Φυσικό αέριο ή πετρέλαιο για τη θέρμανση του Νοεμβρίου; Τα νέα δεδομένα, οι επιδοτήσεις και το δίλημμα

“Ισοπαλία” στην τιμή φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να υπάρξει για τον μήνα Νοέμβριο. Συμφέρουσα λύση το πετρέλαιο για όσους δικαιούνται το διπλό επίδομα.

Άσκηση για πολύ δυνατούς λύτες: Σεπτέμβριο η κυβέρνηση ανακοινώνει

ειδική επιδοματική πολιτική για να στρέψει τον κόσμο στο πετρέλαιο θέρμανσης και να τον απομακρύνει από το φυσικό αέριο προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση και η εξάρτηση. Οκτώβριο η τιμή του φυσικού αερίου “γκρεμίζεται” και σε συνδυασμό με την επιδοματική πολιτική της ΔΕΠΑ που αποφασίστηκε υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες, καθίσταται φθηνότερο καύσιμο σε σχέση με το πετρέλαιο.

Και ξεκινά ο Νοέμβριος: Η ΔΕΠΑ μειώνει την επιδότηση του φυσικού αερίου κατά… 72% προσαρμόζοντας το ποσό στα νέα δεδομένα, στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ η τιμή του φυσικού αερίου τραβάει και πάλι στην ανηφόρα ενώ την ίδια ώρα τα διυλιστήρια αποφασίζουν να παρατείνουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης την ώρα που η τιμή του σε επίπεδο χονδρικής εξακολουθεί να υποχωρεί. Συμπέρασμα; Το… ματς “φυσικό αέριο εναντίον πετρελαίου θέρμανσης” εξελίσσεται σε… ντέρμπι, σαφές προβάδισμα δεν υπάρχει και το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγονται δαπανηρές επεμβάσεις (π.χ αλλαγή καυστήρα) καθώς το σκηνικό αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Για να διαμορφωθεί η τιμή λιανικής του φυσικού αερίου, θα πρέπει να βγει ο μέσος όρος του Οκτωβρίου κάτι που τα στελέχη της συγκεκριμένης αγοράς περιμένουν να συμβεί μέσα στα επόμενα 1-2 24ωρα. Το πιθανότερο είναι ότι η μέση τιμή του προηγούμενου μήνα θα κλείσει στα επίπεδα των 135-140 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή περίπου 13,5-14 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αν συνυπολογιστούν τα διάφορα έξοδα αλλά και η έκπτωση της ΔΕΠΑ (2,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα πλέον) η τιμή λιανικής αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα των 11-12 λεπτών και ουσιαστικά να παραμείνει αμετάβλητη σε σχέση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου. Αυτό βεβαίως μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη ενώ είναι προφανές ότι θα υπάρξουν αποκλείσεις από εταιρεία σε εταιρεία.

Στο… μέτωπο του πετρελαίου θέρμανσης, η καλή είδηση ήρθε χθες το βράδυ με τα δύο διυλιστήρια να ανακοινώνουν παράταση των επιδοτήσεων που προσφέρουν τουλάχιστον για ακόμη δύο εβδομάδες μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι η όποια τιμή χονδρικής θα επιδοτείται με επιπλέον 7,5 λεπτά ανά λίτρο πέραν βεβαίως της κρατικής επιδότησης των 25 λεπτών. Δεδομένου ότι και σήμερα η τιμή χονδρικής υποχωρεί (σ.σ τα 1000 λίτρα σε επίπεδο χονδρικής υποχώρησαν για πρώτη φορά σήμερα από την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης κάτω από τα 1000 ευρώ τα 1000 λίτρα) δημιουργούνται οι προϋποθέσεις τις επόμενες ημέρες να δούμε τιμή πετρελαίου θέρμανσης κάτω ακόμη και από τα 1,3 ευρώ το λίτρο ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα 1,3 ευρώ “βγάζουν” τιμή ανά κιλοβατώρα της τάξεως των 12 λεπτών αν συνυπολογιστεί και η απώλεια της τάξεως του 10% στον καυστήρα.

Τη διαφορά μπορεί να κάνει το επίδομα θέρμανσης. Μην ξεχνάμε ότι όσοι καταστούν για πρώτη φορά φέτος δικαιούχοι του επιδόματος, θα μπορούν να λάβουν διπλάσιο επίδομα (κατ’ ελάχιστο 200 ευρώ και κατά μέγιστο 1600 ευρώ) εφόσον επιλέξουν ως λύση το πετρέλαιο θέρμανσης. Όσον αφορά στην εξέλιξη των τιμών από εδώ και στο εξής, προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Το σίγουρο είναι ότι στον βαθμό που η τελική τιμή επηρεάζεται έμμεσα ή άμεσα από κρατικές παρεμβάσεις, το ζητούμενο θα είναι να μειωθεί η κατανάλωση του φυσικού αερίου στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

ΠΗΓΗ: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα