Ισπανία: Οι 12 ήρωες του… ακατόρθωτου

Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πίστεψαν πως η Ισπανία θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής στο φετινό Eurobasket. Και όχι άδικα, διότι η “φούρια ρόχας” μας είχε συνηθίσει σε “χρυσές” φουρνιές, που έμπαινε σχεδόν πάντα, σε κάθε διοργάνωση, ως ένα από τα φαβορί για μετάλλιο. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. “Πληγωμένη” από ηχηρές απουσίες, με πολλά νέα πρόσωπα στην αποστολή, μόλις έναν παίκτη από την παλιά…

φρουρά και στον πάγκο ίσως τον πιο επιτυχημένο προπονητή σε επίπεδο εθνικών ομάδων, η… συνταγή έμοιαζε κάπως ελλιπής.

Οι μοναδικοί – πιθανότατα – που πίστεψαν στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου ήταν οι 12 αυτοί παίκτες και ο Σέρτζιο Σκαριόλο. Ένα σύνολο που μέσα σε λίγες εβδομάδες κατάφερε να γίνει οικογένεια και να διαψεύσει όλα τα προγνωστικά, ανεβάζοντας την Ισπανία στην κορυφή της Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία. Παίκτες που έπαιξαν για τη φανέλα, που έπεσαν στη “μάχη” ο ένας για τον άλλον, που άφησαν εκτός το “εγώ” τους, με πρώτο και καλύτερο τον τεράστιο Ρούντι Φερνάντεθ. Στα 37 του χρόνια και έχοντας κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα του, ο Ρούντι αποτέλεσε το καλύτερο παράδειγμα για τους συμπαίκτες του και κατάφερε να τους ενώσει περισσότερο από ποτέ.

“Είμαι τρομερά περήφανος για εσάς. Είναι η πρώτη φορά, αλήθεια όπως σας το λέω. Είμαστε μαζί σε πολλές διοργανώσεις, έχουμε ζήσει πολλά πράγματα, όμως αυτή την περηφάνια που νιώθω για εσάς θα τη θυμάμαι σε όλη τη γαμ@@@νη ζωή μου!”, τους είχε πει στα αποδυτήρια, μετά την πρόκριση στον τελικό.

Ο βετεράνος φόργουορντ της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν εκείνος που ενέπνευσε τους συμπαίκτες του, που έδειξε τον δρόμο – με τις στιγμές αυτοθυσίας του κατά τη διάρκεια της διαδρομής – για αυτή τη μοναδική επιτυχία, αλλά δεν ήταν μόνος. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο είχε 12 πιστούς “στρατιώτες”, με ξεκάθαρο ρόλο ο καθένας, έτοιμους να πέσουν στη “μάχη” ανά πάσα στιγμή.

Λορέντζο Μπράουν

Έγινε και συνεχίζει να γίνεται πολύ κουβέντα γύρω από το όνομα του, ειδικά από τη στιγμή που απέκτησε το ισπανικό διαβατήριο χωρίς ποτέ του να έχει αγωνιστεί στη χώρα. Οι συγκυρίες, ωστόσο, τον έφεραν να είναι ο βασικός πλέι μέικερ της εθνικής Ισπανίας στο φετινό Eurobasket, εξαιτίας του τεράστιου ελλείματος που υπήρχε στη συγκεκριμένη θέση. Ο ίδιος έκλεισε τα αυτιά του στον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί και έδωσε απαντήσεις εντός των τεσσάρων γραμμών. Ο Λορέντζο Μπράουν ήταν ο άνθρωπος που έδινε πάντα τον ρυθμό στην επίθεση της Ισπανίας, έκανα σπουδαία πράγματα κόντρα σε Λιθουανία και Γερμανία και αποδείχθηκε αντάξιος της ευθύνης που ανέλαβε. Με μέσο όρο 15.2 πόντους και 7.6 ασίστ στο τουρνουά ήταν εκ των κορυφαίων της Ισπανίας και συμπεριλήφθη στην καλύτερη πεντάδα του Eurobasket.

Χάιμε Πραντίγια

Έπεσε κατευθείαν στα… βαθιά, καθώς μόλις στα 21 του χρόνια έκανε ντεμπούτο σε μεγάλη διοργάνωση. Με φανερές αδυναμίες στο παιχνίδι του, αλλά αρκετό θάρρος και σκληράδα έγινε ένας από τους αγαπημένους παίκτες του Σκαριόλο. Highlight της παρουσίας του στο τουρνουά η φοβερή άμυνα πάνω στον Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς. Ολοκλήρωσε το Eurobasket με 5.8 πόντους και 2.7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον.

Ρούντι Φερνάντεθ

Τι να πρωτοπείς για αυτό τον σπουδαίο αθλητή! Το απόλυτο παράδειγμα παίκτη! Έχοντας πατήσει τα 37 θα μπορούσε κάλλιστα να απολαύσει το Eurobasket από τον καναπέ του σπιτιού, παρέα με την οικογένεια του, όμως ο ίδιος αποφάσισε να δώσει το “παρών”, παρότι δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, εξαιτίας τραυματισμών που τον έχουν ταλαιπωρήσει τα τελευταία χρόνια. Λειτούργησε ως ο μεγαλύτερος αδελφός όλων μέσα στην ομάδα, ήταν πάντοτε εκεί για τους συμπαίκτες του. Μπορεί ο χρόνος συμμετοχής του να ήταν περιορισμένος, όμως αποδείχθηκε αρκετός για να εμπνεύσει και να δείξει τι σημαίνει για τον ίδιο η εθνική ομάδα. Καθοριστικός στην επιστροφή κόντρα στη Φινλανδία και φυσικά ο απόλυτος ηγέτης στα αποδυτήρια. Στην απονομή του χρυσού μεταλλίου ο Ρούντι λύγισε και αφιέρωσε το τρόπαιο στον μεγάλο απόντα, Σέρχιο Γιουλ.

Τσάβι Λόπες-Αροστέγι

Ξεκίνησε βασικός και στα εννέα παιχνίδια της Ισπανίας. Χωρίς να τραβάει πάνω του τα φώτα, έκανε όλη τη “βρώμικη” δουλειά, ειδικά στην άμυνα, όπου ήταν κατά κύριο λόγο προσανατολισμένος. Είχε καλές στιγμές και στην επίθεση, πετυχαίνοντας καθοριστικά καλάθια. Αγωνιζόμενος κατά μέσο όρο 22.9 λεπτά, είχε τον τρίτο μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στην ομάδα του και ολοκλήρωσε το τουρνουά με 5.4 πόντους, 2.8 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ.

Χάιμε Φερνάντεθ

Ο 29χρονος γκαρντ της Τενερίφης ήταν σχεδόν… άφαντος στη μεγαλύτερη διάρκεια του τουρνουά, όμως στον τελικό αποδείχθηκε καθοριστικός. Δεν είχε σκοράρει στα τρία τελευταία παιχνίδια των Ισπανών με Λιθουανία, Φινλανδία, Γερμανία, αλλά κόντρα στους Γάλλους πέτυχε 13 απρόσμενους πόντους, αποδεικνύοντας πως όλοι οι παίκτες σε μία ομάδα είναι σημαντικοί. Ο τελικός απολογισμός του 4.9 πόντοι και 1.4 ασίστ.

Ντάριο Μπριθουέλα

Ο παίκτης με τον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας. Ερχόταν από τον πάγκο, όμως χρειαζόταν ελάχιστο χρόνο για να είναι επιδραστικός στο παιχνίδι των Ισπανών. Χαρακτηριστικό είναι πως ο 27χρονος σούτινγκ γκαρντ της Ουνικάχα Μάλαγα σε 15 λεπτά συμμετοχής είχε 7.9 πόντους και 1.6 ασίστ κατά μέσο όρο.

Αλμπέρτο Ντίαθ

Ο άνθρωπος που δεν βρισκόταν καν στη σκέψη του Σέρτζιο Σκαριόλο για την τελική 12άδα του Eurobasket, αναδείχθηκε σε παίκτη-καταλύτη για την Ισπανία. Ναι, η αλήθεια είναι πως ούτε ο ίδιος ο Αλμπέρτο Ντίαθ πίστευε ότι θα βρίσκεται στις επιλογές του coach Σκαριόλο, όμως η μοίρα τα έφερε αλλιώς. Κλήθηκε εκτάκτως λόγω του τραυματισμού του Σέρχιο Γιουλ και άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε από τα… μαλλιά. Κατέθεσε και την ψυχή του στην άμυνα και σε κάθε νοκ-άου παιχνίδι των Ισπανών είχε τουλάχιστον μία καθοριστική στιγμή. Τα στατιστικά του (5.7 πόντοι, 1.4 ασίστ) δεν αποτυπώνουν την τεράστια προσφορά ενός παίκτη που έζησε το όνειρο του σε Τυφλίδα και Βερολίνο.

Σέμπας Σάιθ

Ακόμη μία περίπτωση που αποδεικνύει πόσο σημαντικοί είναι όλοι οι παίκτες μίας ομάδας. Με τον μικρότερο χρόνο συμμετοχής (4.6 λεπτά κατά μέσο όρο), αλλά με παρουσία γεμάτη ενέργεια – χαρακτηριστική η συμμετοχή του κόντρα στην Τουρκία – έδωσε σημαντικές λύσεις στην ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Ουίλι Ερνάνγκομεθ

Σε ένα τουρνουά όπου συμμετείχαν οι Γιάννης Αντετοκούνμπο, Λούκα Ντόντσιτς και Νίκολα Γιόκιτς, αναδείχθηκε MVP. Αυτό λέει πολλά. Ο Μαδριλένος σέντερ των Πέλικανς ήταν ο παίκτης που έκανε step up στο Eurobasket και εξελίχθηκε σε έναν από τους πρωταγωνιστές της Ισπανίας. Δέκατος καλύτερος παίκτης τόσο στο σκοράρισμα (17.2) όσο και στο PIR (19.7), ενώ μέτρησε ακόμη 6.9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Φυσικά μέλος της καλύτερης πεντάδας.

Χουάντσο Ερνάνγκομεθ

Χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να βρει τον ρυθμό του στο τουρνουά, όμως από τη στιγμή που τα κατάφερε ήταν καθοριστικός. Highlihgt της παρουσίας του στο Eurobasket το “κρεσέντο” τριπόντων στον τελικό. “Εκτέλεσε” τους Γάλλους με έξι τρίποντα, τέσσερα διαδοχικά και ήταν εκείνος που άνοιξε τον δρόμο για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Στον τελικό το… κοντέρ έγραψε 27 πόντους, ενώ στο τουρνουά μέτρησε 12.8 πόντους και 5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Ουσμάν Γκαρούμπα

Έφτασε στη χειρότερη δυνατή κατάσταση στο τουρνουά, μετά από ένα χρόνο διαδοχικών τραυματισμών και “κουβαλόντας” ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο έδειξε μεγάλη υπομονή και όλο το ιατρικό επιτελείο της Ισπανίας δούλεψε υπερωρίες με στόχο ο Γκαρούμπα να αγωνιστεί στο Eurobasket. Η επάνοδος του στην αγωνιστική δράση ήταν εντυπωσιακή, καθώς ο 20χρονος ΝΒΑer εξελίχθηκε σε αμυντικό προπύργιο για την εθνική του ομάδα. Έδωσε μεγάλη ενέργεια στο παιχνίδι της “φούρια ρόχας”, πολλές βοήθειες αμυντικά και ολοκλήρωσε το τουρνουά με 4.8 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2.6 ασίστ και 0.8 μπλοκ.

Ζοέλ Πάρα

Είχε περιορισμένο ρόλο συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, όμως όταν χρειάστηκε φώναξε “παρών”. Ο Σκαριόλο τον εμπιστεύτηκε στο μαρκάρισμα του σούπερ σταρ Μάρκανεν στο παιχνίδι με τη Φινλανδία και ο νεαρός φόργουορντ της Μπανταλόνα ανταποκρίθηκε στην… αποστολή. Οι αριθμοί του στο τουρνουά δεν λένε πολλά (3 πόντοι, 2.6 ριμπάουντ), ωστόσο είναι ένας παίκτης που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του coach Σκαριόλο και το βέβαιο είναι πως θα έχει σταθερή θέση στην εθνικής Ισπανίας του μέλλοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα