταν ο ιδρυτής της σειράς Hironobu Sakaguchi άρχισε να κάνει σχέδια να γυρίσει κανονική ταινία;

Πλέον με άνεση λέμε οτι ήταν μεγάλο ρίσκο εξ΄αρχής. Για να γίνει αυτή η ταινία η Square ίδρυσε ενα motion-picture studio στην Hawaii, έφερε ταλέντα απο το Hollywood και σπατάλησε 4 χρόνια και 137 εκατομμύρια δολάρια για το CG της ταινίας Final Fantasy: The Spirits Within. Σαν να μην έφταναν αυτά, η ταινία δεν είχε καμιά σχέση με οποιοδήποτε παιχνίδι της. Σαν τα παιχνίδια, είχε την δικιά του ιστορία, με κοινά σημεία.

Το "The Spirits Within" ήταν αμφιλεγόμενη ταινία στην καλύτερη. Σε κάποιους άρεσε το σχεδόν photorealistic look και οι νέες και (ας παραδεχτούμε) πρωτότυπες ιδέες, ενώ άλλοι βρήκαν το cast ενοχλητικά ατάλαντο και το σενάριο βαρετά cliché στην καλύτερη. Ποιο σημαντικό για της εταιρεία, η ταινία πάτωσε, βγάζοντας 50 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα απ΄όσα χάλασε για να φτιάξει την ταινία, η Square επιβίωσε, αλλά δεν ήταν όμορφα τα πράγματα. Αναγκάζοντας την να συγχωνευτεί με τον ανταγωνιστή της ιδρύοντας την Square Enix και τον Sakaguchi να φεύγει για να ιδρύσει την δικιά του εταιρεία, την Mistwalker, η Square Enix ακόμα είναι τιτάνας στην βιομηχανία αλλα δεν θα την δείτε να ξανατολμά εύκολα να βγάλει CG ταινία κόστους 130 εκατομμυρίων

Οι εσωτερικές διαμάχες της Sega

Είναι δύσκολο να βρει κανείς τον μοναδικό λόγο που η Sega απέτυχε τόσο πολύ. Το να μελετάει κανείς την εταιρεία είναι σαν να παρακολουθεί ενα παιδί να χώνει ενα πιρούνι στην μπρίζα ξανά και ξανά. Απο την αποτυχία του 32X ή το τρελά μεγάλο ποσό που η εταιρία έβαλε στο Shenmue project, η εταιρία έχει κάνει πολλά τραγικά λάθη. Παρόλα αυτά όλα έχουν ενα κοινό σύνδεσμο: Εσωτερικές διαμάχες

Η Sega απολάμβανε δάφνες και παρελάσεις τις αρχές της δεκαετίας του 90, με τον Tom Kalinske να οδηγεί την αμερικάνικη πλευρά της εταιρίας καταφέρνοντας να φέρει το Sega Genesis σε ίδιο επίπεδο με την κονσόλα της Nintendo. Αυτό ενόχλησε την Ιαπωνική πλευρά της εταιρίας, καθώς το genesis εκει δεν ουτε στο ελάχιστο τόσο πετυχημένο. Αυτό οδήγησε τις δύο πλευρές να δουλεύουν αυτόνομα και εν τέλη να ανταγωνίζονται η μία την άλλη. Ολα αυτά ήρθαν στο απόγειο όταν η Sega America αποφάσισε να υποστηρίξει το 32Χ add-on για το Genesis το 1994 βγάζοντας το στην αγορά ακριβώς όταν η Ιαπωνική εταιρία έβγαζε ένα τελείως διαφορετικό σύστημα, το Sega Saturn.

Η Sega προσπάθησε να κάνει πάρα πολλά σε πολύ λίγο χρόνο και τα λάθη συνεχίστηκαν. Μια αποτυχημένη βιαστική απόπειρα να εκδοθεί το Sega Saturn κατάφερε να “ξεχάσει” να βρεθεί στα χέρια ορισμένων retailers, το Sega Saturn δεν είχε κανονικό παιχνίδι Sonic και ο γρήγορος θάνατος του 32Χ άφησε πολλούς fans τόσο νευριασμένους που ήταν πολύ πρόθυμοι να αγκαλιάσουν το Playstation. Η Sega προσπάθησε να μαζέψει τα σπασμένα με το Dreamcast (μια actually πολύ καλή κονσόλα) αλλα η ζημιά είχε γίνει. Μπορεί η Sega να μην κατέρρευσε, αλλα οι μέρες της στην βιομηχανία κονσόλας ήταν τελειωμένες.

Το SNK ξεκοιλιάζετε από τα Pachinko

Το SNK δεν τα πήγαινε άσχημα στα τέλη της δεκαετίας του 90. Μπορεί η έκρηξη για arcade-fighting games να τελείωσε και η Neo Geo τεχνολογία που είχε να είναι δέκα χρόνων αλλά το SNK στόχευε σε νέους ορίζοντες.

Το Neo Geo Pocket Color φαινόταν να τα πηγαίνει καλά στις φορητές κονσόλες και η SNK εξερευνούσε νέα είδη παιχνιδιών με το RPG Koudelka, το παιχνίδι ρυθμού Cool Cool Toon ενώ συνέχιζε να βγάζει εξαιρετικά fighting games όπως το Garou: Mark of the Wolves και το The Last Blade 2.

Με οικονομικές δυσκολίες η SNK έψαξε για συνεργάτη και τον βρήκε στην Aruze, γνωστό όνομα σε μηχανές pachinko και pachi-slot arcade games. Ήταν θανάσιμο λάθος. Η Aruze ενδιαφερόταν μόνο στο να χρησιμοποιήσει τα ονόματα της SNK για Pachinko Games αφήνοντας τα παιχνίδια της να έχουν μικρό budget και το Neo Geo Pocket Color να ακυρώνετε. Η SNK διαλύθηκε το 2001.

Ο ιδρυτής της SNK Eikichi Kawasaki σύντομα έφτιαξε νέα εταιρία με όνομα SNK Playmore αλλα ο δρόμος για περασμένα μεγαλεία ήταν δύσκολος. Η Playmore δυσκολεύτηκε πολύ να επαναφέρει τις σειρές Metal Slug και King Of Fighters σε σημείο να είναι αντάξιοι των προγώνων τους. Παρόλα αυτά η επιμονή έφερε αποτέλεσμα. Το King Of Fighters, παραμένει σήμα κατατεθέν των fighting games και μόλις πέρισυ η SNK Playmore κατάφερε να κάνει rebranding χωρίς το “Playmore”. Παρόλα αυτά είναι φανερό οτι η SNK δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν πριν την Aruze.

Η THQ υποστηρίζει το Udraw μέχρι τελικής πτώσης

Όπως και η Acclaim, η THQ είναι μια εταιρία με μετριόκακα παιχνίδια με λίγες επιτυχίες ανα τα χρόνια, με σειρές όπως το Destroy All Humans και Darksiders να “λάμπουν” ανάμεσα απο μετριότατα παιχνίδια βασισμένα σε δημοφιλή καρτούν και παιδικά.

Δεν ήταν overload απο κακά παιχνίδια που κατέστρεψαν την THQ. Με την επιτυχία του Nintendo Wii να τραβάει πολλούς casual παίχτες, η THQ μπήκε στον αγώνα το 2010 με το uDraw, άνα διαδραστικό tablet που επιτρέπει στους χρήστες να σχεδιάζουν και να παίζουν ορισμένα παιχνίδια. Με τα περισσότερα παιχνίδια που υποστήριζε η πλατφόρμα να είναι παιδικά και το tablet βρήκε μέτρια ανταπόκριση στο Wii.

Αυτό προφανώς δεν ήταν αρκετό για την THQ. Εκδόσεις για το Xbox 360 και το Playstation 3 ακολούθησαν τo 2011 οπου και απέτυχαν παταγωδώς, αφήνοντας την THQ με πάνω απο ενα εκατομμύριο απούλητες συσκευές. Η THQ διπλώθηκε το 2012 εν μέρη λόγο χρόνιας οικονομικής αστάθειας και υπερ-ανάπτυξης και εν μέρη λογω του uDraw.

Η Valve τζογάρει

Το να είσαι δημοφιλής είναι κατάρα. Το Counter Strike: Global Offensive είναι μια επιτυχία που οι περισσότερες εταιρίες θα έκαναν τα πάντα για να αποκτήσουν.

Με την κυκλοφορία του, το 2012 το παιχνίδι ήταν δημοφιλές, αλλά οι αριθμοί του ανατινάχτηκαν με την εισαγωγή skins στο παιχνίδι τον επόμενο χρόνο. Αρχικά με στόχο να επιτρέπουν στους παίχτες να αλλάζουν όψη στα όπλα τους στο παιχνίδι, στην πορεία κατέληξαν να χρησιμοποιούνται σαν μορφή νομίσματος ανάμεσα στους παίχτες για ανταλλαγή, αγορά ακόμα και ποντάρισμα σε ορισμένα sites. Ορισμένα websites άρχισαν να τα τζογάρουν με τον ίδιο τρόπο που κανείς θα στοιχειμάτιζε σε άλλα αθλήματα, κάτι παράνομο σε αρκετές χώρες και πολιτείες των ΗΠΑ. Οταν μάλιστα 2 Youtube celebrities βρέθηκαν να προωθούν ένα τέτοιο site χωρίς να αναφέρουν ότι ήταν μέλη του, έδειξε σε όλους οτι η Valve δεν ελέγχει τίποτα.

Νομικές κινήσεις έγιναν και μάλιστα σε κάποιες κατηγορήθηκε και η Valve. Ως αντίδραση η Valve επιτέλους κινήθηκε να αποδυναμώσει ή να τερματίσει την λειτουργία πολλών sites που έβγαζαν λεφτά ποντάροντας στο αποτέλεσμα αγώνων στα παιχνίδια της. Δηστυχώς η Valve δεν έχει πτοηθεί αρκετά για να βελτιωθεί, καθώς συνεχίζει να είναι ο κυρίαρχος της μεγαλύτερης μερίδας του gaming απλά και μόνο με τα αστεία της για το Half Life 3

Θυμάστε εσείς άλλα γεγονότα "μαύρο" λεκέ στην ιστορία του gaming;

IGN GreeceΙστορία αποτυχιών της βιομηχανίας Gaming - Part 1Games και βίαιη συμπεριφορά: Συνδέονται ή όχι;Οδηγός: Τα πιο hot παιχνίδια του Μαρτίου

Πηγή: IGN Greece

Keywords
playstation network, square enix, xbox 360, counter strike, sony, εταιρεία, online, playstation, network, hackers, ξεχνιούνται, square, hollywood, rpg, studio, hawaii, sega, πιρούνι, project, genesis, nintendo, saturn, sonic, βομβα mall, games, neo, color, νέα, fighting, blade, budget, kawasaki, slug, king, fighters, thq, udraw, darksiders, wii, tablet, xbox, valve, counter, global, skins, sites, ηπα, youtube, site, life, ign, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, ign, δυνατα, χωρες, δωρεαν παιχνιδια, δωρεαν, ηπα, θανατος, ονοματα, οριζοντες, οψη, παιχνιδια, games, kawasaki, playstation network, rpg, saturn, sony, square enix, square, xbox 360, youtube, αγαπη, αγορα, απλα, αστεια, γεγονοτα, γινει, δειτε, δρομος, δικτυο, εγινε, ευκολα, εκρηξη, εν μερη, εποχη, επιτυχια, εταιρεία, εταιρια, τεχνολογια, ζημια, ιδεες, ιδιο, μηχανες, ιαπωνικη, εκδοσεις, λαθη, λαθος, λεφτα, λειτουργια, λογο, ματια, μικρο, μορφη, μπορειτε, ξεχνιούνται, παντα, ονομα, παιδικα, παιδι, πηγαινε, πιρούνι, ρισκο, σειρες, σεναριο, συντομα, σχεδια, τρελα, φορα, ομορφα, add, budget, blade, counter, color, counter strike, δαφνες, darksiders, ειδη, network, fighters, fighting, genesis, global, hawaii, hollywood, project, king, life, μια ματια, μια φορα, neo, nintendo, παιχνιδι, studio, sega, sonic, σημα, site, sites, skins, slot, slug, σωρο, tablet, thq, online, udraw, valve, wii, hackers, χερια
Τυχαία Θέματα