Ισπανία: Big in Japan

Το ολυμπιακό ποδοσφαιρικό τουρνουά απέκτησε αξία για τους Ισπανούς από τότε που η εθνική ομάδα τους με τον Πεπ Γουαρδιόλα, τον Λουίς Ενρίκε και αρχισκόρερ τον Κίκο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη Βαρκελώνη το 1992. Ο μετέπειτα άσος της Ατλέτικο Μαδρίτης είχε σηκώσει στο πόδι 95.000 συμπατριώτες του στο «Καμπ Νόου» με το νικητήριο γκολ στην εκκίνηση των καθυστερήσεων, με αντίπαλο την

Πολωνία του Γιουσκόβιακ που είχε πετύχει 7 γκολ σε εκείνο το τουρνουά.

Τέσσερα χρόνια αργότερα στην Ατλάντα η Αργεντινή του Ερνάν Κρέσπο απεδείχθη ανυπέρβλητο εμπόδιο στα προημιτελικά για την Ισπανία των Ραούλ, Μοριέντες, Μεντιέτα, Ντε λα Πένια. Το 2000 στο Σίδνεϋ η ομάδα των Τσάβι, Πουγιόλ, Αλμπέλδα ανεβαίνει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, αφού στον τελικό το Καμερούν του Ετόο είναι πιο ικανό στη διαδικασία των πέναλτι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η προηγούμενη ολυμπιακή εμπειρία των Ισπανών δεν είναι καθόλου γλυκιά. Αφού έχουν κατακτήσει το Euro 2012 (μετά από εκείνο του 2008 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010) οι τότε «δικτάτορες» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, μεταβαίνουν στο Hνωμένο Βασίλειο διαθέτοντας λάμψη: Μάτα, Χάβι Μαρτίνεθ, Τζόρντι Άλμπα, Τιάγκο, Κόκε, Ίσκο και Ντε Χέα συμμετέχουν στην αποστολή. Ουδείς μπορούσε να προβλέψει το ναυάγιο. Μόλις ένας βαθμός στον όμιλο με Ιαπωνία, Ονδούρες και Μαρόκο, ούτε ένα γκολ!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Στην Ισπανία οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μεγάλη αξία. Γι’ αυτό εξάλλου ο 35χρονος Σέρχιο Ράμος είχε δημοσίως θέσει εαυτόν στη διάθεση της ομάδας –μιμούμενος τον 38χρονο Ντάνι Άλβες με τη Βραζιλία- αλλά οι τραυματισμοί του και το θολό τοπίο με τη Ρεάλ Μαδρίτης, δεν τον άφησαν να βρεθεί στην Ιαπωνία. Ο προπονητής, Λουίς ντε Λα Φουέντε διάλεξε τους Θεμπάγιος, Ασένσιο και Μερίνο ως την τριάδα των παικτών γεννηθέντων μετά την 1η Ιανουαρίου 1997 που έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Ο κορμός αποτελείται από παίκτες που είναι με τον Ντε Λα Φουέντε από την επιτυχία του 2015, όταν η τότε εθνική κάτω των 19 κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Μαζί με τους Μινγέθα, Σολέρ, Μπράιαν Χιλ, η εξάδα του Euro: Ουνάι Σιμόν, Ερίκ Γκαρθία, Πάου Τόρες, Ντάνι Όλμο, Μικέλ Ογιαρθάμπαλ και ο απαστράπτων Πέδρι. Την ημέρα που ο 18χρονος της Μπαρτσελόνα μάθαινε πως ήταν ο καλύτερος νεαρός ποδοσφαιριστής της διοργάνωσης –και μέλος της καλύτερης εντεκάδας, ο μοναδικός Ισπανός- είχε ήδη πάρει το αεροπλάνο με προορισμό την Ιαπωνία.

Luis Enrique: “What Pedri has done in this tournament, at 18, no one has done. Not even Andrés Iniesta did that; it’s incredible, unique.”

UEFA’s team of Technical Observers have named Pedri as their Young Player of the Tournament #EURO2020 | #ESP pic.twitter.com/NDwfFoXt2O

UEFA EURO 2020 (@EURO2020) July 11, 2021

«Θέλω να διαβεβαιώσω πως δεν πρόκειται να πάρω ρίσκο με κανέναν ποδοσφαιριστή, η υγεία τους αποτελεί προτεραιότητα, εξάλλου έχουμε 22 παίκτες υψηλού επιπέδου, άρα θα γίνει rotation δίχως να υπάρχει θέμα» σπεύδει να δηλώσει ο προπονητής. Ακόμη και ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των συλλόγων (αυτή είναι η δουλειά του) εξέφρασε την ανησυχία του για «κάψιμο» των παικτών. Παραπονέθηκε γιατί η Ισπανική Ομοσπονδία υποχρεώνει τους συλλόγους να δίνουν τους ποδοσφαιριστές τους, σε αντίθεση με άλλες Ομοσπονδίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τόρες, Ρόδρι και Φαμπιάν Ρουίθ δεν πήραν τέτοια άδεια από Μάντσεστερ Σίτι και Νάπολι. Το ίδιο συνέβη στις περιπτώσεις Μπόρχα Μαγιοράλ (Ρόμα) και Μαρκ Ρόκα (Μπάγερν Μονάχου). Αρκετοί παίκτες έχουν στο μυαλό τους το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 που απέχει λιγότερο από 18 μήνες. Ελπίζουν να κάνουν εντύπωση στον Λουίς Ενρίκε. Άλλοι θέλουν να ανεβάσουν τις μετοχές τους για να βρεθούν σε καλύτερο σύλλογο. Ο Κουκουρέγια της Χετάφε είναι κοντά στην Premier League και ο Ράφα Μιρ με τα 13 γκολ με τη φανέλα της Ουέσκα επιθυμεί προβιβασμό εντός των τειχών.

Ο Θεμπάγιος επέστρεψε στη Ρεάλ από το δανεισμό του στην Άρσεναλ, αλλά το άδειο ταμείο των «μπλάνκος» θα έβλεπε με λατρεία την πώλησή του, προκειμένου να γεμίσει. Ο τελικός του Ολυμπιακού τουρνουά είναι στις 7 Αυγούστου, την ημέρα των 25ων γενεθλίων του. Ένα χρυσό μετάλλιο μπορεί να του δώσει μεταγραφή.

Οι Ισπανοί εκκινούν από το Σαπόρο στις 22 Ιουλίου κόντρα στην Αίγυπτο, τρεις ημέρες αργότερα στην ίδια πόλη παίζουν με την Αυστραλία και στις 28 στη Σαϊτάμα είναι ο (πιθανότατα) τελικός με την Αργεντινή για την πρωτιά στον όμιλο. Στα προημιτελικά λογικά θα τους περιμένει μία εκ των Βραζιλίας, Γερμανίας.

Sesión finalizada en Kobe con las nuevas equipaciones de entrenamiento para el campeonato.

¡¡Mañana jugamos un amistoso contra Japón!!#AlgoÚnico2020 pic.twitter.com/xWIIENjr7Y

— Selección Española de Fútbol (@SeFutbol) July 16, 2021

Πάντως ο Λουίς Ενρίκε αναμένεται να δώσει ρεπό σε όσους μοίρασαν το καλοκαίρι τους σε Euro και Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις αρχές Σεπτεμβρίου έρχονται οι αγώνες των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου με Σουηδία, Γεωργία και Κόσοβο. Βέβαια με τον Πέδρι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Ναι, είναι ο teenager που έτρεξε 76,1 χιλιόμετρα στο Euro, μένοντας εκτός δράσης ένα (!) ολόκληρο λεπτό από τα 630 της «ρόχα».

Introducing the official Team of the Tournament for #EURO2020

Who would be your captain? pic.twitter.com/goGLi6qQzj

UEFA EURO 2020 (@EURO2020) July 13, 2021

Λογικές επιδόσεις για έναν επιτυχημένο αθλητή στίβου στα σχολικά χρόνια του στην Τενερίφη. «Έτρεχα μεγάλες αποστάσεις, η ταχύτητα δεν ήταν το δυνατό σημείο μου. Έκανα κι εμπόδια, αλλά δεν μου άρεσαν. Ήμουν καλός στις αποστάσεις, είχα αντοχή. Έκανα 800, 3.000 και ήμουν εναλλακτική επιλογή στην ομάδα σκυταλοδρομίας 4 x 400» δηλώνει πρόσφατα στην El Pais. Επομένως, εάν ξεμείνει η ομάδα στίβου των Ισπανών ξέρει που να στραφεί…

Keywords
Τυχαία Θέματα